Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XI. 2.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2022. 11. 07

Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XI. 2.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről

2022.11.07.

Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (l) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Fejér Megyei Kormányhivatal, mint környezetvédelmi igazgatási szerv és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (2) bekezdés c) pontjában meghatározott jogkörében eljáró Fejér Megyei Önkormányzat állásfoglalása alapján a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet alkalmazása szempontjából nem komposztálható avar és kerti hulladék: falomb, faág, gally, cserje- és díszcserje ága és levele, szőlő, gyümölcsfa nyesedéke, kaszálék, egyéb növényi maradványok (továbbiakban: kerti hulladék).

(2) Hasznosítás: a kerti hulladék komposztálása, illetve a vastagabb faágak, szőlő metszése során keletkező nyesedék, ahol erre lehetőség van, tüzelő anyagként történő hasznosítása.

2. § (1) Sárosd Nagyközség közigazgatási területén a belterületi ingatlanokon nyílt téren csak e rendeletben foglalt esetekben és feltételekkel szabad égetni kerti hulladékot.

(2) A kerti hulladék égetése március 16-tól május 1-ig és október 15-től november 30-ig, hétfő, szerda és szombati napokon 8.00 óra és 19.00 óra között lehetséges, ha a hatáskörrel rendelkező szerv ez időszakban országos tűzgyújtási tilalmat nem rendel el.

(3) A füstképzés csökkentése érdekében a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell és az eltüzelés folyamatosan ugyan, de egyszerre csak kis adagokban, szélcsendes időben történhet.

(4) A tulajdonos (kezelő, használó, bérlő) az égetési szándékról és az égetés várható idejéről, az esetleges viták megelőzése érdekében köteles a szomszédokat előre értesíteni.

(5) Tilos a kerti hulladék égetése a (2) bekezdésben engedélyezett időpontokon kívül, valamint párás, ködös, esős és szeles időben.

(6) Égetni csak megfelelően kialakított tűzrakó helyen, vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, nagykorú, cselekvőképes személy folyamatos felügyelete és a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szabad. A tűzrakó hely épülettől és egyéb éghető anyagtól legalább 10 m távolságra legyen

(7) Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója, bérlője) az égetés során köteles a szükséges tűzoltási feltételekről (pl. oltóvíz, poroltó készülék, lapát, homok, egyéb módon) gondoskodni.

(8) Amennyiben tüzelés közben olyan jelek mutatkoznak (pl. az időjárás megváltozik, felerősödik a szél), hogy az égetés folytatása veszéllyel járhat, úgy az égetést azonnal be kell fejezni.

(9) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális, egyéb háztartási, ipari eredetű hulladékot (pld.: műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, illetve ezek maradványait).

(10) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt, és gondoskodni kell a visszamaradt parázs, vagy hamu belocsolásáról, vékony földréteggel történő lefedéséről. A helyszín elhagyása előtt meg kell arról is győződni, hogy az égetés helyén túl saját, illetve a szomszédos ingatlanokon a tüzelésből eredően (felszálló égő nyesedék, szikra által) nem keletkezett-e újabb tűzfészek, újabb veszélyforrás. Az égetés során a szabálytalanságokból, illetve az égetésből eredő károkért az égetést végző teljes körű felelősséggel tartozik.

3. § (1) Tilos égetni egészségügyi, oktatási, kulturális és szociális intézmények, nyitott sportlétesítmények 100 méteres körzetében az intézmény működésének ideje alatt, valamint az egyházi és vallási rendeltetésű ingatlanok 100 méteres körzetében az egyházi szertartások, rendezvények ideje alatt.

(2) Tilos az égetés bolt, rendelő, gyermekintézmények, sportlétesítmények, szolgáltató egységek közelében, ha a kerti hulladék égetése során a legkisebb zavaró hatás (füst) bekövetkezne az egységek, illetve azok szolgáltatásait igénybe vevők tekintetében.

(3) Tilos az égetés szombati napokon 12 óra után a futballpálya 200 méteres körzetében.

4. § Ez a rendelet 2022. november 7-én lép hatályba.