Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2018.(IX.3.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek megsértésének jogkövetkezményeiről szóló 7/2014.(IV. 22.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2018. 10. 01- 2019. 02. 26

Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

12/2018.(IX.3.) rendelete


a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek megsértésének jogkövetkezményeiről szóló 

7/2014.(IV. 22.) önkormányzati rendelete módosításáról


Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában meghatározott jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján eljárva a következőket rendeli el:


  1. §.  Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 7/2014.(IV. 22.)  önkormányzati rendelete  (továbbiakban: Rendelet) 1. §  (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A jegyzőnek és a Képviselő-testületnek döntése során e rendelet szabályait kell alkalmaznia. A jegyző, illetve a Képviselő-testület eljárására az Mötv., az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény, a közigazgatási szabályszegések szankcióinak átmeneti szabályairól, valamint a közigazgatási eljárásjog reformjával összefüggésben egyes törvények módosításáról és egyes jogszabályok hatályon kívül helyezéséről szóló 2017. évi CLXXIX. törvény és az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.”

  1. §  A Rendelet 2. §  (1) bekezdése  helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetőjével szemben 50.000 Forintig terjedő helyszíni bírság, illetve a jogsértő személyétől függően - természetes személyek esetén kétszázezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye, amely ismételhető.”

  1. §  A Rendelet 3. §-a kiegészül az alábbi 4. ponttal:

4. szemét: minden olyan hulladék, bontási törmelék, szigetelőanyag maradék, sitt, bútor, lakberendezési tárgy, járműalkatrész, göngyöleg,  műanyag, stb. amely  nem komposztálható.

  1. §  A Rendelet 9. §-a kiegészül az alábbi f) ponttal:

„f) cselekményével az a)-e) pontokban felsoroltakon túl az avar és kerti hulladékégetés, valamint a szabadtéri tűzgyújtás helyi szabályairól szóló 8/2015.(IV.20.) önkormányzati rendeletben tiltott magatartásokat megvalósítja.

  1. §  A Rendelet 10. §-a kiegészül az alábbi c) ponttal:

„c.) a szennyvízbekötéssel el nem látott lakóingatlana hátsó kertjében, a lakóház vonalában,  ajtóval zárható illemhellyel nem rendelkezik, azt nem tartja karban, annak tisztításáról, rendeltetésének megfelelő állapotáról, annak használata után kézmosási lehetőségről (pl. lavór, szappan) lakóházában tartósan nem gondoskodik.”

  1. §  A Rendelet 11. § f) pontja  helyébe a következő rendelkezés lép:

„f) kazánban, kályhában gumi, műanyag, műanyagpalack, bútor, bútorlap, forgácslap, egyéb veszélyes hulladék égetését végzi,”

  1. §  A Rendelet 11. §-a kiegészül az alábbi h)-i)  pontokkal:

„h) hulladékot engedély nélkül gyűjt, telkén felhalmozza,

i) az az építtető, vállalkozó, alvállalkozó, aki a közigazgatási területen az engedélyhez kötött vagy nem kötött építési munka megkezdését, azt követően elvégzését a hivatalnak nem jelenti be az 1. melléklet szerint, a munka elvégzését követően az építkezési sitt, törmelék, nem hasznosítható építőanyag maradék szabályos elhelyezéséről szóló hivatalos igazolást a munka elvégzésétől számított 30 napon belül a polgármesteri hivatalba nem mutatja be.”

  1. §  A Rendelet 12. §  3. pontja  helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. ebet, macskát - a vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő, rendőrségi és jelzőkutyák kivételével - vendégforgalmat, vásárlást lebonyolító nyilvános helyiségbe, ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény épületébe, egészségügyi, szociális, kulturális létesítmény területére, üzletbe, játszótérre beenged, bevisz, illetve ott tart, ebet, macskát a létesítménynél eteti, előtte tartósan eltűr.”

  1. §  A Rendelet 12. §-a kiegészül az alábbi 8. ponttal:

„8. más kedvtelésből tartott állatait eteti, szaporítja, a kóbor állatok befogására szerződött vállalkozó elől elrejti.”

  1. §  A Rendelet kiegészül az alábbi 12/A. §-al:

„12/A. § A haszonállatok tartása során közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki belterületen az állattartás során keletkezett trágya szakszerű tárolásáról, kezeléséről, elszállításáról nem gondoskodik, emiatt bűzzel terheli környezetét.”

  1. §  A Rendelet 13. §  b)-d) pontja  helyébe a következő rendelkezés lép:

„b) a községben az ingatlanon zöldfelület-fenntartással kapcsolatos, zajt keltő tevékenységet hétköznap 21.00 és 6.00 óra között, szombaton 00-9.00 és 20.00-24.00 óra között, vasárnap és ünnepnapon 00-9.00 és 12.00-24.00 óra között végez,

c) a községben a vendéglátó- és kulturális egység kerthelyiségében, teraszán hangosító berendezést munkanapon 22.00 és 7.00 óra között, szombaton, vasárnap és munkaszüneti napon 22.00 és 9.00 óra között jegyzői engedély nélkül üzemeltet,

d) lakásán kívül rádió- és televízió közvetítést munkanapon 22.00 és 7.00 óra között, szombaton, vasárnap és munkaszüneti napon 22.00 és 9.00 óra között végez, lakóingatlanában 22.00 órát követően zajt okozó, nem családi eseményt (családi esemény: eljegyzés, lakodalom, házasságkötés, keresztelő, halotti tor) tart.”

12. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2018. október 1-jén lép  hatályba.

(2) E rendelet 5. §-a  2018. november 1-jén lép hatályba.


Sárosd, 2018. szeptember 3.






Dunkl Gergely                                                                  Dr. Varjú Mihály

                                         polgármester                                                                               jegyző



A rendeletet kihirdettem:

Sárosd, 2018. szeptember 3.

                                                                                              Dr. Varjú Mihály

         jegyző


Mellékletek