Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2003. (XI. 1.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2009. 06. 20- 2010. 05. 27

Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2003. (XI. 1.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

2009.06.20.

Aba Nagyközség Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. §. (1) bekezdésében foglaltakra, az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy

a) meghatározza a közterületek használatának rendjére vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre.

b) Megállapítsa a közterület-használati díj mértékét és fizetésének módját.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Aba Nagyközség közigazgatási területén belül az önkormányzat tulajdonában lévő, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként (pl.: közút, járda, tér) nyilvántartott belterületi földrészletekre, továbbá belterületi földrészletek közhasználatra átadott részére (továbbiakban együtt: közterület).

(2) Rendelkezései minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre vonatkoznak, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak és tevékenykednek.

3. § A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával – mindenki ingyenesen használhatja.

Közterület-használat engedélyezése, a közterület igénybevétele

4. § A közterületek rendeltetéstől eltérő használatához közterület-használati engedély szükséges.

5. § Nem kell közterület-használati engedély:

a) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban, a közút (járda) területének elfoglalásához,

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

c) a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek, további közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához, illetve lerakásához, feltéve, hogy az a közlekedést nem akadályozza.

6. § (1)1 A közterület használati engedély kiadása a polgármester hatáskörébe tartozik. A döntés meghozatalára az önkormányzati hatósági ügyekre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(2) A polgármester határozata ellen benyújtott fellebbezést a képviselő-testület bírálja el.

(3) A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja. A kérelem benyújtása a közterület-használat megkezdésére nem jogosít.

(4) Az engedély

- ideiglenes jelleggel, meghatározott idő elteltéig,
- a megállapított feltétel bekövetkeztéig, illetőleg
- visszavonásig adható meg.
(5) A határozott időre szóló közterület-használat legrövidebb időtartama 1 nap, kérelemre többször meghosszabbítható.
(6) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani. Ha az engedélyes helyreállítási kötelezettségének a felhívásban megjelölt időpontig nem tesz eleget, a polgármester az engedélyes részére és költségére intézkedik az eredeti állapot helyreállítása iránt.

7. § Nem adható közterület-használati engedély

a) a tűzijáték kivételével tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására,

b) az eseti rendezvények kivételével szeszes ital árusítására,

c) szexuális áruk forgalmazására,

d) a lakosság nyugalmát vagy a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére,

e) a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezésére,

f) utcaképbe nem illeszkedő tárgyak elhelyezésére, berendezések létesítésére,

g) sátorgarázs közterületen történő elhelyezésére,

h) elárusítóhelyek, üzletek környékén áru és göngyöleg tárolására,

i) zajos, bűzös, füsttel, korommal vagy gőzzel járó, sugárveszélyes, valamint a lakosság nyugalmát egyébként zavaró tevékenység gyakorlásához, illetve ilyen anyagok tárolásához, valamint veszélyes hulladék lerakásához,

j) szerencsejáték és ennek nem minősülő játékautomata működtetéséhez, üzemeltetéséhez,

k) olyan tevékenység gyakorlásához, amelynek közterületen való folytatását jogszabály nem teszi lehetővé,

l) annak, akinek az önkormányzattal szemben tartozása van.

8. §2 Az engedélyes köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztán tartani, gondozni.

9. § Tilos falragaszt elhelyezni az önkormányzat tulajdonában lévő buszvárókra.

A Közterület-használati díj mértéke, fizetésének módja

10. § (1)3 Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni Aba Nagyközség Önkormányzata költségvetési számlájára. A díj mértékét a 2.sz. melléklet tartalmazza, a fizetendő díjat és megfizetésének határidejét, módját a határozatban kell meghatározni. A 2. sz. mellékletben szereplő közterület-használati díjak "Aba Napok" elnevezésű rendezvény során nem alkalmazhatók.

(2) A 2. számú mellékletben fel nem sorolt közterület-használatot díjfizetés nem terheli.

(3) Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(4)4 A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét az OTÉK szerint kell figyelembe venni. Hirdetőtáblák, cégtáblák elhelyezése esetén annak felületét kell alapul venni. A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap m2, egésznek számít.

(5) A díjat az igénybe vevőnek az engedélyben meghatározott időtartamra vonatkozóan az engedélyező határozat közlésekor, de legkésőbb a közterület-használat megkezdését megelőzően előre kell megfizetni.

A befizetés tényét a közterület-használat megkezdése előtt igazolni kell.

A közterület-használati engedély visszavonása

11. § (1) Vissza kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes a közterületet az engedélytől eltérő célra vagy módon használja, vagy a díjat legkésőbb az engedélyben a tevékenység megkezdésére meghatározott időpontig nem fizeti be. Ezekre az engedélyest a határozatban figyelmeztetni kell.

(2) A közterület-használat közérdekből bármikor megszüntethető.

(3) Ha a közterület-használat megszűnt, a már esedékessé vált és befizetett díj időarányosan visszajár.

Ellenőrzés, az engedély, hozzájárulás nélküli használat következményei

12. § (1) A közterület-használat szabályszerűségének ellenőrzéséről a polgármester gondoskodik.

(2) A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli vagy attól eltérő használata esetén a használót a polgármester határidő kitűzésével felhívja a használat megszüntetésére és a közterület – saját költségén, kártalanítási igény nélkül történő – eredeti állapotának helyreállítására.

13. § (1) Aki a (2) bekezdésben meghatározott magatartási szabályokat, kötelezettségeket és tilalmakat megszegi – amennyiben súlyosabbnak minősülő cselekmény nem valósul meg – szabálysértést követ el, és harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) Szabálysértést követ el az, s vele szemben az (1) bekezdés szerint kell eljárni, aki:

a) a közterületet engedély nélkül igénybe veszi, azt az engedélytől eltérő módon használja és e tevékenységgel a rendelet 12. §.(2.) bekezdésében meghatározott figyelmeztetés ellenére sem hagy fel.

b) Falragaszt helyez el az önkormányzat tulajdonában lévő buszvárókra.

Értelmező rendelkezések

14. §5 (1) Köztárgy: közterületen álló, illetőleg egyébként közhasználatra szolgáló művészeti, kegyeleti szobor, emlékmű, diszkút, szökőkút, közvilágítási, közlekedésirányítási, hírközlési, postai kertészeti stb. műtárgyak, illetőleg utcabútorok.

(2) Üzlet: a szilárd térelemekkel körülhatárolt, talajjal egybeépített vagy ahhoz rögzített tartós használatra készült, rendszeresen (állandóan, vagy ideiglenes jelleggel) nyitva tartó kis- és nagykereskedelmi, jármű- és üzemanyag-kereskedelmi, vendéglátó, szálláshely- szolgáltató, idegenforgalmi, továbbá lakossági fogyasztási cikk javító- szolgáltató értékesítő hely, ideértve a lakástól vagy lakóingatlantól műszakilag el nem különíthető, fogyasztási cikk javító- szolgáltató tevékenység céljára kialakított helyet, a raktározás, tárolás célját szolgáló nyitott, értékesítést folytató helyet, valamint a különböző intézményekben, munkahelyeken üzemelő értékesítő helyeket.

(3) Árusító és egyéb fülke (pavilon): olyan, bármikor könnyen összeszerelhető elemekből készült, illetve könnyen eltávolítható, szabadon álló, vagy telepített környezetébe illeszkedő földszintes ingóság, amely a talajjal nincs egybeépítve és az időszakos emberi tartózkodás, használat feltételeit biztosítja.

(4) Szeszes ital: minden alkoholtartalmú élvezeti cikként forgalomba hozott ital, ide nem értve a gyógynövények, gyógyászati rendeltetésű szeszes kivonatait, valamint az azok felhasználásával készült készítményeket és az alacsony alkoholtartalmú palackozott üdítőitalokat.

(5) Szerencsejáték: minden olyan játék, amelyben a játékos pénz fizetése, vagy vagyoni érték nyújtása fejében meghatározott feltételek fennállása, vagy bekövetkezése esetén pénznyereményre, vagy más vagyoni értékű nyereményre válik jogosulttá. A nyerés vagy a vesztés kizárólag, vagy túlnyomó részt a véletlentől függ.

(6) Szexuális áru: minden olyan irat, kép, reprodukció, plakát, könyv, folyóirat, film, műsoros videokazetta vagy egyéb termék, amely a nemi aktust, elsődleges nemi szervet vagy szerveket közvetlenül ábrázolja, továbbá egyéb, a szexuális élettel közvetlen összefüggő tárgy (segédeszköz), kivéve a szabadforgalmazású egészségügyi cikkeket.

(7) Cég- és címtábla: olyan tábla, amely a kereskedelmi egység iroda bejelentésben szereplő elnevezését, alapvető tevékenységre utaló feliratot, a cég jelképét, nyitvatartási idejét, valamint eltérő helyen lévő székhelyének címét tartalmazza, összfelülete az egy m2 -t nem haladja meg és a tevékenység végzésére szolgáló helyiség bejáratánál helyezik el.

(8) Reklám: minden olyan figyelemfelhívásra alkalmas közlés, információ, amely valamely áru kelendőségének növelésére, szolgáltatás igénybevételére, vagy ennek fokozására irányul, illetve valamely gazdálkodó szervezet nevét, védjegyét, emblémáját, vagy tevékenységét népszerűsíti. E rendelet alkalmazásában reklámhordozónak minősül az olyan cégér, cég – és címtábla, amely felületének 1/3-át meghaladóan nem saját forgalmazású terméket vagy nem saját szolgáltatást reklámoz.

(9) Mozgóárusítás: a kereskedő vagy megbízottja, olyan eszköz segítségével viszi magával az eladásra kínált árut, amely nem minősül mozgóboltnak (pl: kosár, tricikli, fagylaltos kocsi).

(10) Mozgóbolt: önjáró vagy gépjárművel vontatott, az üzlet feltételeinek megfelelő árusító hely.

(11) Plakát: falragasz, felirat, vetített kép, zászló, szórólap, értesítés, ábrázolás, tájékoztató és egyéb anyag, akár nyomdai úton, festéssel, beszövéssel, kirakással vagy más eljárással készült.

(12) Hirdető berendezés: minden olyan tárgy (pl. épület, építmény, berendezés, jármű) és a KRESZ-ben, illetve ágazati szabványban nem szereplő tábla, amelynek elsődleges funkciójánál fogva az a célja, hogy a közterületen tartózkodók figyelmét valamilyen szolgáltatásra, gyártmányra, termékre, eseményre, létesítményre, vállalkozásra stb. felhívja, anyagától, megvalósítási módjától, elhelyezésétől függetlenül reklám, vagy hirdetés közzétételére alkalmas. E rendelet alkalmazása szempontjából nem minősül hirdető berendezésnek, az olyan tábla, amely csak az építési adatokról, határidőkről, kivitelezőkről, felelős vezetőkről tájékoztat.

Záró rendelkezés

15. § Ez az önkormányzati rendelet 2003. november 1. napján lép hatályba, hatályba lépésével egyidejűleg a közterületek használatáról, a közterület-használati díjakról szóló 18/1991. (XII.1.) számú rendelet hatályát veszti.

1. melléklet

2. melléklet6

A közterületek használatáról szóló rendelethez
A közterületek használati díja

1. Mobil elárusító fülke, pavilon 500 Ft/m2/nap

2. Önálló hirdető berendezések, reklámtáblák, cégtáblák 500 Ft/m2/hó

3. Építési munkával kapcsolatos építőanyag- törmeléktárolás, állványelhelyezés 100 Ft/m2/hó

4. Mozgóárusítás 1000 Ft/hó

5. Vendéglátóipari előkert 400 Ft/m2/hó

6. Alkalmi vásár 150 Ft/m2/hó

7. Mozgóbolt 5000 Ft/alkalom

8. Mutatványos tevékenység (cirkusz) 40 Ft/m2/nap

9. Önkormányzati tulajdonú és kezelésű közterületek nem közlekedési célú felhasználásáért, a közterület lefoglalásáért 50 Ft/m2/nap+ÁFA

1

A 6. § (1) bekezdése az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2008. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 8. § az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2008. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 10. § (1) bekezdése az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2009. (VI. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 10. § (4) bekezdése az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2008. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 14. § az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2008. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

6

A 2. melléklet az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2004. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. § - 1. mellékletével megállapított szöveg.