Sárbogárd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2021. (X. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

Sárbogárd Város településképének védelméről szóló 24/2017. (XI. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 22

Sárbogárd Város településképének védelméről szóló 24/2017. (XI. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Végső előterjesztői indokolás

A település tervezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2021. évi XXXIX. törvény (továbbiakban: Módtv.) jelentősen módosította a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényt (továbbiakban: Tktv.).

A Tktv. 8. § (2) bekezdés b)-d) pontjai értelmében 2021. 07. 01-től nem a polgármester, hanem az önkormányzat folytatja le a településképi véleményezési és bejelentési eljárást és az önkormányzat adhatja ki a településlépi kötelezést és szabhatja ki a bírságot. Azonban a Képviselő-testületnek lehetősége van rá, hogy a Tktv 8. §-ban foglalt önkormányzati hatósági hatásköröket a településképi rendeletben átruházza a polgármesterre. Jelen rendelet tervezetünk ezen módosítást tartalmazza.

A rendelet tervezet partnerségi egyeztetése és a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 43/A. § szakaszában foglaltaknak megfelelő véleményeztetése megtörtént.

Az Állami Főépítészi Iroda tett egyedül észrevételt. A rendelet tervezet preambulumában, azaz bevezető részében kérték a Főépítészi Iroda szövegrész pontosítását, melynek eleget tettünk.