Aba Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2015.(XII.1.) önkormányzati rendelete

a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól

Hatályos: 2015. 12. 02

Aba Város Önkormányzat Képviselő-testületének

14/2015 (XII. 01.) önkormányzati rendelete

a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól


Aba Város Önkormányzata Képviselő-testülete az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49.§ (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések

1.§     A rendelet hatálya Aba Város közigazgatási területén kedvtelésből tartott állat tulajdonosára, tartójára (a továbbiakban: állattartó) terjed ki.

2.§     E rendeletben alkalmazott fogalmakra, az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvényben valamint a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II.26.) Korm. rendeletben meghatározott fogalmak értelmezését kell figyelembe venni.

3.§     Az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, s az általa tartott állat részére megfelelő életfeltételeket biztosítani, egyúttal köteles betartani az állatvédelmi, állategészségügyi, közegészségügyi és környezetvédelmi szabályokat.

4.§     Az állattartó köteles az állat jellegzetességeit figyelembe véve törekedni arra, hogy az állat életterét lehetőség szerint ingatlanán belül alakítsa ki, a szomszédos ingatlanok, és közterületek beszennyezése és indokolatlan zavarása nélkül.

5.§     Az állattartó, vagy az állat felügyeletét ellátó más személy köteles gondoskodni arról, hogy az a kedvtelésből tartott állat a közterületet, a lakóházak közös használatú helyiségeit, udvarát, a liftet, a közforgalmú közlekedési eszközöket ne szennyezze. A kedvtelésből tartott állat által okozott szennyeződést köteles azonnal eltávolítani.

6.§     Az állattartónak, amennyiben fennáll az állat elkóborlásának veszélye, kötelessége gondoskodni az állat egyedi beazonosítását szolgáló jelölés alkalmazásáról (név, cím feltüntetése nyakörvön, vagy bilétán).

7. §    A vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő, rendőrségi és jelzőkutyák kivételével tilos állatot beengedni, bevinni vagy ott tartani:

a) nevelési, oktatási, egészségügyi és kulturális létesítmény területére, kivéve oktatási és terápiás célzattal,

b) ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény épületébe,

c) játszótér területére,

d) vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helyiségbe, kivéve, ha a vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helyiség üzemeltetője hozzájárul.

Ebekre vonatkozó külön rendelkezések

8.§     Az ebeket oly módon kell tartani, hogy elkóborolni, közterületre vagy más személy ingatlanára felügyelet nélkül ne tudjanak kijutni.

Nem tartható eb a többlakásos épületek közös használatú helységeiben, illetve a lakáshoz tartozó erkélyen, loggián.

9.§     A tulajdonos köteles az ebet és az eb tartásában bekövetkezett változást bejelenteni az Abai Polgármesteri Hivatalban vezetett eb nyilvántartásba.

10.§   Az eb a közterületen csak pórázzal vezethető. Aki ebet tart, az köteles az eb külön jogszabályokban meghatározottak szerinti megjelöléséről és védőoltásairól gondoskodnia, ezek hiánya esetén helytállnia.

11.§   Kedvtelésből tartott állatok, különösen ebek futtatására a képviselő-testület nem jelöl ki területet.


Záró rendelkezések

12.§   (1)Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Aba nagyközség területén az állatok tartásáról és az állattartó épületek elhelyezésének feltételeiről szóló 29/2004. (XII. 30.) önkormányzati rendelet.




                                               Kossa Lajos                                                Nagy András Botond                                                                                               polgármester                                                        jegyző                                     

              Záradék:

              A rendeletet a mai napon kihirdettem:

              Aba, 2015. december 1.


                                               Nagy András Botond    

                                                        jegyző