Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2007. (XI. 15.) önkormányzati rendelete

az üzletek éjszakai nyitvatartásának rendjéről

Hatályos: 2007. 12. 01- 2023. 05. 25

Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2007. (XI. 15.) önkormányzati rendelete

az üzletek éjszakai nyitvatartásának rendjéről1

2007.12.01.

Aba Nagyközség Önkormányzat Képviselö-testülete a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 6. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján az üzletek éjszakai nyitvatartásának szabályozására, a helyi sajátosságok figyelembevételével, a lakók egészséges életkörülményeinek és pihenéshez való jogának biztosítása érdekében az alábbi rendeletet alkotja.

1. §

A rendelet hatálya

(1) E rendelet területi hatálya a külterületek kivételével Aba Nagyközség közigazgatási területére terjed ki.

(2) E rendelet személyi hatálya az üzletek működéséről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 133/2007. (VI. 13.) számú Kormányrendelet l.§-ában meghatározott gazdálkodó szervezetek közül azokra terjed ki, akik vendéglátás céljából kereskedelmi tevékenységre jogosító működési engedéllyel rendelkeznek. (továbbiakban : vendéglátó üzlet)

2. §

Az üzletek nyitvatartásának rendje

Az üzletek nyitvatartási ideje a belterület érdekeit figyelembe véve a lakóterületen
vasárnaptól - csütörtökig 6 - órától 24 — óráig tart pénteken - szombaton 6 - órától 02 - óráig tart.

3. § E rendelet hatályba lépését követően a kiadásra kerülő működési engedéllyel egyidejűleg az üzlet nyitvatartási idejét e rendelet alapján állapítja meg a kereskedő.

4. § Egyéb rendezvény esetén a 2. §-ban meghatározott nyitvatartási idő alól a kereskedő részére egyedi esetenként felmentés adható, ha a rendezvényszervezését legalább 3 nappal korábban írásban bejelenti a polgármesterhez címzett kérelemben. A kérelemben meg kell jelölni a rendezvény jellegét és időpontját, időtartamát. A kérelem elbírálása a polgármester hatásköre. (Kérelem nyomtatvány mintája jelen rendelet 1. számú mellékletében található.)

5. §

Átmeneti rendelkezések

A már kiadott működési engedéllyel rendelkező vendéglátó üzlet nyitvatartási idejét e rendelet kihirdetése napját követő hónap első napjától - 2007. december 1-től - a kereskedő köteles betartani e rendelet 2. § - a szerint.

6. § Amennyiben a kereskedő a kereskedelmi tevékenység folytatásához előírt kötelezettségeinek nem tesz eleget: az ellenőrzésre jogosult hatóság a külön jogszabályokban megállapított jogkövetkezményt alkalmaz és a külön jogszabályban meghatározott mértékű bírságot szab ki. A jegyző által alkalmazható jogkövetkezményeket, szankciókat, a bírság összege meghatározására vonatkozó szabályokat - a teljesség igénye nélkül - jelen rendelet 1. számú függeléke tartalmazza.

1

Az önkormányzati rendeletet az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete 7. §-a hatályon kívül helyezte 2023. május 26. napjával.