Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015(II.26.) önkormányzati rendelete

A helyi szociális ellátásokról

Hatályos: 2021. 01. 01- 2021. 03. 25

Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában megállapított jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1.§ (2) bekezdésében, 10.§ (1) bekezdésében, 25.§ (3) bekezdés b) pontjában, 32.§ (3) bekezdésében, 45.§-ában 132.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8. pontjában és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 134/E.§-ában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


I. Fejezet


Általános rendelkezések


1.A rendelet hatálya


1.§ A rendelet hatálya Sárosd Nagyközség közigazgatási területén lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1) – (3) bekezdésében meghatározott személyekre terjed ki.


2. § E rendelet alkalmazásában az egyes ellátási formáknál használt fogalmakat az Szt. 4. §-a szerint kell értelmezni.

3.§ E rendeletben meghatározott, szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni támogatások vonatkozásában, a rendkívüli települési támogatás, a temetési támogatás, a közműbekötési támogatás, a 18. § (7) bekezdésében szabályozott támogatás tekintetében a Képviselő-testülettől kapott átruházott hatáskörben a polgármester jár el. A lakhatási támogatás, a várandós anyák támogatása tekintetében a Képviselő-testülettől kapott átruházott hatáskörben a jegyző jár el. A fiatalok első lakáshoz jutásának támogatása tekintetében a Képviselő-testület jár el, e rendelet eljárási szabályai szerint.[1]

3. Eljárási rendelkezések


4.§[2] E rendeletet az Szt.-el, a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006 (III.27.) Kormányrendelettel (a továbbiakban: Vhr.), az egyes pénzbeli szociális ellátások elszámolásának szabályairól szóló 62/2006. (III.27.) Kormányrendelettel, valamint az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvénnyel együtt kell alkalmazni.

5.§[3] (1) E rendelet által a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások iránti kérelmet (a továbbiakban: kérelem) a Sárosdi Polgármesteri Hivatalnál lehet előterjeszteni a rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon.

(2) A rendeletben meghatározott ügyekben a kérelemhez csatolni kell a 2. melléklet szerinti vagyonnyilatkozatot.

(3) A hatáskör gyakorlója a kérelem elbírálását megelőzően, valamint aktív korúak ellátásának megállapítása esetén megkeresésre a rendelet 3. melléklete szerinti tartalommal bíró környezettanulmányt készít.


6.§ A pénzbeli ellátást a támogatásban részesülő számlaszámára vagy lakcímére kell utalni.


7.§ (1) A kérelem elbírálásához csatolni kell a Szt.-ben, a Vhr.-ben, valamint a jelen rendeletben meghatározott iratokat.

(2) A jövedelmet:

1. a munkabérről, munkáltató által fizetett táppénzről a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás,

2. vállalkozó vagy őstermelő esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelemről a Nemzeti Adó és Vámhivatal igazolása és a tárgyévben elért jövedelemről nyilatkozat,

3. álláskeresési támogatás esetén a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja (a továbbiakban: Munkaügyi Központ) megállapító határozata és a kérelem benyújtását megelőző havi ellátás összegét igazoló szelvény vagy bankszámlakivonat,

4. nyugdíj, nyugdíjszerű rendszeres pénzellátás és árvaellátás esetén a kérelem benyújtását megelőző havi igazolószelvény és nyugdíjösszesítő, bankszámlakivonat,

5. a gyermekgondozási támogatások esetében a kérelem benyújtását megelőző havi összegről szóló szelvény vagy bankszámlakivonat,

6. a gyermektartásdíj esetén a kérelem benyújtását megelőző havi postai feladóvevény vagy bankszámlakivonat, vagy az összeg átadásáról szóló és büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat,

7. állam által megelőlegezett gyermektartásdíj esetén a Gyámhivatal határozata,

8. nem havi rendszerességgel szerzett jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett egyhavi átlagról szóló nyilatkozat,

9. amennyiben a kérelmező, közeli hozzátartozója vagy a háztartásában életvitelszerűen vele együtt lakó más személy rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, úgy az erről szóló nyilatkozat és a Munkaügyi Központ igazolása arról, hogy regisztrált álláskereső és ellátásban nem részesül,

10. egyéb jövedelmek esetén a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozat
(a továbbiakban: jövedelemigazolás) igazolja.


8.§ (1) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, melyek az eljáró hatóság nyilvántartásában fellelhetőek.

(2) Amennyiben a kérelmező a döntéshez szükséges igazolásokat, iratokat felhívás ellenére, a meghatározott időpontig nem bocsátja rendelkezésre, vagy a környezettanulmány elkészítését akadályozza, az eljárást az eljáró hatóság megszünteti vagy a rendelkezésére álló adatok alapján dönt.


9.§ [4]


10. § A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett szociális ellátás megtérítésére a Szt. 17. §-nak rendelkezéseit kell alkalmazni.

10/A § A hatáskörrel rendelkező a hozott döntésekről a Képviselő-testület soron következő ülésén beszámolni köteles.




II. Fejezet


Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások


4. Az ellátások formái


11.§ (1) Az önkormányzat e rendelet alapján a jogosult részére települési támogatást nyújt.

(2) A települési támogatás formái:

1. rendkívüli települési támogatás,

2. lakhatási támogatás,

3. gyógyszer, rendkívüli egészségügyi kiadások támogatása

4. temetési támogatás,

5. várandós anya támogatása,

6. fiatalok első lakáshoz jutásának támogatása.

12.§ (1) A Képviselő-testület az e rendeletben meghatározottak szerint nyújt rendkívüli települési támogatást az Szt. 45.§ (4) bekezdésében meghatározott esetekben.

(2)[5]

(3) A Képviselő-testület a tárgyévi költségvetésében meghatározott támogatást nyújt annak a személynek, kinek létfenntartása

a) 100 000Ft-t meghaladó elemi kár (szakértő által igazoltan),

b) rendkívüli haláleset,

c) baleset miatt került veszélybe.

13.§ (1)[6] Rendkívüli települési támogatásra az a személy jogosult, aki a 12. § (1)-(2) bekezdés szerinti rendkívüli élethelyzetbe került vagy létfenntartási gonddal küzd és az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg:

a) egy háztartás vagy család esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének150 %-át,

b) 2. gyermekét egyedül nevelő személy esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 160 %-át,

 c) egyedül élő vagy egyedülálló esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 170 %-át.

(2) A hatáskör jogosultja a rendkívüli települési támogatás felhasználásának ellenőrzése keretében a felhasználást alátámasztó dokumentumok (számla, nyugta stb.) becsatolására hívhatja fel a jogosultat.

(3) A támogatás összege legfeljebb 20.000,- Ft.[7]

(4) [8]

6. Lakhatási támogatás


14.§ (1) A hatáskör gyakorlója a szociálisan rászorult személyeknek, háztartásoknak, családoknak az általuk lakott lakás fenntartásához kapcsolódó villanyáram közüzemi költség viseléséhez e rendeletben meghatározott feltételekkel lakhatási támogatást nyújt.

(2) [9]Lakhatási támogatásra jogosultz az a személy, akinek az egy főre jutó havi jövedelme

a) több személyes háztartás esetén nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át,

b) egy személyes háztartás esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át,

  és a háztartás tagjai egyikének sincs Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyona.

(3)[10] Lakhatási támogatás ugyanazon háztartásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek számától

(4)[11] A lakhatási támogatás havi összege 3.000 Ft.

(5) A lakhatási támogatást egy évre kell megállapítani.

(6) A kérelemhez a 7. §-ban foglaltakon túl csatolni kell:

1. vagyonnyilatkozatot,

2. a lakás tulajdonviszonyáról szóló igazolást, illetve albérleti szerződést,

3. a támogatott szolgáltatást szolgáltatói vagy közszolgáltatási szerződés alapján szerződőként igénybe vevő fogyasztónak és a fogyasztási helynek a szolgáltató általi azonosításához szükséges adatot tartalmazó iratot vagy másolatát.

(7) A lakhatási támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában (közüzemi díjak egy részének, illetve egészének kérelmező helyett történő fizetése) illetve pénzbeli ellátásként havi rendszerességgel kell nyújtani.

15.§ A jegyző kérelemre, a védőnő javaslatára – ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át,  – a 11. § (2) bekezdése 3.) pontjában meghatározott támogatást nyújthat. A támogatás összege kérelmezőnként évi 50.000.-Ft lehet.

8. Temetési támogatás


16.§[12] (1) A temetési költségek mérséklése nyújtható települési támogatásra az a személy jogosult, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.  A tartásra köteles kérelmezőnek akkor adható a támogatás, ha családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át, egyedül élő esetén annak 500 %-át.

(2) A kérelemhez csatolni kell a kérelmező nevére kiállított temetési költséget igazoló számla másolatát, a halotti anyakönyvi kivonat másolatát, valamint a jövedelemigazolásokat.

(3) A hozzájárulás mértéke a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének
10 %-a. A helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének összegét az önkormányzat az éves költségvetési rendeletében teszi közzé.

9. Várandós anya támogatása


17. §  (1)[13] A Képviselő-testület 8.000 Ft értékű, a gyógyszertár által összeállított babaváró csomaggal támogatja a gyermek fogadásának elősegítéséhez a várandósság 7. hónapjában járó anyát.

(2) A jogosultságot a hatáskör gyakorlója a körzeti védőnők igazolása alapján állapítja meg.

10. Fiatalok első lakáshoz jutásának támogatása[14]



18. § (1)[15] Az Önkormányzat kérelemre fiatal, házas- vagy élettárs igénylő első lakáshoz jutásához vissza nem térítendő egyszeri támogatást nyújt. A támogatás összege: 200.000 Ft.

 (2) A támogatás feltételei:

1. a kérelmező, vagy kérelmezők egyike 35 éven aluli legyen, vagy a vásárláskor nem haladta meg a 35. életévét,

2. a kérelmezők együtt vagy külön korábban nem rendelkeztek saját tulajdonú lakással,

3. a kérelmezőnek sárosdi lakóhellyel kell rendelkeznie,

4. az ingatlant Sárosdon 2019. január 01. napja után vásárolta.

             5. a  kérelmező, házastársak illetve élettársak mindegyikének támogatási szerződésben foglalt nyilatkozata arról, hogy az ingatlan 5 éven belüli elidegenítése esetén a támogatás összegét a vételárból 30 napon belül visszafizetik – kivéve, ha Sárosdon újabb ingatlant vásárolnak -, illetve annak elmulasztása esetén a támogatás összegének behajtását tudomásul veszik.

6. A megvásárolt vagy újonnan épített ingatlan a kérelmező, a házas vagy élettársak vagy közös gyermekük tulajdonában álljon, utóbbi esetben kérelmezők haszonélvezeti jogával terhelten.

(3) A kérelemhez mellékelni kell:

1. az építési engedély vagy adás-vételi szerződés egy példányát

2. a pénzintézeti kölcsönszerződés esetén annak egy példányát.

(4) Nem adható támogatás

1. ha a kérelmező saját hibájából nem folytat kereső tevékenységet

2. ha a kérelmezők mindegyike betöltötte a 35. életévét

3. ha a kérelmezők egyike sem sárosdi lakos

4. ha korábban már támogatásban részesült

5. ha az igénylő (igénylők) köztartozással rendelkezik.

(5) Támogatási megállapodást azzal a pályázóval lehet kötni, aki vállalja, hogy lakás takarékpénztári szerződést köt, annak díjába a támogatási szerződés szerint az önkormányzat támogatást nyújt. A pályázó nyilatkozza, a lakás megtakarítást sárosdon használja fel, erről bemutatja a felhasználást a felhasználás végén. Nem sárosdi célú felhasználás esetén az önkormányzati támogatás e részét támogatott visszafizeti. A támogatott pályázó a lakáskassza befizetését félévente a támogatónak bemutatja, amely azt követően utalja az önkormányzati támogatás félévre eső részét.

(6)[16] Az éves támogatás keretösszegét az önkormányzat költségvetésében tervezni kell, majd annak elfogadását követően arra évi két alkalommal pályázatot kell kiírni. A pályázatokat az Egészségügyi, Oktatási, Kulturális és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága rangsorolja, figyelemmel a féléves keret felhasználható összegére, majd a Képviselő-testület dönt.


(7) Az önkormányzat a házasságkötés alkalmából egyszeri, 30.000,- Ft támogatást nyújt, ha a házasságkötők legalább egyike Sárosdon élő, 40 év életkor alatti lakos.

                                                                   11. Közműbekötési támogatás


18/A § (1)[17] Közműbekötési támogatásként (ivóvíz, szennyvíz, villanyáram) kamatmentes kölcsön adható annak a személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át, egyedül élő esetén annak 500 %-át.

(2)[18]

A kérelemhez csatolni kell a kérelmező nevére kiállított, a közműfejlesztést igazoló kivitelezői számlát, illetve annak megfizetése kapcsán keletkezett megállapodás másolatát, valamint a jövedelemigazolásokat.

(3)[19] A támogatást az önkormányzat a szolgáltatói és a kivitelezői nyilatkozat alapján fizeti meg a kivitelezőnek, legfeljebb 100 ezer Ft/közmű bekötés értékben.

(4) A támogatást a támogatott a bekötéstől számítva egy év alatt köteles az önkormányzatnak részletekben, kamatmentesen visszafizetni, a részlet elmaradása esetén a kölcsön egy összegben esedékes.

(5) A támogatásról támogatási megállapodást kell kötni, melyben a támogatott a (4) bekezdésben foglaltakat elfogadja, annak bekövetkezése esetén a támogatás összegének behajtását tudomásul veszi.

III. Fejezet


Természetbeni ellátások


11. Pénzbeli ellátások természetbeni juttatása


19.§[20]

(1) A települési támogatást természetbeni juttatásként kell adni a védőnő, a családgondozó, vagy a szociális ügyintéző javaslatára. Ez történhet különösen:

a) élelmiszer csomag juttatásával,

b) étkeztetés biztosításával,

c) közüzemi számla kiegyenlítésével,

d) tüzelőanyag vásárlással, juttatással.

e) intézményi étkeztetés költségeinek átvállalásával.

(2) Ha a támogatást közüzemi díj megfizetése céljából igénylik, a támogatást közvetlenül a közüzem részére történő átutalással kell folyósítani.

(3) Az (1) bekezdésben felsorolt támogatást a polgármester állapítja meg legfeljebb 20.000.- Ft értékben.

12. Köztemetés


20.§ A köztemetés elrendelése esetén az Szt. 48.§-ának szabályai szerint kell eljárni.


IV. Fejezet


Szociális szolgáltatások


13. Személyes gondoskodást biztosító ellátások


21. § (1) Szociális alapszolgáltatások keretében az önkormányzat biztosítja az Szt. 86.§ (1) bekezdésében kötelezően előírt étkeztetést, házi segítségnyújtást, családsegítést és nappali ellátást.

         (2) Az (1) bekezdésben felsorolt alapszolgáltatásokat az önkormányzat a Sárosd-Sárkeresztúr Önkormányzati Társulás útján látja el.


14. Szociálpolitikai kerekasztal


22. § (1) A Képviselő-testület az Szt. 58/B. § (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre (a továbbiakban: kerekasztal).

(2) A kerekasztal feladata:

1. részt vesz a szolgáltatástervezési koncepció kidolgozásában,

2. folyamatosan figyelemmel kíséri a koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulását, végrehajtását,

3. véleménynyilvánítási joggal részt vesz a helyi foglalkoztatási terv előkészítésében,

4. részt vesz prevenciós előadások, szűrővizsgálatok megszervezésében, előkészítésében.

(3) A kerekasztal évente legalább egy alkalommal ülést tart.

(4) A kerekasztal tagjai:

1. Sárosd Nagyközség Polgármestere,

2.[21] a Képviselő-testület szociális feladatokkal foglalkozó bizottságának elnöke,,

3. az alapszolgáltatási központ vezetője,

4. az oktatási, nevelési intézmények gyermekvédelmi felelősei,

5. körzeti védőnők.

(5) A kerekasztal vezetője: Sárosd Nagyközség Polgármestere.


V. Fejezet


Záró rendelkezések


15. Hatályba léptető rendelkezések


23. § (1) Ez a rendelet 2015. március 1. nap lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2014.(I.27.) önkormányzati rendelet.




Dunkl Gergely                                                             dr. Hanák Mária

polgármester                                                                                      jegyző


[1]

Megállapította a 2/2018.(I.19.) önkormányzati rendelet.


[2]

A rendelet szövegét a 22/2020. (XII. 30.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2021. I.1.-től.

[3]

A rendelet szövegét a 22/2020. (XII. 30.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2021. I.1.-től.

[4]

Hatályon kívül helyezte a 22/2020. (XII. 30.) önkormányzati rendelet 9. §-a. Hatálytalan: 2021. I. 1.-től.

[5]

Hatályon kívül helyezte a 22/2020. (XII. 30.) önkormányzati rendelet 9. §-a. Hatálytalan: 2021. I. 1.-től.

[6]

A rendelet szövegét a 12/2020. (X.26.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2020. november 1. napjától.

[7]

A rendelet szövegét a 12/2020. (X.26.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2020. november 1. napjától.

[8]

Hatályon kívül helyezte a 22/2020. (XII. 30.) önkormányzati rendelet 9. §-a. Hatálytalan: 2021. I. 1.-től.

[9]

A rendelet szövegét a 12/2020. (X.26.) önkormányzati rendelet 3. §-a módosította. Hatályos: 2020. november 1. napjától.

[10]

A rendelet szövegét a 22/2020. (XII. 30.) önkormányzati rendelet 3. §-a módosította. Hatályos: 2021. I.1.-től.

[11]

A rendelet szövegét a 12/2020. (X.26.) önkormányzati rendelet 4. §-a módosította. Hatályos: 2020. november 1. napjától.

[12]

A rendelet szövegét a 22/2020. (XII. 30.) önkormányzati rendelet 4. §-a módosította. Hatályos: 2021. I.1.-től.

[13]

A rendelet szövegét a 22/2020. (XII. 30.) önkormányzati rendelet 5. §-a módosította. Hatályos: 2021. I. 1.-től.

[14]

Módosította a 16/2017.(XII.18.) önkormányzati rendelet, 2018. január 1. napjával.


[15]

A rendelet 18. § (1)-(2) bekezdésének szövegét a 12/2020. (X.26.) önkormányzati rendelet 4. §-a módosította. Hatályos: 2020. november 1. napjától.

[16]

A rendelet szövegét a 22/2020. (XII. 30.) önkormányzati rendelet 6. §-a módosította. Hatályos: 2021. I. 1.-től.

[17]

A rendelet szövegét a 10/2020.(IX.21.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2020. IX.22.-től.

[18]

A rendelet szövegét a 22/2020. (XII. 30.) önkormányzati rendelet 7. §-a módosította. Hatályos: 2021. I. 1.-től.

[19]

A rendelet szövegét a 22/2020. (XII. 30.) önkormányzati rendelet 7. §-a módosította. Hatályos: 2021. I.1.-től.

[20]

A rendelet szövegét a 22/2020. (XII. 30.) önkormányzati rendelet 8. §-a módosította. Hatályos: 2021. I. 1.-től.

[21]

A rendelet szövegét a 12/2020. (X.26.) önkormányzati rendelet 7. §-a módosította. Hatályos: 2020. november 1. napjától.