Nagylók Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (X. 2.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetésének szabályairól

Hatályos: 2023. 10. 03

Nagylók Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (X. 2.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetésének szabályairól

2023.10.03.

Nagylók Község Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Fejér Vármegyei Kormányhivatal, mint környezetvédelmi igazgatási szerv véleménye, és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (2) bekezdés c) pontjában meghatározott jogkörében eljáró Fejér Vármegyei Önkormányzat állásfoglalása alapján – a következőket rendeli el:

1. § (1) Jelen rendelet alkalmazásában kerti hulladék: az avar, a falomb, faág, gally, cserje- és díszcserje ága és levele, szőlő, gyümölcsfa nyesedéke, kaszálék, egyéb növényi maradványok, amelyek háztartási tevékenységgel, a természetes személy és a háztartásában vele együtt élő személyek, továbbá közeli hozzátartozói mindennapi életéhez szükséges feltételek biztosítását szolgáló kertgondozási tevékenységből keletkeznek az egyes háztartásoknál.

(2) A Nagylók község közigazgatási területén található háztartásoknál keletkezett kerti hulladékot, amennyiben az arra alkalmas, első sorban komposztálás útján kell hasznosítani.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott módon bármilyen okból nem hasznosítható kerti hulladék belterületen – a közterületek kivételével – a jelen rendeletben meghatározott feltételekkel, az égetést végző természetes személy saját felelősségére, a kerti hulladék keletkezése szerinti háztartáshoz tartozó területen égetés útján is megsemmisíthető.

2. § (1) Kerti hulladékot égetés útján minden év március 16. és május 15. napja, valamint október 1. és november 30. napja közötti időszakában – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel –hétfőtől péntekig naponta reggel 9.00 és 18.00 óra között lehet megsemmisíteni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott időszakokon belül kerti hulladék égetés útján a tárgyhónap első két szombati napján is megsemmisíthető 9.00 és 18.00 óra között.

(3) 18.00 óráig az égetéshez kapcsolódó valamennyi tevékenységet be kell fejezni.

(4) Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott időszakokban is tilos a kerti hulladék égetése a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 102. § (1) bekezdésében meghatározott munkaszüneti napokon, párás, tartósan ködös, esős időben, füstköd-riadó és erős szél esetén, továbbá az illetékes hatóság által Nagylók községet érintően is bevezetett tűzgyújtási tilalom időtartama alatt.

3. § (1) A füstképzés csökkentése érdekében a kerti hulladékot az égetés megkezdését megelőzően szikkasztani, szárítani kell. Az égetés folyamatosan, de egyszerre csak kis adagokban, szélcsendes időben történhet.

(2) Kerti hulladékot égetni a vagyoni és személyi biztonság veszélyeztetését kizáró módon kialakított környezetben, nagykorú, cselekvőképes személy folyamatos felügyelete és a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szabad. A tűzrakó helynek épülettől és egyéb éghető anyagtól legalább 10 méter távolságra kell lennie.

(3) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható és a tűz eloltható, így különösen kerti locsolótömlőt, vagy megfelelő mennyiségű vizet edényben, a tűz oltására alkalmas tűzoltókészüléket, homokot, továbbá lapátot, ásót, vagy egyéb kézi szerszámot.

(4) Amennyiben megkezdett égetés közben olyan jelek mutatkoznak, amelyek alapján az égetés biztonságosan nem folytatható, úgy az égetést azonnal be kell fejezni, a tüzet haladéktalanul el kell oltani.

(5) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális, egyéb háztartási vagy ipari eredetű hulladékot (műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, stb., illetve ezek maradványait). Az égetéshez égéssegítő, égésgyorsító anyag nem alkalmazható.

(6) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt, és gondoskodni kell a visszamaradt hamu belocsolásáról, vékony földréteggel történő lefedéséről.

(7) Az égetés helyszínének elhagyása előtt meg kell győződni arról is, hogy az égetés helyén túl a saját, illetve a szomszédos ingatlanokon a tüzelésből eredően nem keletkezett-e újabb tűzfészek, egyéb veszélyforrás.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.