Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017.(IV.21.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés engedélyezésének szabályairól és az eseményhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2017. 05. 01- 2017. 09. 30

Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete

6/2017.(IV.21.) önkormányzati rendelete


a házasságkötés engedélyezésének szabályairól és az eseményhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékéről


Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete az  anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) - b) pontjában kapott felhatalmazás alapján,  az  Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés  létesítése engedélyezésének szabályai

1. § (1) Házasságkötés  -  a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti nap kivételével –  a Sárosdi Polgármesteri Hivatalban hivatali munkaidőn belül, hétköznap hivatali munkaidőn kívül 19 óráig, szombati napon 9 órától 18 óráig terjedő időszakban tartható.

        (2)  Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés létesítése a házasulók írásban benyújtott kérelmére a jegyző írásbeli engedélyével tartható, ha annak időpontja nem ütközik az (1) bekezdés szerinti hivatali helyiségbe előjegyzett házasságkötés időpontjával, és annak ideje az (1) bekezdésben foglaltaknak megfelel.

        (3) A házasságkötés törvényben előírt módját és az eseményhez méltó körülményeit akkor is biztosítani kell, ha az a hivatali helyiségen kívül történik. Az anyakönyvvezető a külső helyszínen szemlét tarthat, javaslatot tesz a jegyzőnek.

        (4)  A hivatali helyiségen kívül történő szertartás engedélyezésére irányuló kérelem ügyében a jegyző esetenként, az anyakönyvvezetővel történt egyeztetést követően dönt. Meg kell tagadni a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezését, amennyiben a jogszabályi feltételek nem állnak fenn, továbbá az eseményhez méltó körülmények nem biztosítottak.

        (5) A kérelmet írásban, a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani. A díj befizetését a kérelem benyújtásával egyidejűleg kell igazolni. A kérelem elutasítása esetén a befizetett díjat a kérelmező részére 8 napon belül vissza kell utalni. Elmaradt házasságkötés esetén a befizetett díj felét kell a kérelmező részére 8 napon belül visszautalni.

2. Munkaidőn, munkahelyen kívüli házasságkötés esetén fizetendő díjak

2. §  (1) A házasságkötésért fizetendő díjat befizetni lehet vagy átutalni az önkormányzat  költségvetési  elszámolási számlájára.

      ( 2) A házasságkötés hivatalban, hivatali időben díjmentes. A házasságkötés hivatalban szombati napon történő lebonyolítása díjmentes, ha a házasulók egyike állandó bejelentett sárosdi lakóhellyel rendelkezik. Az anyakönyvvezetőt szombaton nettó 10.000,- Ft díjazás illeti meg.

        (3) Szombati napon a nem sárosdi lakosok házasságkötése, valamint a házasságkötés hivatali helyiségen kívüli lebonyolításának díja, – kivéve a (4) bekezdésben foglaltakat – 30.000,- Ft + Áfa,  melyből az anyakönyvvezetőt bruttó  25.000,- Ft díjazás illeti meg.

   (4) A házasságot kötni kívánó személyek valamelyikének orvos által igazolt közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetén a házasságkötés hivatali helyiségen kívüli lebonyolítása munkaidőben díjmentes, munkaidőn túl az anyakönyvvezetőt a (2) bekezdés szerinti díjazás fele illeti meg.

3. Záró rendelkezések


3. §  Ez a rendelet 2017. május 1. napján  lép hatályba, rendelkezéseit a  hatálybalépést követően kezdeményezett házasságkötések esetén kell alkalmazni.


Sárosd, 2017. április 21.


P.H.




       Dunkl Gergely                                                    Dr. Varjú Mihály                                                                                            

        polgármester                                                   jegyző                                                                                                






Záradék:

A rendeletet 2017. április 21-én kihirdettem.

                                                                                              Dr. Varjú Mihály 

                                                                                                    jegyző