Sárkeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2002. (II. 5.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2002. 02. 05- 2021. 09. 14

Sárkeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2002. (II. 5.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről[1]

Sárkeresztúr község Önkormányzatának Képviselő-testülete a közművelődés feltételeinek biztosítása érdekében — a helyi sajátosságok figyelembevételével - a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV törvény 16. §. (1) bekezdésében, valamint a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997 évi CXL törvény (a továbbiakban: Tv.) 77 §-ában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

1. § (1) Sárkeresztúr község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és azok megvalósításában részt vevő intézmények és szervezetek támogatását.

(2) Az Önkormányzat feladatának tekinti az intézményi feltételek biztosításét. Gondoskodik a közművelődési feladatok ellátásához szükséges intézményi háttér megteremtéséről, a már meglevő intézményi háttér felújításáról, fejlesztéséről.

A közművelődési rendelet célja

2. § A rendelet megalkotásával a Képviselő-testület célja, hogy a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek figyelembe vételével — a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapjén — egységes alapelvek szerint határozza meg az általa támogatott közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit. A szakmai és a finanszírozási alapelveket, továbbá, hogy jogszabályi keretet teremtsen a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosításához a község nemzeti és nemzetiségi hagyományainak ápolásához, helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növeléséhez, a helyi értékek védelmének erősítéséhez, a helyi kulturális nyilvánosság és tájékoztatás fejlesztéséhez.

A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei és formái

3. § (1) A község minden polgárának és közösségének joga, hogy

  • a) megismerje a kulturális örökség javait és ezek jelentőségét a történelem alakulásában, a nemzeti, nemzetiségi és etnikai kisebbségi önismerete formálásában, valamint — a rendelkezésre álló eszközök útján — ezen értékek védelmével kapcsolatos ismereteket megszerezze,
  • b) igénybe vegye az önkormányzati fenntartású közművelődési intézmények nyújtotta szolgáltatásokat;
  • c) gyarapítsa műveltségét, készségét, közösségi, művelődési céljainak megvalósítása érdekében az önkormányzat közművelődési intézményeitől segítséget kapjon.

(2) Az Önkormányzat közművelődési feladatait az általa fenntartott és működtetett közművelődési intézmények útján látja el.

(3) Az Önkormányzat fenntartásában működő intézmények egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem kötelezhetik el magukat.

(4) A helyi közművelődési feladatok ellátásában, az Önkormányzat a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek közreműködését is igénybe veszi.

(5) Az Önkormányzat a polgármester útján gondoskodik a község közművelődési feladatainak koordinálásáról.

(6) Az Önkormányzat intézményei útján is tájékoztatja a község lakóit a közművelődési lehetőségekről. A megfelelő tájékoztatás érdekében biztosítja annak feltételeit, hogy

  • a) a közművelődési programokat ismertesse a helyi sajtó.
  • b) Az önkormányzati fenntartású intézmények a programjaikat plakátokon, saját intézményi és önkormányzati hirdető táblákon és szórólapokon is tegyék közzé.

Az Önkormányzat kötelező és vállalt közművelődési feladatai

4. § .

(1) Az Önkormányzat a községben kialakult művelődési hagyományokra, az intézmények, civil szervezetek és a polgárok tevékenységére alapozva — a közművelődés sajátos eszközrendszerével biztosítja a vállalt feladatainak ellátását.

(2) Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatai:

  • a) az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző tanfolyamok szervezése;
  • b) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása;
  • c) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása;
  • d) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatásai
  • e) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése;

a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése;

g) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása;

h) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása.

(3) Az Önkormányzat segíti, illetve támogatja továbbá

a) a civil társadalom kulturális önszerveződő tevékenységének erősítését;

b) a község tehetséges és kiemelkedő személyiségeinek értékteremtő tevékenységét;

c) az időskorú népesség közművelődési lehetőségeit, közösségi életét;

d) a hátrányos helyzetű rétegek kulturális hátrányainak mérséklését, művelődési kezdeményezéseit;

e) a gyermekek és fiatalok művelődését, művészeti tevékenységét és közösségi életét;

f) a helyi kulturális értékek védelmét.

Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezeti keretei

5. § .

(1) Az Önkormányzat közművelődési intézményegységeket működtet.

(2) Az Önkormányzat a 4. §. (2) bekezdésében meghatározott feladatait közművelődési intézményegységein keresztül látja el.

(3) A (2) bekezdésében meghatározott intézményegységek feladatait e rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

(4) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak e11átásában együtt kíván működni:

  • a) a község oktatási intézményeivel;
  • b) a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel;
  • c) az egyházakkal;
  • d) a kisebbségi önkormányzatokkal;
  • e) a közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel;
  • f) a hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel.

A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

6. § .

(1) A Tv. és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói

felügyeleti és egyéb jogköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(2) Az Önkormányzat fenntartásában levő intézményegységek szakmailag önállóan láțják el tevékenységüket. Éves munkatervükben rögzítik konkrét feladataikat, annak költségtervezetét, amelyeket a megelőző év november hónapban elkészítenek, majd ezt követően véleményezésre benyújtják a képviselő-testületnek.

(3) Az önkormányzati fenntartású közművelődési intézményegységek munkájukról évente beszámolnak. A szakmai beszámoló elfogadásáról a képviselő-testület dönt.

A közművelődési feladatok finanszírozása

7. § (1) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint a különböző alapítványokból pályázati úton elnyerhető támogatás.

(2) Az Önkormányzat a központi költségvetési forrásból — a közművelődési feladatok támogatására — biztosítandó pályázatokhoz a pályázat elnyeréséhez szükséges önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(3) Az Önkormányzat költségvetéséből finanszírozza:

  • a) az intézmények üzemeltetésének alapvető műszaki, technikai feltételei megteremtésének, az épületek működőképessége megőrzésének, korszerűsítésének költségeit;
  • b) az intézmények alapfeladataiban meghatározott tevékenységek ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott és szükséges közalkalmazotti személyi kiadások, továbbá a személyi juttatásokjárulékait.

(4) Az intézmény önkormányzati támogatásának összege az ellátott alap- és nem alaptevékenységnek megfelelően, minden évben felülvizsgálatra kerül és azzal összhangban az Önkormányzat mindenkori éves költségvetésében kerül meghatározásra.

Záró rendelkezések

8. § ,

A rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

1. számú. melléklet 1. számú melléklet

Községi Könyvtár és Művelődési Ház

Feladata a községben élő lakosság társas kapcsolataihoz, művelődéséhez, szórakozásához színtér biztosítása, kulturális értékek közvetítése. A község közművelődési, közösségi igényeinek szolgálata. A községi művelődési ház, a községi könyvtár egy épületben működik. A Sárkeresztúri Általános Iskola alapító okirata szerint az általános iskola ellátandó alaptevékenysége a művelődési ház és a közművelődési könyvtár tevékenysége is.

A művelődési ház és a könyvtár költségvetési intézményegység, az alapító okiratban szakfeladatként szerepel.

A művelődési ház funkciói:

- Ösztönzi, kezdeményezi a lakosság szerveződéseit (körök, klubok, korosztályi rétegek), lehetőséget biztosít értékeik bemutatására;

- társas kapcsolatokhoz, szabad művelődési formákhoz közös szórakozási lehetőségek biztosítása;

- a személyiség fejlődést elősegítő művészeti tevékenységek, rendezvények működtetése, kikapcsolódási, felüdülési igények kielégítése: művészeti alkalmak, szórakoztató rendezvények szervezése;

- új ismereteket adó, képességeket feltáró, a lakosság esztétikai érzékét fejlesztő formák működtetése (kiállítások, ismeretterjesztő előadások);

- a helyi társadalmi életben meghatározó szerepet betöltő civil szervezetek támogatása;

- a község társadalmi eseményeit színesítő kulturális rendezvények megvalósítása, illetve együttműködés az aktuális program szervezőivel (nemzeti ünnepek, évfordulók, Magyar Kultúra Napja, helyi ünnepségek);

- együttműködés a különböző intézményekkel (iskolák, óvodák és más önkormányzati intézmények), társadalmi, polgári szervezetekkel;

- kulturális értek közvetítőként a hagyományok, a művészeti alkotások bemutatása;

- a nemzeti, nemzetiségi és kisebbségi kultúrák megismertetése, népszerűsítése;

- szórakoztató, könnyedebb kikapcsolódást biztosító színvonalas programok kínálata;

- gondoskodik a helyi szellemi tőke ápolásáról, gyarapításáról, közkinccsé tételéről, a községben élő, vagy ide valamilyen formában kötődő jeles alkotók munkásságának bemutatásáról.


[1] Az önkormányzati rendeletet a Sárkeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 10.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte 2021. szeptember 15. napjával.