Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról

Hatályos: 2015. 09. 22

Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról

2015.09.22.

Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy elősegítse az állattartáshoz fűződő lakossági érdekek érvényesülését, szabályozza az egyes kedvtelésből tartott állatok tartását.

2. § A rendeletben alkalmazott fogalmakra, az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvényben, valamint a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II.26.) Korm. rendeletben (továbbiakban: Korm. r.) meghatározott fogalmak értelmezését kell figyelembe venni.

2. A kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályai

3. § (1) A település közigazgatási területén kedvtelésből állatot tartani kizárólag a vonatkozó közegészségügyi, állategészségügyi és környezetvédelmi előírások, valamint az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. r. és a mindenkor hatályos Helyi Építési Szabályzat, továbbá más jogszabályi előírások betartásával, e rendeletben meghatározott módon lehet.

(2) Ebet a tartási helyen a nap minden szakában kikötés nélkül csak elkerített területen lehet tartani.

(3) Kikötés nélkül tartott eb esetében a tartási hely körülkerítéséről, a kerítés állagának megóvásáról, az állattartó köteles gondoskodni.

4. § (1) Többlakásos lakóépület udvarán és közös használatú helyiségeiben eb vezetésére a Korm. r. 17. § (2)-(3) bekezdésében előírtakat kell alkalmazni.

5. § (1) Tilos az ebet beengedni, bevinni, illetve ott tartani, a vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő, rendőrségi és jelzőkutyák kivételével:

a) vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helyiségbe, ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény épületébe, kivéve, ha a vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helyiség tulajdonosa ehhez hozzájárul,

b) egészségügyi, szociális, kulturális létesítmény területére, kivéve terápiás célzattal.

c) üzletbe, játszótérre.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tilalmak alóli kivételek esetén is alkalmazni kell e rendelet ebtartásra vonatkozó szabályait, különös tekintettel a 6. § (1) bekezdésében foglaltakra.

(3) Ebet közforgalmú közlekedési eszközön pórázon tartva és szájkosárral ellátva, kisebb testű ebek, illetve egyéb kedvtelésből tartott állatok esetén, kifejezetten azok biztonságos szállítására készített tároló eszközben szabad szállítani.

6. § (1) Az állattartó, vagy az állat felügyeletét ellátó más személy köteles gondoskodni arról, hogy az eb a közterületet, a lakóházak közös használatú helyiségeit, udvarát, a liftet, a közforgalmú közlekedési eszközöket ne szennyezze. Az eb által okozott szennyeződést köteles azonnal eltávolítani, melyhez szükséges eszközt magánál kell tartania.

(2) Ebet szabadon futtatni a település bármely közterületén lehet, kivéve:

a) gépjármű vagy gyalogos közlekedési területek,

b) tömegrendezvények területei,

c) oktatási nevelési intézmények 50m-es környezetében,

d) játszótér 50m-es környezetében.

(3) A felügyelet nélkül hagyott, a közterületen, vagy üzlet előtt felügyelet nélkül kikötött valamint a közterületen, szabadon engedett ebet az állategészségügyi szolgálat befogja és a gyepmesteri telepre szállítja.

3. Egyéb állatok tartása

7. § (1) Az állattartónak gondoskodnia kell arról, hogy a kedvtelésből tartott állat tartási helye a jogszabályokban meghatározottaknak megfeleljen.

(2) A kedvtelésből tartott állat tartója köteles gondoskodni arról, hogy az állat a közterületet, a lakóházak közös használatú helyiségeit, udvarát, a közforgalmú közlekedési eszközöket ne szennyezze. Az okozott szennyeződést köteles azonnal eltávolítani.

4. Állatvédelmi, állategészségügyi, közegészségügyi és környezetvédelmi előírások

8. § (1) Az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, s az általa tartott állat részére megfelelő életfeltételeket biztosítani, egyúttal köteles betartani az állatvédelmi, állategészségügyi, közegészségügyi és környezetvédelmi szabályokat.

(2) Ha az állattartó nem kívánja az állatot tovább tartani, köteles annak megfelelő elhelyezéséről gondoskodni.

5. Záró rendelkezés

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.