Sárkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekvédelmi ellátásokról

Hatályos: 2023. 05. 30

Sárkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.30.
a gyermekvédelmi ellátásokról
Részletes indokolás
Az 1–7. §-hoz és az 1. melléklethez
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) 14. § (3) bekezdése kimondja, hogy a gyermekvédelmi rendszer működtetése állami és önkormányzati feladat. A Gyvt. 16. §-a értelmében az e törvényben meghatározott, a gyermekek védelmét biztosító hatósági feladat- és hatásköröket a helyi önkormányzat képviselő-testülete, valamint a gyámhatóság gyakorolja.
A Gyvt. 29. §-a kimondja:
(1) A fenntartó önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó ellátások (a továbbiakban: személyes gondoskodás) formáiról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjról rendeletet alkot.
(2) Ha törvény másként nem rendelkezik, a fenntartó önkormányzat rendeletben szabályozza: a) az önkormányzat által biztosított személyes gondoskodás formáit,
b) az önkormányzat által biztosított ellátás igénybevételére irányuló kérelem benyújtásának módját és a kérelem elbírálásának szempontjait,
c) az intézményvezető hatáskörében - külön eljárás nélkül - biztosítható ellátásokat,
d) az ellátás megszűnésének eseteit és módjait,
e) a fizetendő térítési díjak mértékét, csökkentésének és elengedésének eseteit, módjait.
A Fejér Vármegyei Kormányhivatal Főispánjának a 2023. március 22-án kelt FE/02/651-1/2022. számú törvényességi javaslatában foglaltakkal összhangban került kialakításra a gyermekvédelmi ellátásokról szóló rendelet tervezet.