Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VII. 3.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa-támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 08. 01- 2023. 09. 30

Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VII. 3.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa-támogatás helyi szabályairól

2023.08.01.

Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. Cikk (2) bekezdésében kapott jogalkotói jogkörében eljárva, szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdésének 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A Magyar Állam a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatás jogcímen 129 erdei köbméter keménylombos tűzifa vásárlását biztosítja 2023. évi pályázata alapján Sárosd Nagyközség Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) számára.

(2) E rendelet célja, hogy Sárosd Nagyközség közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező, rászoruló állampolgárok számára a fenti támogatás keretében támogatást nyújtson, meghatározza a természetben nyújtott szociális támogatás jogosultsági feltételeit, és az igénylés módját.

2. A támogatás feltételei

2. § (1) Az Önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást - tűzifát - biztosíthat elsősorban annak a személynek, aki:

a) lakhatási támogatásban részesül,

b) foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesül, vagy

c) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, vagy

d) három vagy annál több gyermeket nevel, az egy főre eső jövedelem a szociális vetítési alap 400%-át nem haladja meg, továbbá a legidősebb gyermek a 16. életévét nem töltötte be, illetve ezt követően a tanulói jogviszony fennállását igazolni tudja (iskola látogatási igazolással).

e) gyermekét egyedül nevelő, vagy azt gondozó szülő, akinek az egy főre eső jövedelme a szociális vetítési alap 500%-át nem haladja meg,

f) akinek háztartásában fogyatékkal élő személy él,

g) 65 éven felüli, egyedül élő nyugdíjas, vagy házaspár, melynek mindkét tagja betöltötte a 65. életévét, feltéve, az egyedül élő nyugdíjas jövedelme a szociális vetítési alap 600%-át, házaspár esetén az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap 450%-át nem haladja meg.

(2) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

(3) Háztartásonként legfeljebb egy m3 tűzifa adható a rendelkezésre álló keret kimerüléséig.

3. § Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család, azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

3. A támogatás igénylésének módja

4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1–3. melléklete szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelmeket legkésőbb 2023. október 13. napján 12 óráig a Sárosdi Polgármesteri Hivatalban lehet benyújtani, mely kérelmek megalapozottságát a hivatal 2023. november 30-ig ellenőrzi.

(3) A kérelmek elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik, aki a beérkezett kérelmekről határozattal dönt a rendelkezésre álló forrás erejéig.

(4) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 4. melléklet szerinti átvételi elismervény aláírásával igazolja.

(5) A tűzifa kiszállítása a jogosultak részére 2024. február 15-ig megtörténik, melyet a jogosultak részére térítésmentesen biztosít Sárosd Nagyközség Önkormányzata.

5. § A benyújtási határidő után, valamint a forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 2. §-ban meghatározott feltételeknek megfelelnek, el kell utasítani.

6. § Ez a rendelet 2023. augusztus 1-jén lép hatályba, és 2024. május 1-jén hatályát veszti.