Nagylók Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (X. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

az avar és kerti hulladék égetésének szabályairól

Hatályos: 2023. 10. 03

Nagylók Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (X. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.10.03.
az avar és kerti hulladék égetésének szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
2020. december 31. napjával hatályon kívül helyeztük az avar és kerti hulladék égetés, valamint a szabadtéri tűzgyújtás helyi szabályairól szóló 2/2016. (I.25.) önkormányzati rendeletet, mivel az annak elfogadására felhatalmazó rendelkezés megszűnt a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvényben. Ennek eredményeképpen a 2021. évtől nem volt szabad az avar és kerti hulladék égetéssel történő megsemmisítése az országban.
A koronavírus-járvány okán kihirdetett veszélyhelyzetben az önkormányzatok egy kormányrendelet által hatályba léptetett rendkívüli felhatalmazás alapján ismét lehetőséget kaptak arra, hogy a tárgykörben rendeletet alkossanak, a veszélyhelyzeti szabályozás alapján erre a képviselő-testület jogkörében eljáró polgármesternek volt lehetősége. Erre való tekintettel került kiadásra a kerti hulladék nyílttéri égetésének veszélyhelyzeti szabályairól szóló 6/2021. (III.5.) önkormányzati rendelet, amely ismét megteremtette a lehetőségét az avar és kerti hulladék égetéssel történő megsemmisítésének. Ezt a rendeletet a veszélyhelyzet megszűnését követően, 2022. június 27. napjával hatályon kívül helyezte a képviselő-testület, mivel a megalkotására feljogosító rendelkezés hatályát vesztette a veszélyhelyzet megszűnésével. Ettől az időponttól kezdve, egészen napjainkig az égetés ismét nem engedélyezett a településen.
Időközben a törvényalkotó úgy határozott, hogy ismét lehetővé teszi az önkormányzatok számára a tárgykör rendeleti szabályozását, és a lakosság részéről is felmerült erre az igény. Tapasztaltuk, hogy az égetés a rendeleti szabályozás hatályon kívül helyezésétől függetlenül továbbra is zajlik, így indokolt, hogy ennek a helyi kereteit ismét megteremtsük, és megpróbáljuk a lakosságot legalább ezeknek a kereteknek a betartására rábírni. Ennek során azonban nemcsak azoknak a lakosoknak az igényeire kell figyelemmel lennünk, akik – akár az egyéb elérhető megoldások híján, akár csak a megszokás miatt – égetéssel kívánják megsemmisíteni az ingatlanukon keletkezett zöldhulladékot, hanem azoknak a jelzéseit is figyelembe kell vennünk, akik viszont az állandó füstölés miatt emelik fel – jogosan – a szavukat, mivel ez valóban gyakran megnehezíti a szabadtéri tevékenységeket.
A korábban hatályban volt két rendelet alapján előkészítettünk egy rendelet-tervezetet, amelyet, a fent is taglalt társadalmi jelentőségére tekintettel, közzétettünk lakossági véleményezésre is. A beérkezett lakossági vélemény alapján a tervezetet módosítottuk az égetésre engedélyezett időszak csökkentésével és pontosításával. A rendelet elfogadása előtt kikértük az illetékes környezetvédelmi igazgatási szerv véleményét, valamint a megyei önkormányzat állásfoglalását. A kormányhivatali állásfoglalás alapján a tervezet több ponton módosításra került, így pontosításra kerül a rendelet címe, kimarad belőle a „nyílttéri” kifejezés, pontosításra kerül az 1. § (1) bekezdésében az égetéssel megsemmisíthető kerti hulladék fogalma, kiemelve, hogy csak a természetes személyek háztartási tevékenységéből, a háztartásoknál keletkező kerti hulladék égethető el a rendelet értelmében, a kerti hulladék tüzelőanyagként történő hasznosítására történő utalás kikerül a tervezetből, az 1. § (3) bekezdése pedig konkretizálja, hogy csak természetes személyek és csak a kerti hulladék keletkezési helye szerinti háztartás területén égethetnek.