Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015(III.23.) önkormányzati rendelete

Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (III.23.) számú rendelete az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről

Hatályos: 2016. 01. 09- 2018. 02. 26

Sárosd Nagyközség Önkormányzata


Képviselő-testületének


3/2015. (III.23.) számú rendelete


az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről




Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV törvény 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:




  1. A rendelet hatálya


1. § (1) A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, a polgármesteri hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó intézményekre terjed ki.

  1. Az Önkormányzat költségvetési szerve: Sárosdi Polgármesteri Hivatal (2433 Sárosd, Fő út 2.).

A képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi költségvetését:

a) 401.468.000 Ft költségvetési bevétellel,

b) 401.468.000 Ft költségvetési kiadással fogadja el.


3. A költségvetés végrehajtása


7. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző felelős.

(2) Az önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségért a polgármester felelős.

(3) Az Önkormányzat finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköreit a (4) bekezdésben meghatározott kivétellel a Képviselő-testület gyakorolja.

(4) A képviselő-testület a Polgármesterre ruházza át az 5.000 e Ft feletti szabad pénzeszközök törvényben szabályozott betétként való éven belüli elhelyezéséről és visszavonásáról való döntés jogát.

(5) A polgármester az Mötv. 68. § (4) bekezdése alapján 1.000.000,- Ft értékhatárig dönt a forrásfelhasználásról, döntéséről tájékoztatja a képviselő-testületet.


8. § (1) Az Önkormányzat, valamint az általa irányított költségvetési szervek követeléséről lemondani csak jogszabályban meghatározott esetekben és módon lehet.

(2) A Polgármester az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságát veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek elhárítása érdekében (veszély helyzetben) átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a Képviselő-testület legközelebbi testületi ülésén be kell számolnia.

(3) A 2015. évi költségvetés terhére kötelezettségvállalás tárgyévi kifizetésre – a saját bevételek teljesülési ütemére figyelemmel –, előirányzaton belül vállalható. Tárgyéven túli kötelezettség csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett az esedékesség időpontjában a rendeltetésszerű működés, az Önkormányzat kötelező feladatainak maradéktalan ellátása, a feladatellátás veszélyeztetése nélkül finanszírozható.


9 .§ (1) A költségvetésben elkülönített általános tartalék az év közben jelentkező többletigények kielégítésére, valamint bevétel elmaradás pótlására használható fel. 

(2) Az általános tartalék polgármesteri jogkörben végrehajtott felhasználásáról a polgármester köteles a képviselő-testületet tájékoztatni. A felhasználással kapcsolatos előirányzat változásokat a költségvetési rendeletbe be kell építeni.


10. § (1) E rendelettel megállapított rendezvénykeret, az önkormányzati, a lakosság kulturált szabadidő eltöltéséhez kötődő rendezvények, ünnepi megemlékezések finanszírozására.

(2) A keret felhasználása tekintetében történő kötelezettségvállalásokra a polgármester jogosult.


11. § Az Önkormányzat által támogatott szervezetek számára számadási kötelezettséget kell előírni a részükre céljelleggel juttatott összegek rendeltetésszerű felhasználásáról, és ehhez kapcsolódóan a számadás nem teljesítése esetére visszafizetési kötelezettséget kell előírni. A döntéshozó ellenőrizni köteles a felhasználást és az elszámolást. Amennyiben a támogatott szervezet az előírt számadási kötelezettségnek határidőre nem tesz eleget, fel kell szólítani a már kifizetett támogatás visszafizetésére.


12. § (1) A költségvetési szerv bevételi és kiadási előirányzatai a Ávr.-ben meghatározott esetekben, saját hatáskörben módosíthatók, a kiadási előirányzatok egymás között maximálisan 2.000 e Ft-ig átcsoportosíthatók.

(2) Ha az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei elmaradnak a tervezettől, e tényről a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.


13.§ (1) Az előirányzatok átvezetése érdekében a 2015. évi költségvetési rendeletet lehetőség szerint negyedévente, legkésőbb a zárszámadási rendelet elfogadását megelőzően módosítani kell.

(2) A képviselő-testületi és az átadott hatáskörben végzett előirányzat-módosításokról a könyvvezetés nyilvántartást vezet.


14. § (1) A Képviselő-testület a költségvetési szerv és az általa működtetett intézmények költségvetési támogatását a feladatellátáshoz szükséges kiadások esedékességének megfelelő ütemben biztosítja.

(2) A Képviselő-testület az Önkormányzat költségvetési egyenlegének a tervezettől eltérő, kedvezőtlen alakulása esetén a költségvetési szerv és a működtetett intézmények támogatási előirányzatait, támogatásait – a (3) bekezdésben foglalt kivételekkel – zárolhatja, csökkentheti, törölheti.

(3) A zárolás nem vonatkozhat:

  1. az európai uniós források, vagy más támogatások igénybevételével megvalósuló projektekhez biztosítandó önkormányzati támogatás,

  2. meghatározott személyi juttatások és járulékaik finanszírozásához szükséges önkormányzati támogatás,

  3. a segélyek és a szociális jellegű települési támogatások.

előirányzataira.


15. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek az e rendeletben megállapított döntési körükbe tartozó bevételi és kiadási előirányzatokkal jogszabályi keretek között teljes jogkörrel önállóan gazdálkodnak, jogosultak a bevételek beszedésére és a kiadások teljesítésére. A költségvetés végrehajtása során a költségvetési szervek az intézményi szervezeti kereteket, személyi feltételeket a feladatellátásnak megfelelően kötelesek kialakítani.

(2) Az intézményi költségvetés végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért a költségvetési szerv vezetője felelősséggel tartozik.

(3) Az önkormányzati költségvetési szervek a részükre megállapított létszámkerettel jogszabályi keretek között önállóan gazdálkodnak.

(4) A költségvetési szervek az egyes foglalkoztatási formákra álláshelyenként, és összességében a költségvetésben megállapított személyi juttatás előirányzatot nem léphetik túl.


16. § (1) A képviselő-testület: az önkormányzattal a Kjt. valamint az Mt. hatálya alá tartozó jogviszonyban állók részére előirányozza és biztosítja a mindenkor hatályos munkaruha szabályzat szerinti munkaruha és védőeszköz ellátásának forrásait.

(2) A közszolgálati tisztviselőkről szóló törvénnyel összefüggő átmeneti, módosuló és hatályát vesztő szabályokról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2012. évi V. törvény 17.§-ában meghatározottak alapján, az illetménykiegészítés mértéke a felsőfokú és a középfokú iskolai végzettségű köztisztviselő alapilletményének 10%-a.

(3) A képviselő-testület a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011.évi CXCIX törvény 234. § (3)-(4) bekezdése alapján a 2015. költségvetési évre a felsőfokú és a középfokú iskolai végzettségű köztisztviselők részére, illetménykiegészítésként az alapilletményük további 10%-át biztosítja.


17 .§ A helyi szociális ellátásokról szóló 2/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 16.§ (3) bekezdése alapján, a helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége:

4. Záró rendelkezések


18. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.






                          Dunkl Gergely                                                   dr. Hanák Mária

                            polgármester                                                            jegyző




A rendeletet kihirdettem: 2015. március 23. napján.



                                                                                                     dr. Hanák Mária

                                                                                                            jegyző