Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XII. 9.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról

Hatályos: 2022. 01. 01- 2023. 12. 31

Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XII. 9.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról

2022.01.01.

Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános szabályok

1. A rendelet célja, hatálya

1. § A rendelet célja, hogy a tanyagondnoki szolgálat szabályozott keretek között

a) biztosítsa a belterületi és külterületi lakott helyeken élők életkörülményeinek javítását,

b) az egyéb belterületi és külterületi településrészek lakói számára a településen hiányzó, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, illetve a közszolgáltatásokhoz való hozzájutást elősegítse.

c) a rászorult személyek szállítási gondjaiban segítséget nyújtson,

d) biztosítsa a lakosságot érintő információk gyűjtését és továbbítását.

2. § (1) A rendelet hatálya Sárosd Nagyközség közigazgatási területére, a külterületi lakott helyeire terjed ki: Daru-major, Nagyerdő, Tükrös-puszta.

(2) A rendelet személyi hatálya a külterületi lakott helyeken életvitelszerűen tartózkodó személyekre terjed ki.

II. Fejezet

A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok,a tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó alapellátási feladatok

2. 1 Az étkezés biztosításában való közreműködés

3. § (1) Az étkezésben való közreműködés során a tanyagondnoki szolgálat részt vesz az igénybevevők részére a napi egyszeri meleg étel házhoz történő szállításában.

(2) Az étkezésben való közreműködéshez kapcsolódó tanyagondnoki szolgáltatás térítésmentes.

(3) Az étkezésben való közreműködés a tanyagondnoki szolgálat számára kötelezően ellátandó feladat.

3. Házi segítségnyújtásban való közreműködés

4. § (1) A házi segítségnyújtásban való közreműködés során a tanyagondnoki szolgálat biztosítja:

a) a házi gondozó ellátotthoz történő szállítását

b) az ellátási területen élők részére szükséges bevásárlást

c) az ellátási területen élők részére gyógyszer kiváltását és gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutást.

(2) A házi segítségnyújtáshoz kapcsolódó tanyagondnoki szolgáltatás térítésmentes.

4. A betegek háziorvoshoz, egyéb egészségügyi intézménybe történő szállítása

5. § (1) A betegek háziorvosi rendelőbe, az egyéb egészségügyi intézményekbe szállítása az érintett személy településről történő intézményi szállítását és onnan a hazaszállítását jelenti.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt szállítási feladatok a tanyagondnok a polgármester eseti engedélye alapján látja el.

(3) A tanyagondnok által biztosított betegszállítás nem terjed ki a sürgősségi betegszállításra, azt nem helyettesítheti, kizárólag járóbeteg-szállítást végezhet.

5. Óvodások és általános iskolások nevelési, oktatási intézménybe szállításával kapcsolatos feladatok

6. § (1) Az óvodások és általános iskolások szállítási feladataként igény esetén a tanyagondnoki szolgálat biztosítja a külterületi lakott helyeken élő gyermekek Sárosdon működő óvodába, iskolába történő alkalmankénti szállítását és hazaszállítását.

(2) A szállítási szolgáltatás az igénybevevők részére térítésmentes.

6. A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó kiegészítő feladatok, önkormányzati és egyéb települési rendezvényekre szállítás biztosítása

7. § (1) Az önkormányzati és egyéb települési rendezvényekre szállítás az önkormányzat által szervezett és meghirdetett rendezvényekre vonatkozik a település közigazgatási területén belül.

(2) A szállítási feladatok szervezését, lebonyolítását a polgármester, vagy az általa e feladattal megbízott személy irányításának megfelelően kell ellátni.

(3) A személyszállítás történhet:

a) meghatározott gyülekezőhelyről a rendezvényre,

b) a rendezvényről meghatározott településrészre, a szállítást igénybevevők lakóházához.

(4) A szállítás az igénybevevők számára térítésmentes.

7. Önkormányzati rendezvények szervezésével, lebonyolításával kapcsolatos feladatok

8. § (1) A tanyagondnoki szolgálat feladata az önkormányzati rendezvények szervezésében, lebonyolításában történő részvétel. Az ezzel kapcsolatos feladatokat a tanyagondnoki szolgálat a polgármester irányítása mellett, annak utasításai szerint látja el.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában önkormányzati rendezvények:

a) Képviselő-testületi ülés, közmeghallgatás

b) önkormányzat által szervezett egyéb rendezvények (falunap, gyereknap, idősek napja, önkormányzati szervezésben megtartott ünnepségek stb.)

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott feladatellátás a polgármester intézkedése alapján a tanyagondnoki szolgálat számára kötelező, térítés nélküli szolgáltatás.

8. 3. Kapcsolattartási feladatok

9. § (1) A tanyagondnoki szolgálat ellátja a kapcsolattartási, információszolgáltatási feladatokat az alábbiak szerint:

a) az önkormányzat és a lakosság, valamint

b) az önkormányzat, az intézmények, egészségügyben dolgozók és a lakosság között.

(2) A kapcsolattartási és információközvetítési feladatait a tanyagondnoki szolgálat a polgármester utasításai szerint látja el.

(3) A tanyagondnoki szolgálat köteles a lakosságtól érkező, önkormányzatot vagy az adott intézményt érintő közérdekű kéréseket, javaslatokat, egyéb információkat haladéktalanul továbbítani az illetékes vezető részére.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott feladatellátás a tanyagondnoki szolgálat számára kötelező, térítésmentes szolgáltatás.

9. 4. Egyéb szolgáltatás jellegű feladatok

10. § (1) A tanyagondnoki szolgálat köteles ellátni a lakosság érdekét szolgáló egyéb, komfortérzetét növelő feladatot is, a polgármester által meghatározott utasítás alapján.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott feladatellátás nem veszélyeztetheti a rendelet 1. §-ában meghatározott feladatok ellátását.

(3) Az (1) bekezdés szerint meghatározott feladatok a tanyagondnoki szolgálat számára kötelezőek és térítésmentesek.

10. A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok rangsorolása

11. § (1) A tanyagondnoki szolgálatnak elsősorban az alapfeladatokhoz kapcsolódó szolgáltatási feladatokat kell ellátnia, a további kötelező, vagy egyéb nem kötelező feladatként meghatározott szolgáltatásait úgy kell ellátnia, hogy az alapellátás biztosítását ne veszélyeztesse.

(2) A feladatellátást az (1) bekezdésben meghatározottakra figyelemmel a tanyagondnok a polgármester utasításai, irányítása alapján látja el.

III. Fejezet

A tanyagondnoki szolgáltatás igénybevételi rendszere

12. § (1) A tanyagondnoki szolgáltatás keretében nyújtott ellátások igénybevételének lehetősége:

a) egyes szolgáltatások esetében kérelem alapján nyílik meg

b) más szolgáltatások esetében alanyi jogon jár.

(2) Ahol a rendelet az alanyi jogon való igénybevételről nem rendelkezik ott a szolgáltatás igénybevételét kérelmezni kell. A kérelem történhet szóban vagy írásban, mely a polgármesternél, vagy a tanyagondnoki feladatokat ellátó személynél terjeszthető elő. A szolgáltatás igénybevételének feltételeiről a kérelmezőt tájékoztatni kell.Az ellátás igénybevételének megkezdése előtt nem kell megállapodást kötni az ellátásról. Az ellátást igénybe vevő aláírása mellőzhető a tevékenységi naplóról.

(3) A szolgáltatás biztosításáról, vagy a kérelem elutasításáról, annak okáról a kérelmezőt a polgármester a tanyagondnok útján értesíti.

(4) A szolgáltatás igénybevételére vonatkozó kérelmet a polgármester bírálja el. A kérelem elbírálása során figyelembe veszi a döntést megalapozó, tanyagondnoki szolgálatot ellátó személy által szolgáltatott információkat, adatokat.

IV. Fejezet

A tanyagondnoki szolgálat ellátása

11. Foglalkoztatással kapcsolatos szabályok

13. § (1) A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat egy fő teljes munkaidőben alkalmazott tanyagondnok látja el a szolgálat rendelkezésére álló gépjármű igénybevételével.

(2) A tanyagondnok felett a munkáltatói jogkört a polgármester gyakorolja.

(3) A tanyagondnok feladatait a munkaköri leírásában foglaltaknak megfelelően a polgármester utasításai alapján látja el.

(4) A tanyagondnok feladatellátását a munkaköri leírásában meghatározott munkarend szerinti időben, szükség esetén ettől eltérően rugalmas, a feladatellátáshoz igazodó munkarendben, időbeosztásban látja el.

(5) A tanyagondnoki szolgálatot ellátó tanyagondnok szabadsága, betegsége, vagy egyéb távolléte esetén helyettesítéséről, a helyettesítés rendjének meghatározásáról a polgármester dönt.

(6) A tanyagondnok a tevékenységéről évente egy alkalommal beszámol a Képviselő-testületnek.

(7) A tanyagondnoki szolgálat működtetésének költsége önálló kormányzati funkcióként Sárosd Nagyközség Önkormányzata éves költségvetésének részét képezi.

12. Kiegészítő szolgáltatás

14. § (1) A tanyagondnok külön eljárás keretében, "Kiegészítő szolgáltatás” néven végezhet olyan, a település lakóinak érdekét szolgáló tevékenységet, mely nem a 2. § szerinti településrészen élő lakosságot érinti.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt szolgáltatás a 2. § szerinti településrészen kívül, Sárosd Nagyközség közigazgatási területén élő, ott bejelentett személy

a) egészségügyi ellátásra,

b) oktatási-nevelési intézménybe,

c) hivatalos ügyek intézésére, illetve

d) bevásárlás miatti szállításra.

(3) A "Kiegészítő szolgáltatás" engedélyezéséről a Polgármester dönt.

(4) A "Kiegészítő szolgáltatás"-ban érintett személy segítésekor a tanyagondnoknak külön Tevékenységi naplót kell vezetni.

(5) A "Kiegészítő szolgáltatás" finanszírozására az önkormányzat a mindenkori éves költségvetésében biztosít fedezetet.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

15. § Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.