Sárbogárd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2021. (X. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

Sárbogárd Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 1/2017 (II. 2.) rendelete módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 22

Sárbogárd Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 1/2017 (II. 2.) rendelete módosításáról

Végső előterjesztői indokolás

1. Sárbogárd-Nagyhörcsök 01269/3, 01269/6, 01269/8 és a 01250/2 hrsz-ú ingatlanokat mezőgazdasági üzemi területbe sorolása,

2. Sárbogárd-Nagyhörcsök területén található 01251/26 hrsz-ú ingatlan, Különleges állatmenhely övezeti besorolású, az épületmagasság 4 méterről 9 méterre történő módosítása,

3. Sárbogárd – Kislók településrészen – belterület - 6059 - 6065 hrsz-ú jelenleg falusias lakóövezeti ingatlanok, kereskedelmi gazdasági övezetbe sorolása,

4. Sárbogárd központi belterületén található Gázmodul-Weisz Kft. tulajdonában lévő Nagy Lajos utca 5. számú, 2647 hrsz-ú ingatlan - telephely bővítéseként - Gksz övezetbe sorolása,

5. A Helyi Építési Szabályzatban a GIP – ipari gazdasági építési övezeti paraméterei és a településközponti vegyes építési övezet (Vt) paraméterei módosulnak, annak érdekében, hogy az előbbi esetben az ipari park területén letelepedni szándékozó cég elvárásainak megfelelő övezeti előírások jöjjenek létre, utóbbi esetben, pedig a legfeljebb 1000 m2, bruttó szintterületi korlátozás törlésre kerül, mely a kereskedelmi és üzemi jellegű szolgáltató rendeltetések tovább fejlesztését jelenleg korlátozza (a 30%, ill. 40%-os beépítési% változatlan hagyása mellett).

6. Biológiai aktivitás érték számítás miatt, erdőterület kijelölése a Sárbogárd 01078/21 hrsz-ú, jelenleg mezőgazdasági övezetbe sorolt ingatlanon.

A településrendezési eszköz módosítása a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet (továbbiakban: Tr.) 32. § (1) bekezdés c) pontja alapján tárgyalásos eljárás keretében történt.

A 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet (továbbiakban: Tr.) 29/A. §-a és Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselő-testülete a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 19/2017. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete alapján partnerségi egyeztetés lefolytatásra került. A partnerségi eljárást a Képviselő-testület 122/2021. (VIII. 13.) határozatában lezárta.

Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselő-testülete 122/2021. (VIII. 13.) határozatában foglaltak szerint a beérkezett vélemények alapján, illetve figyelemmel arra, hogy a tervezett módosítás jelentős környezeti hatással nem jár a 2/2005.(I.11.) Korm. rendelet szerinti környezeti vizsgálat lefolytatását, nem tartotta szükségesnek a településrendezési eszközök részleges módosításához.

2021. szeptember 8-án a Tr. 40. § (1) bekezdés a) pontja alapján az Állami Főépítész felkérésre került a végső szakmai véleményezési szakasz lefolytatása, záró szakmai véleményének kiállítása végett.

Az Állami Főépítész a tárgyalásos eljárást 2021. szeptember 24-én lefolytatta, s ennek eredményeként 2021. szeptember 29-én megérkezett a végső szakmai véleménye.

A Főépítészi tárgyalásos eljárás keretében két hatóság tett komolyabb észrevételt. A Környezetvédelmi hatóság a gazdasági-kereskedelmi (Gksz) övezetekbe sorolt ingatlanok esetében tett leginkább észrevételt, de elfogadta az önkormányzat döntését, hogy nem tartja szükségesnek a környezeti hatásvizsgálat lefolytatását, de kérte, hogy a lakóterületek védelme érdekében a káros környezeti hatások mérséklésére védőfásítás kerüljön be a tervbe és a szabályozási tervlapokra is, mely kérésnek eleget tettünk.

A Budapest Főváros Kormányhivatal Népegészségügyi osztálya az Ipari-gazdasági építési övezetet érintő módosításunk tekintetében tett kifogást. Ezen övezetben csupán az épületmagasság legnagyobb mértékét (10,5) terveztük megemelni egy korábban ide települni szándékozó társaság technológiai létesítményei miatt. A hatóság hatáskörén túllépve környezeti hatásvizsgálat lefolytatását kérte az ipari parkkal szomszédos 819/2 hrsz-ú ingatlanon 2007-ben-ben, 6 év időtartamra engedélyezett ásványvíz kút közelsége miatt. Az ásványvíz kút engedélye 2013-ban lejárt, mely nem került meghosszabbításra. A Hatóság észrevétele nem jogszabályon alapul és rendezési tervmódosításnak nem tárgya a használaton kívüli ásványvíz kút környezeti hatásainak vizsgálata. Az érintett Társaság szeptember elején visszamondta idetelepülési szándékát. A 10,5 m legnagyobb épületmagasságot változatlanul hagyjuk.

Az építési korlátozások közé az Állami Főépítész kérte, hogy a Megyei Rendezési tervvel való összhang miatt kerüljön beépítésre „a naperőmű létesítés céljából korlátozottan igénybe vehető terület, övezet területét érintően - a háztartási méretű kiserőművek kivételével - naperőmű nem létesíthető” szabályozás.

A tárgyalásos eljárás keretében tett észrevételek alapján 2021. szeptember 27-én beterjesztettük a módosított tervdokumentációt az állami Főépítésznek jóváhagyásra,

A Főépítész záró szakmai véleménye a Szabályozási Terv és a Helyi Építési Szabályzat tervezett módosítása tekintetében is egyetértő. Csupán a nagyhörcsöki védelmi erdőövezet tekintetében nem javasolja szakmai szempontból a különleges mezőgazdasági üzemi területbe történő átsorolást. A Főépítész ezen véleménye nem jogszabályon alapszik, „pusztán” szakmai vélemény. A részleges rendezési terv módosítást megelőzően az erdészeti hatóság a védelmi erdő megszüntetéséhez hozzájárult. Jelen módosítás keretében a Szabályozási tervben az átsorolt erdőterület helyett, nagyobb terület került kiszabályozásra, mezőgazdasági területből, erdőterületbe.