Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013.(XII.16.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temető rendjéről

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 09. 30

Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013.(XII.16.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temető rendjéről

2023.01.01.

Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében biztosított jogalkotói jogkörében eljárva, temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4), 40. § (2), 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az önkormányzat által fenntartott köztemetőről és a temető rendjéről a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Sárosd Nagyközség Önkormányzata tulajdonában álló, általa fenntartott 1070 helyrajzi számú, jelenleg is működő köztemetőre terjed ki.

(2) Sárosd Nagyközség Önkormányzata tulajdonában áll, jelenleg nem működő, lezárt köztemető: a 016/4 helyrajzi számú Pusztasárosdi, a 134 helyrajzi számú Cigányvárosi, a 396 helyrajzi számú Temetősori, és a 206 helyrajzi számú Zsidó köztemető.

2. § A temető fenntartását és üzemeltetését Sárosd Nagyközség Önkormányzata látja el, temetőgondnok alkalmazásával.

II. Fejezet

A temető infrastrukturális létesítményei

3. § Az önkormányzat a temetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:

a) ravatalozót,

b) a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolót és hűtőt,

c) a temetőhöz vezető utat, a temető előtti területen parkolót,

d) a temető bekerítését,

e) hulladék gyűjtését, kezelését,

f) vízvételt (közkifolyó üzemeltetését),

g) világítást

h) illemhelyet,

i) a temető területének – rendeltetésének és a hely jellegének megfelelő – parkosítását.

III. Fejezet

Temető használat szabályai

1. A temető rendje

4. § (1) Sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja.

(2) A temetőben biztosított illemhelyet a temetőlátogatók díjtalanul használhatják.

(3) A keletkező hulladékot, koszorút és virágmaradványt az erre kijelölt szemétgyűjtő helyen kell elhelyezni.

(4) A temetőben lévő utakat gépjárművel használni nem lehet, kivéve:

a) a halottszállító járművet,

b) a mozgássérülteket, egészségi állapotuk, vagy életkoruk miatt mozgásukban korlátozott személyeket,

c) a sírjelet elhelyező, építő tevékenységhez történő szállítást.

(5)1 A temető nyitvatartási rendjét az 1. melléklet tartalmazza.

(6) A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja.

(7) A temetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.

(8) Az Önkormányzat a temetővel kapcsolatos ügyek intézésére ügyfélfogadási időről gondoskodik, az ügyfélfogadáshoz megfelelő helyiséget tart fenn.

(9) A temető nyitvatartási rendjét és az ügyfélfogadás idejét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

(10) A temetőben csak a sírok, síremlékek díszítésre szolgáló tárgyak (koszorúk, vázák, virágok, mécsesek, gyertyák stb.) helyezhetők el. A közízlést sértő virágtartókat, díszítéseket vagy feliratokat a temetőgondnok jelzése alapján az Önkormányzat eltávolítja.

(11) A sírok és az urnasírok, urnafülkék díszítésére szolgáló tárgyak a sírhely területen túl nem terjeszkedhetnek.

(12) Fát, cserjét a köztemető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivételt képez a sírra vagy attól max. 30 cm távolságra ültetett az az örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 1,5 m-nél, és átmérője nem több 0,6 m-nél. A 2 méter magasságot elérő, nem gondozott ültetvényeket az Önkormányzat a temetőgondnok jelzése alapján eltávolítja és az eltávolítás költségeit a sír gondozására kötelezettel megtérítteti.

(13) A temető területére állatot bevinni – a vakvezető kutyák kivételével – tilos.

5. § (1) A temetőben történő munkavégzést (pl.: síremlék állítását) - a hozzátartozó részéről történő sírgondozás, a temetési hely növénnyel való beültetése és díszítése kivételével – a temetőgondnoknak a munkavégzés megkezdését megelőzően be kell jelenteni, megjelölve a munkálatok végzésének időpontját és várható időtartamát. A bejelentésben foglaltakat és azok végrehajtását a temetőgondnok ellenőrzi.

(2) A temetőben munkát végző vállalkozók (pl. sírkőkészítők) működésük során e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

(3) Az Önkormányzat hozzájárulása szükséges építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(4) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak az Önkormányzathoz történő előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(5) A temetőben végzett vállalkozási tevékenység során keletkezett hulladék elszállításáról a vállalkozó köteles gondoskodni, a tevékenység végzése során igénybevett területet az eredeti állapotának megfelelően helyreállítani.

(6) A bejelentés hiánya, vagy az attól való eltérés esetén, továbbá a (5) bekezdésben szereplő kötelezettség elmulasztásakor az Önkormányzat

a) a temetési hely felett rendelkezni jogosultat – határidő kitűzésével – felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére,

b) a felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti) és annak költségeit áthárítja a temetési hely felett rendelkezni jogosultra.

2. A temetkezési helyek kialakításának szabályai

6. § (1) A köztemető belső kialakításának rendjét, az egyes parcellák felhasználási módját, idejét „Temetőrendezési terv” határozza meg. A terv térképet (vázrajzot) is tartalmaz, amelyen a temető egyes területei beazonosíthatóak. A tervet az Önkormányzat készíti, azt a képviselő-testület hagyja jóvá. A temető térképét a temető bejárata mellett ki kell függeszteni, a változásokat azon legalább évente át kell vezetni.

(2) A köztemetőt sírhelytáblákra kell felosztani. A sírhelytábla a temetőrendezési tervben megjelölt olyan temetőrész, amely a nyugvási időt követően kiüríthető és temetés céljára ismételten igénybe vehető. A sírhelytáblákat sorszámozni kell, s azokról külön-külön táblakönyvet kell felfektetni. A sírhelytáblákat elő kell készíteni a folyamatos temetésre.

(3) A sírhelytáblákat számozott sorokra, azon belül sorszámozott sírhelyekre kell felosztani. A sírhelyekről sírboltkönyvet, illetve nyilvántartó könyvet kell vezetni.

7. § (1) Temetni, illetőleg az elhamvasztottak maradványait tartalmazó urnákat a temetőben és a hatóságok - az ingatlantulajdonos hozzájárulásával - által engedélyezett területen lehet elhelyezni.

(2) Temetkezésre használt helyek:

Koporsós temetés esetén:
- egyes sírhely,
- kettős sírhely,
- kriptasírhely, kettő férőhelyes
négy férőhelyes
hat férőhelyes
Hamvasztásos temetés esetén:
- A hamvakat tartalmazó urnák földbe temetésére: urnasírhelyek és koporsós temetési hely.
- A hamvakat tartalmazó urnák föld feletti temetésére: urnafülkét tartalmazó építmény.
(3) Szociális temetést:
a) koporsós temetés számára kijelölt szociális parcellában,
b) urnás temetés számára kijelölt szociális temetkezési helyen lehet végezni.
3.A temetési helyek kertészeti kialakítása, gondozása

8. § (1) A temetőben a sírok növényzettel való beültetését és gondozását a temetési hely felett rendelkezni jogosultak végzik, vagy végeztetik.

(2) A temetési hely felett rendelkezni jogosult által végezhető munkák:

a) egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott-, és művirág, koszorú elhelyezése,

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 2 m-es

magasságot és az Önkormányzat előzetes hozzájárulását adja a telepítéshez.

(3) A sírhely rendelkezési jogával bíró személy köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását

rendszeresen elvégezni, vagy elvégeztetni vegyszerhasználat nélkül.
(4) A temető közhasználatú területein a növények telepítését az önkormányzat végezheti
IV. Fejezet

Temetési helyek és sírjelek

1. Gazdálkodási szabályok

9. § (1)2 Az egyes temetési helyekért megváltási-díjat e rendelet 2. melléklete szerinti összegben kell fizetni, a temető létesítmények használati díját e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(2) Az üzemeltető a használati idő lejártát megelőző három hónappal értesíti a temetési hely felett rendelkezni jogosultat a lejárat időpontjáról.

(3) A használati idő eltelte után a temetési hely feletti rendelkezési jog – külön tiltó rendelkezés hiányában – újabb használati időre díjfizetés ellenében meghosszabbítható.

(4) Ha a használati idő leteltét követően; a temetési helyek feletti rendelkezési jogot 1 éven belül nem hosszabbítják meg, az Önkormányzat jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.

(5) A temetési hely felett rendelkezésre jogosult személy köteles a temetési hely karbantartásáról gondoskodni. A rendelkezési jog gyakorlása körében a jogosult köteles a temetési helyet gyommentesíteni, a növényzetet metszeni, a síremlék, sírjel állagát megóvni.

(6) A gondozatlan sírhely felett rendelkezésre jogosult személyt az Önkormányzat a temetőgondnokon keresztül írásban kétszer felszólítja a sír gondozására. Ha a sírhely felett rendelkezésre jogosult személy – a felszólítás ellenére sem – tesz eleget a gondozási kötelezettségének, az Önkormányzat a sírhely gondozását elvégzi, melynek költségeit a rendelkezésre jogosult személyre áthárítja.

(7) Meghosszabbítás hiányában a használati idő lejártát követően a sírhely feletti rendelkezési jogot megszerző köteles a régi síremlék lebontását és elszállítását a saját költségén elvégeztetni, valamint a temetési hely kiürítésének, a sírban található holttest maradványok felszedésének és elhelyezésének költségeit viselni.

2. Temetkezési sírhelyek, temetőben lévő sírhelyek méretei:

10. § (1) Koporsó sírhely:

a) egyes sírhely mérete: 90 cm széles x 210 cm hosszú és 200 cm mély

b) kettős sírhely mérete: 190 cm széles, 210 cm hosszú és 200 cm mély,

c) gyermeksíhely mérete: 60 cm széles, 130 cm hosszú és 160-250 cm mély

(2) Urna sírhely:

a) Urnasírhely: 60cm széles x 80 cm hosszú és 100 cm mély

(3) A sírok egymástól való oldaltávolsága legalább 60 cm.

(4) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.

(5) Rátemetés esetén a síremléket a temettetőnek kell lebontatnia és újból, biztonságosan

megépíttetni.
(6) 3 A ravatalozó oldalfalán kialakított urnasírhelyeket előre megváltani nem lehet. Az urnasírhelyeket balról-jobbra, felülről-lefele haladva lehet megváltani. Az urnafedéshez a fehér márvány fedlapot az azonos típusú gravírozott feliratot az önkormányzat a sírhelymegváltási díjban biztosítja.
V. Fejezet

Záró rendelkezések

11. § (1) E rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a temetőkről és a temetkezésről szóló 5/2001.(IV.1). számú rendelet, a 16/2012. (XII.14.) önkormányzati rendelet

A rendeletet 2013. december 16-án kihirdettem.
1

A 4. § (5) bekezdése a Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 9. § (1) bekezdése a Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 10. § (6) bekezdését a Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

4

A 2. számú. melléklet a Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. számú. melléklet a Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 3. számú. melléklet a Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete 4. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.