Sárkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (III. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzati képviselők, a bizottsági elnökök és bizottsági tagok tiszteletdíjáról szóló 14/2015.(IX.28.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2022. 04. 01
az önkormányzati képviselők, a bizottsági elnökök és bizottsági tagok tiszteletdíjáról szóló 14/2015.(IX.28.) önkormányzati rendelete módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
A Pénzügyi, Ellenőrzési és Ügyrendi Bizottság 11/2022. (I.27.) határozatában javasolta a képviselő-testületnek, hogy az önkormányzati képviselők, a bizottsági elnökök és bizottsági tagok tiszteletdíjáról szóló 14/2015. (VI.28.) önkormányzati rendeletet vizsgálja felül. A bizottság javasolja a tiszteletdíjak emelését, illetve a tiszteletdíjak a képviselő-testületi ülésen, illetve a bizottsági ülésen való részvétel arányában történő kifizetését. Az alakuló ülésen a képviselő-testület a bizottsági struktúrát úgy alakította ki, hogy minden képviselő tagja minden bizottságnak.
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 35. § (1) - (4) bekezdései szerint:
(1a) * A fővárosi közgyűlés fővárosi kerületi polgármester tagjai számára közgyűlési tagságukért tiszteletdíjat, költségtérítést, költségátalányt és egyéb juttatást nem állapíthat meg.
(2) Ha az önkormányzati képviselő tanácsnok, önkormányzati bizottság elnöke vagy tagja, számára magasabb összegű tiszteletdíj is megállapítható. Az önkormányzati képviselő számára történő tiszteletdíj megállapítása nem veszélyeztetheti az önkormányzat kötelező feladatai ellátását.
(3) Az önkormányzati képviselőnek a képviselő-testület képviseletében vagy a képviselő-testület, továbbá a polgármester megbízásából végzett tevékenységével összefüggő, általa előlegezett, számlával igazolt, szükséges költsége megtéríthető. A képviselői költségek kifizetését a polgármester engedélyezi.
(4) Az önkormányzati képviselő tiszteletdíja és egyéb juttatása közérdekből nyilvános adat.
Az Mötv. 40. § (4) bekezdése szerint: „A képviselő-testület bizottságának nem képviselő tagjára az önkormányzati képviselők tiszteletdíjára, természetbeni juttatására, költségtérítésére vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.”
Jelenleg az önkormányzati képviselők, a bizottsági elnökök és bizottsági tagok tiszteletdíjáról szóló 14/2015. (VI.28.) önkormányzati rendeletet szerint:
2. § (1) A tiszteletdíj mértéke a betöltött tisztségek alapján:
a) a képviselő tiszteletdíja (alapdíj) havi 20.000- Ft,
b) azon képviselők tiszteletdíja, akik bizottsági tagok is, havi 30.000- Ft,
c) a nem képviselő bizottsági tagok tiszteletdíja havi 5.000- Ft,
d) a bizottsági elnök képviselő tiszteletdíja havi 35.000 Ft.
Az előterjesztett módosítás szerint a b) pontban 30.000-Ft ról 35.000-Ft ra, c) pontban 5.000-Ft ról 6.500-Ft ra, a d) pontban 35.000-Ft ról 40.000-Ft ra változna a tiszteletdíjak összege. A tiszteletdíj emelése nem veszélyezteti az önkormányzat kötelező feladatai ellátását.