Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2008. (XII. 8.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról szóló 21/2003. (XI.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2008. 12. 08- 2008. 12. 08

Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2008. (XII. 8.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról szóló 21/2003. (XI.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

2008.12.08.

Aba Nagyközség Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV.tv.16.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján figyelemmel az épített környezet kialakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVII. törvény 54.§ (1) bekezdésében foglaltakra a közterületek használatáról szóló 21/2003. (XI.1.) számú rendeletét (továbbiakban: Rendelet) az alábbiak szerint módosítja:

1. § A közterületek használatáról szóló 21/2003. (XI. 1.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A közterület használati engedély kiadása a polgármester hatáskörébe tartozik. A döntés meghozatalára az önkormányzati hatósági ügyekre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. ”

2. § A közterületek használatáról szóló 21/2003. (XI. 1.) önkormányzati rendelet 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. § Az engedélyes köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztán tartani, gondozni.”

3. § A közterületek használatáról szóló 21/2003. (XI. 1.) önkormányzati rendelet 10. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét az OTÉK szerint kell figyelembe venni. Hirdetőtáblák, cégtáblák elhelyezése esetén annak felületét kell alapul venni. A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap m2, egésznek számít.”

4. § A közterületek használatáról szóló 21/2003. (XI. 1.) önkormányzati rendelet 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„14. § (1) Köztárgy: közterületen álló, illetőleg egyébként közhasználatra szolgáló művészeti, kegyeleti szobor, emlékmű, diszkút, szökőkút, közvilágítási, közlekedésirányítási, hírközlési, postai kertészeti stb. műtárgyak, illetőleg utcabútorok.

(2) Üzlet: a szilárd térelemekkel körülhatárolt, talajjal egybeépített vagy ahhoz rögzített tartós használatra készült, rendszeresen (állandóan, vagy ideiglenes jelleggel) nyitva tartó kis- és nagykereskedelmi, jármű- és üzemanyag-kereskedelmi, vendéglátó, szálláshely- szolgáltató, idegenforgalmi, továbbá lakossági fogyasztási cikk javító- szolgáltató értékesítő hely, ideértve a lakástól vagy lakóingatlantól műszakilag el nem különíthető, fogyasztási cikk javító- szolgáltató tevékenység céljára kialakított helyet, a raktározás, tárolás célját szolgáló nyitott, értékesítést folytató helyet, valamint a különböző intézményekben, munkahelyeken üzemelő értékesítő helyeket.

(3) Árusító és egyéb fülke (pavilon): olyan, bármikor könnyen összeszerelhető elemekből készült, illetve könnyen eltávolítható, szabadon álló, vagy telepített környezetébe illeszkedő földszintes ingóság, amely a talajjal nincs egybeépítve és az időszakos emberi tartózkodás, használat feltételeit biztosítja.

(4) Szeszes ital: minden alkoholtartalmú élvezeti cikként forgalomba hozott ital, ide nem értve a gyógynövények, gyógyászati rendeltetésű szeszes kivonatait, valamint az azok felhasználásával készült készítményeket és az alacsony alkoholtartalmú palackozott üdítőitalokat.

(5) Szerencsejáték: minden olyan játék, amelyben a játékos pénz fizetése, vagy vagyoni érték nyújtása fejében meghatározott feltételek fennállása, vagy bekövetkezése esetén pénznyereményre, vagy más vagyoni értékű nyereményre válik jogosulttá. A nyerés vagy a vesztés kizárólag, vagy túlnyomó részt a véletlentől függ.

(6) Szexuális áru: minden olyan irat, kép, reprodukció, plakát, könyv, folyóirat, film, műsoros videokazetta vagy egyéb termék, amely a nemi aktust, elsődleges nemi szervet vagy szerveket közvetlenül ábrázolja, továbbá egyéb, a szexuális élettel közvetlen összefüggő tárgy (segédeszköz), kivéve a szabadforgalmazású egészségügyi cikkeket.

(7) Cég- és címtábla: olyan tábla, amely a kereskedelmi egység iroda bejelentésben szereplő elnevezését, alapvető tevékenységre utaló feliratot, a cég jelképét, nyitvatartási idejét, valamint eltérő helyen lévő székhelyének címét tartalmazza, összfelülete az egy m2 -t nem haladja meg és a tevékenység végzésére szolgáló helyiség bejáratánál helyezik el.

(8) Reklám: minden olyan figyelemfelhívásra alkalmas közlés, információ, amely valamely áru kelendőségének növelésére, szolgáltatás igénybevételére, vagy ennek fokozására irányul, illetve valamely gazdálkodó szervezet nevét, védjegyét, emblémáját, vagy tevékenységét népszerűsíti. E rendelet alkalmazásában reklámhordozónak minősül az olyan cégér, cég – és címtábla, amely felületének 1/3-át meghaladóan nem saját forgalmazású terméket vagy nem saját szolgáltatást reklámoz.

(9) Mozgóárusítás: a kereskedő vagy megbízottja, olyan eszköz segítségével viszi magával az eladásra kínált árut, amely nem minősül mozgóboltnak (pl: kosár, tricikli, fagylaltos kocsi).

(10) Mozgóbolt: önjáró vagy gépjárművel vontatott, az üzlet feltételeinek megfelelő árusító hely.

(11) Plakát: falragasz, felirat, vetített kép, zászló, szórólap, értesítés, ábrázolás, tájékoztató és egyéb anyag, akár nyomdai úton, festéssel, beszövéssel, kirakással vagy más eljárással készült.

(12) Hirdető berendezés: minden olyan tárgy (pl. épület, építmény, berendezés, jármű) és a KRESZ-ben, illetve ágazati szabványban nem szereplő tábla, amelynek elsődleges funkciójánál fogva az a célja, hogy a közterületen tartózkodók figyelmét valamilyen szolgáltatásra, gyártmányra, termékre, eseményre, létesítményre, vállalkozásra stb. felhívja, anyagától, megvalósítási módjától, elhelyezésétől függetlenül reklám, vagy hirdetés közzétételére alkalmas. E rendelet alkalmazása szempontjából nem minősül hirdető berendezésnek, az olyan tábla, amely csak az építési adatokról, határidőkről, kivitelezőkről, felelős vezetőkről tájékoztat.”

5. § Ez a rendelet 2008. december 8-án lép hatályba.