Aba Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2013.(XI.14.) önkormányzati rendelete

a szociálisan rászorulók részére nyújtandó tűzifa támogatásról

Hatályos: 2013. 11. 15- 2014. 03. 30

Aba Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 26. §-ában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 57/2013.(X.04.)BM rendeletben meghatározott feladatkörében eljárva - a következőket rendeli el:

  1. §

Általános rendelkezések

Az Önkormányzat a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 57/2013.(X.04.) BM rendeletben (a továbbiakban: Rendelet) foglaltak alapján mindösszesen 83 erdei m³ tűzifa erejéig - a szociálisan rászoruló kérelmezők részére természetbeni ellátásként tűzifa támogatást nyújt.


2. §

A rendelet hatálya

E rendelet hatálya kiterjed Aba Város területén életvitelszerűen élő, a mindenkor hatályos Szt. 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre.


3. §

Szociális célú tűzifa támogatás

  1. Szociális célú tűzifa támogatás természetbeni ellátásként adható annak a személynek vagy családnak, aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, illetve időszakosan bekövetkezett vagy tartósan fennálló létfenntartási problémákkal küzd, feltéve, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 150%-át, egyedül élő esetén a 200%-át és a lakásának fűtését fatüzelésre alkalmas tüzelőberendezéssel biztosítja.


(2)    Szociális célú tűzifa támogatás rendkívüli élethelyzetére tekintettel a 3. §-ban foglaltakat figyelembe véve méltányosságból is megállapítható. 


(3)    A szociális célú tűzifa támogatásról, méltányossági jogkör gyakorlásáról, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett ellátás visszatérítésének elrendeléséről, illetve méltányosságból történő elengedéséről a Szociális Bizottság jogosult dönteni.


  1. A tűzifa támogatás mértéke kérelmezőként 1 erdei m³.


  1. A közös háztartásban élők közül csak egy kérelmező jogosult a természetbeni juttatásra.


(6)    A támogatási kérelmek elbírálásakor előnyben kell részesíteni az Szt.

a) a 33-37/C §-ában szabályozott aktív korúak ellátására, azaz rendszeres szociális segélyre vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatásra,

       b) a 32/B-E §-ában szabályozott időskorúak járadékára,

       c) a 38-39. §-a alapján lakásfenntartási támogatásra

jogosult személyek körét valamint

       d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családokat.


(7)    A tűzifában részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, csak saját használatra használhatja fel.

4. §

Eljárási rendelkezések


  1. Az ellátás iránti kérelmeket írásban, helyben 2013. november 30. napjáig személyesen, ügyfélfogadási időben kell benyújtani Aba Nagyközség Önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál. Szóbeli kérelem esetén az ügyintéző az e célra rendszeresített formanyomtatványt tölti ki.


  1. A rendeletben szabályozott természetbeni támogatásra történő jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a maga és a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozói személyi adatairól, családja vagyoni és jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, a szükséges igazolásokat mellékelni, vagy annak hivatalból történő megkéréséhez hozzájárulni.


  1. A támogatás iránti kérelmet e rendelet 1 számú mellékletét képező formanyomtatványon lehet benyújtani.


  1. A tűzifa átvételét a jogosult e rendelet 2. számú melléklete szerinti átvételi elismervény aláírásával igazolja.


  1. A támogatás kizárólagos forrása a BM rendelet szerinti, az Önkormányzat számára megállapított támogatás, valamint az Önkormányzat által biztosított saját forrás. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 3. §-ban meghatározott feltételnek megfelelnek és a 4. §-ban meghatározott határidőre érkeztek - el kell utasítani.


5. §

Záró rendelkezések

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Ez a rendelet 2014. március 31-én hatályát veszti.

Mellékletek