Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015(II.26.) önkormányzati rendelete

A helyi szociális ellátásokról

Hatályos: 2022. 06. 01- 2022. 07. 31

Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015(II.26.) önkormányzati rendelete

A helyi szociális ellátásokról

2022.06.01.

Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában megállapított jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 134/E. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1.A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Sárosd Nagyközség közigazgatási területén lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1) – (3) bekezdésében meghatározott személyekre terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában az egyes ellátási formáknál használt fogalmakat az Szt. 4. §-a szerint kell értelmezni.

3. § E rendeletben meghatározott, szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni támogatások vonatkozásában, a rendkívüli települési támogatás, a temetési támogatás, a közműbekötési támogatás, a 18. § (7) bekezdésében szabályozott támogatás tekintetében a Képviselő-testülettől kapott átruházott hatáskörben a polgármester jár el. A lakhatási támogatás, a várandós anyák támogatása tekintetében a Képviselő-testülettől kapott átruházott hatáskörben a jegyző jár el. A fiatalok első lakáshoz jutásának támogatása tekintetében a Képviselő-testület jár el, e rendelet eljárási szabályai szerint.

3. Eljárási rendelkezések

4. § E rendeletet az Szt.-el, a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006 (III.27.) Kormányrendelettel (a továbbiakban: Vhr.), az egyes pénzbeli szociális ellátások elszámolásának szabályairól szóló 62/2006. (III.27.) Kormányrendelettel, valamint az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvénnyel együtt kell alkalmazni.

5. § (1) E rendelet által a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások iránti kérelmet (a továbbiakban: kérelem) a Sárosdi Polgármesteri Hivatalnál lehet előterjeszteni a rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon.

(2) A rendeletben meghatározott ügyekben a kérelemhez csatolni kell a 2. melléklet szerinti vagyonnyilatkozatot.

(3) A hatáskör gyakorlója a kérelem elbírálását megelőzően, valamint aktív korúak ellátásának megállapítása esetén megkeresésre a rendelet 3. melléklete szerinti tartalommal bíró környezettanulmányt készít.

6. § A pénzbeli ellátást a támogatásban részesülő számlaszámára vagy lakcímére kell utalni.

7. § (1) A kérelem elbírálásához csatolni kell a Szt.-ben, a Vhr.-ben, valamint a jelen rendeletben meghatározott iratokat.

(2) A jövedelmet:

1. a munkabérről, munkáltató által fizetett táppénzről a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás,

2. vállalkozó vagy őstermelő esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelemről a Nemzeti Adó és Vámhivatal igazolása és a tárgyévben elért jövedelemről nyilatkozat,

3. álláskeresési támogatás esetén a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja (a továbbiakban: Munkaügyi Központ) megállapító határozata és a kérelem benyújtását megelőző havi ellátás összegét igazoló szelvény vagy bankszámlakivonat,

4. nyugdíj, nyugdíjszerű rendszeres pénzellátás és árvaellátás esetén a kérelem benyújtását megelőző havi igazolószelvény és nyugdíjösszesítő, bankszámlakivonat,

5. a gyermekgondozási támogatások esetében a kérelem benyújtását megelőző havi összegről szóló szelvény vagy bankszámlakivonat,

6. a gyermektartásdíj esetén a kérelem benyújtását megelőző havi postai feladóvevény vagy bankszámlakivonat, vagy az összeg átadásáról szóló és büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat,

7. állam által megelőlegezett gyermektartásdíj esetén a Gyámhivatal határozata,

8. nem havi rendszerességgel szerzett jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett egyhavi átlagról szóló nyilatkozat,

9. amennyiben a kérelmező, közeli hozzátartozója vagy a háztartásában életvitelszerűen vele együtt lakó más személy rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, úgy az erről szóló nyilatkozat és a Munkaügyi Központ igazolása arról, hogy regisztrált álláskereső és ellátásban nem részesül,

10. egyéb jövedelmek esetén a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozat

(a továbbiakban: jövedelemigazolás) igazolja.

8. § (1) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, melyek az eljáró hatóság nyilvántartásában fellelhetőek.

(2) Amennyiben a kérelmező a döntéshez szükséges igazolásokat, iratokat felhívás ellenére, a meghatározott időpontig nem bocsátja rendelkezésre, vagy a környezettanulmány elkészítését akadályozza, az eljárást az eljáró hatóság megszünteti vagy a rendelkezésére álló adatok alapján dönt.

9. §

10. § A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett szociális ellátás megtérítésére a Szt. 17. §-nak rendelkezéseit kell alkalmazni.

10/A § A hatáskörrel rendelkező a hozott döntésekről a Képviselő-testület soron következő ülésén beszámolni köteles.
II. Fejezet

Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások

4. Az ellátások formái

11. § (1) Az önkormányzat e rendelet alapján a jogosult részére települési támogatást nyújt.

(2) A települési támogatás formái:

1. rendkívüli települési támogatás,

2. lakhatási támogatás,

3. gyógyszer, rendkívüli egészségügyi kiadások támogatása

4. temetési támogatás,

5. várandós anya támogatása,

6. fiatalok első lakáshoz jutásának támogatása.

12. § (1) A Képviselő-testület az e rendeletben meghatározottak szerint nyújt rendkívüli települési támogatást az Szt. 45. § (4) bekezdésében meghatározott esetekben.

(2)

(3) A Képviselő-testület a tárgyévi költségvetésében meghatározott támogatást nyújt annak a személynek, kinek létfenntartása

a) 100 000Ft-t meghaladó elemi kár (szakértő által igazoltan),

b) rendkívüli haláleset,

c) baleset miatt került veszélybe.

13. § (1) Rendkívüli települési támogatásra az a személy jogosult, aki a 12. § (1)-(2) bekezdés szerinti rendkívüli élethelyzetbe került vagy létfenntartási gonddal küzd és az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg:

a) egy háztartás vagy család esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének150 %-át,

b) 2. gyermekét egyedül nevelő személy esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 160 %-át,

c) egyedül élő vagy egyedülálló esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 170 %-át.

(2) A hatáskör jogosultja a rendkívüli települési támogatás felhasználásának ellenőrzése keretében a felhasználást alátámasztó dokumentumok (számla, nyugta stb.) becsatolására hívhatja fel a jogosultat.

(3) A támogatás összege legfeljebb 20.000,- Ft.

(4)

6. Lakhatási támogatás

14. § (1) A hatáskör gyakorlója a szociálisan rászorult személyeknek, háztartásoknak, családoknak az általuk lakott lakás fenntartásához kapcsolódó villanyáram közüzemi költség viseléséhez e rendeletben meghatározott feltételekkel lakhatási támogatást nyújt.

(2)1 Lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek az egy főre jutó havi jövedelme

a) több személyes háztartás esetén nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át,

b) egyszemélyes háztartás esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 360 %-át,

és a háztartás tagjai egyikének sincs Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyona.

(3)2 Lakhatási támogatás ugyanazon háztartásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek számától.

(4)3 A lakhatási támogatás havi összege 4.000 Ft.

(5) A lakhatási támogatást egy évre kell megállapítani.

(6) A kérelemhez a 7. §-ban foglaltakon túl csatolni kell:

1. vagyonnyilatkozatot,

2. a lakás tulajdonviszonyáról szóló igazolást, illetve albérleti szerződést,

3. a támogatott szolgáltatást szolgáltatói vagy közszolgáltatási szerződés alapján szerződőként igénybe vevő fogyasztónak és a fogyasztási helynek a szolgáltató általi azonosításához szükséges adatot tartalmazó iratot vagy másolatát.

(7) A lakhatási támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában (közüzemi díjak egy részének, illetve egészének kérelmező helyett történő fizetése) illetve pénzbeli ellátásként havi rendszerességgel kell nyújtani.

15. § A jegyző kérelemre, a védőnő javaslatára – ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át, – a 11. § (2) bekezdése 3.) pontjában meghatározott támogatást nyújthat. A támogatás összege kérelmezőnként évi 50.000.-Ft lehet.

8. Temetési támogatás

16. § (1) A temetési költségek mérséklése nyújtható települési támogatásra az a személy jogosult, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti. A tartásra köteles kérelmezőnek akkor adható a támogatás, ha családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át, egyedül élő esetén annak 500 %-át.

(2) A kérelemhez csatolni kell a kérelmező nevére kiállított temetési költséget igazoló számla másolatát, a halotti anyakönyvi kivonat másolatát, valamint a jövedelemigazolásokat.

(3) A hozzájárulás mértéke a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének

10 %-a. A helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének összegét az önkormányzat az éves költségvetési rendeletében teszi közzé.

9. Várandós anya támogatása

17. § (1)4 A Képviselő-testület 12.000 Ft értékű, a gyógyszertár által összeállított babaváró csomaggal támogatja a gyermek fogadásának elősegítéséhez a várandósság 7. hónapjában járó anyát.

(2) A jogosultságot a hatáskör gyakorlója a körzeti védőnők igazolása alapján állapítja meg.

10. Fiatalok első lakáshoz jutásának támogatása

18. § (1) Az Önkormányzat kérelemre fiatal, házas- vagy élettárs igénylő első lakáshoz jutásához vissza nem térítendő egyszeri támogatást nyújt. A támogatás összege: 200.000 Ft.

(2) A támogatás feltételei:

1. a kérelmező, vagy kérelmezők egyike 35 éven aluli legyen, vagy a vásárláskor nem haladta meg a 35. életévét,

2. a kérelmezők együtt vagy külön korábban nem rendelkeztek saját tulajdonú lakással,

3. a kérelmezőnek sárosdi lakóhellyel kell rendelkeznie,

4. az ingatlant Sárosdon 2019. január 01. napja után vásárolta.

5. a kérelmező, házastársak illetve élettársak mindegyikének támogatási szerződésben foglalt nyilatkozata arról, hogy az ingatlan 5 éven belüli elidegenítése esetén a támogatás összegét a vételárból 30 napon belül visszafizetik – kivéve, ha Sárosdon újabb ingatlant vásárolnak -, illetve annak elmulasztása esetén a támogatás összegének behajtását tudomásul veszik.

6. A megvásárolt vagy újonnan épített ingatlan a kérelmező, a házas vagy élettársak vagy közös gyermekük tulajdonában álljon, utóbbi esetben kérelmezők haszonélvezeti jogával terhelten.

(3) A kérelemhez mellékelni kell:

1. az építési engedély vagy adás-vételi szerződés egy példányát

2. a pénzintézeti kölcsönszerződés esetén annak egy példányát.

(4) Nem adható támogatás

1. ha a kérelmező saját hibájából nem folytat kereső tevékenységet

2. ha a kérelmezők mindegyike betöltötte a 35. életévét

3. ha a kérelmezők egyike sem sárosdi lakos

4. ha korábban már támogatásban részesült

5. ha az igénylő (igénylők) köztartozással rendelkezik.

(5)

(6) Az éves támogatás keretösszegét az önkormányzat költségvetésében tervezni kell, majd annak elfogadását követően arra évi két alkalommal pályázatot kell kiírni. A pályázatokat az Egészségügyi, Oktatási, Kulturális és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága rangsorolja, figyelemmel a féléves keret felhasználható összegére, majd a Képviselő-testület dönt.

(7) Az önkormányzat a házasságkötés alkalmából egyszeri, 30.000,- Ft támogatást nyújt, ha a házasságkötők legalább egyike Sárosdon élő, 40 év életkor alatti lakos.

11. Közműbekötési támogatás
18/A § (1)
Közműbekötési támogatásként (ivóvíz, szennyvíz, villanyáram) kamatmentes kölcsön adható annak a személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át, egyedül élő esetén annak 500 %-át.
(2) A kérelemhez csatolni kell a kérelmező nevére kiállított, a közműfejlesztést igazoló kivitelezői számlát, illetve annak megfizetése kapcsán keletkezett megállapodás másolatát, valamint a jövedelemigazolásokat.
(3) A támogatást az önkormányzat a szolgáltatói és a kivitelezői nyilatkozat alapján fizeti meg a kivitelezőnek, legfeljebb 100 ezer Ft/közmű bekötés értékben.
(4) A támogatást a támogatott a bekötéstől számítva egy év alatt köteles az önkormányzatnak részletekben, kamatmentesen visszafizetni, a részlet elmaradása esetén a kölcsön egy összegben esedékes.
(5) A támogatásról támogatási megállapodást kell kötni, melyben a támogatott a (4) bekezdésben foglaltakat elfogadja, annak bekövetkezése esetén a támogatás összegének behajtását tudomásul veszi.
III. Fejezet

Természetbeni ellátások

11. Pénzbeli ellátások természetbeni juttatása

19. § (1) A települési támogatást természetbeni juttatásként kell adni a védőnő, a családgondozó, vagy a szociális ügyintéző javaslatára. Ez történhet különösen:

a) élelmiszer csomag juttatásával,

b) étkeztetés biztosításával,

c) közüzemi számla kiegyenlítésével,

d) tüzelőanyag vásárlással, juttatással.

e) intézményi étkeztetés költségeinek átvállalásával.

(2) Ha a támogatást közüzemi díj megfizetése céljából igénylik, a támogatást közvetlenül a közüzem részére történő átutalással kell folyósítani.

(3) Az (1) bekezdésben felsorolt támogatást a polgármester állapítja meg legfeljebb 20.000.- Ft értékben.

(4)5 Az önkormányzat év végén, a téli időszak miatt természetbeni juttatásként 2.500.- Ft értékű élelmiszer csomaggal támogatja a 65 évet betöltött sárosdi lakosokat.

12. Köztemetés

20. § A köztemetés elrendelése esetén az Szt. 48. §-ának szabályai szerint kell eljárni.

IV. Fejezet

Szociális szolgáltatások

13. Személyes gondoskodást biztosító ellátások

21. § (1) Szociális alapszolgáltatások keretében az önkormányzat biztosítja az Szt. 86. § (1) bekezdésében kötelezően előírt étkeztetést, házi segítségnyújtást, családsegítést és nappali ellátást.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt alapszolgáltatásokat az önkormányzat a Sárosd-Sárkeresztúr Önkormányzati Társulás útján látja el.

14. Szociálpolitikai kerekasztal

22. § (1) A Képviselő-testület az Szt. 58/B. § (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre (a továbbiakban: kerekasztal).

(2) A kerekasztal feladata:

1. részt vesz a szolgáltatástervezési koncepció kidolgozásában,

2. folyamatosan figyelemmel kíséri a koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulását, végrehajtását,

3. véleménynyilvánítási joggal részt vesz a helyi foglalkoztatási terv előkészítésében,

4. részt vesz prevenciós előadások, szűrővizsgálatok megszervezésében, előkészítésében.

(3) A kerekasztal évente legalább egy alkalommal ülést tart.

(4) A kerekasztal tagjai:

1. Sárosd Nagyközség Polgármestere,
2.
a Képviselő-testület szociális feladatokkal foglalkozó bizottságának elnöke,
3. az alapszolgáltatási központ vezetője,
4. az oktatási, nevelési intézmények gyermekvédelmi felelősei,
5. körzeti védőnők.
(5) A kerekasztal vezetője: Sárosd Nagyközség Polgármestere.
V. Fejezet

Záró rendelkezések

15. Hatályba léptető rendelkezések

23. § (1) Ez a rendelet 2015. március 1. nap lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2014.(I.27.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

1

A 14. § (2) bekezdése a Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (III. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 14. § (3) bekezdése a Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (III. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 14. § (4) bekezdése a Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (III. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 17. § (1) bekezdése a Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 19. § (4) bekezdését a Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.