Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2016. (XII. 22.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók támogatásáról

Hatályos: 2016. 12. 23

Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2016. (XII. 22.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók támogatásáról

2016.12.23.

Aba Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában

a) lakás: emberi tartózkodás céljára szolgáló, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 91/A. § 1. pontja szerinti fogalom.

b) lakóhely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 5. § (2) bekezdése szerinti fogalom.

2. § Aba Város Önkormányzatának Képviselő-testülete egyszeri, vissza nem térítendő lakásépítési- és lakásvásárlási támogatást nyújt azoknak a házaspároknak, élettársi kapcsolatban élőknek (továbbiakban: család), akik

a) Aba közigazgatási területén

b) lakásvásárlással vagy lakásépítéssel első lakáshoz jutnak.

3. § Támogatásban részesíthetők azok a fiatal házaspárok, élettársi kapcsolatban élők:

a) akik önálló lakással nem rendelkeznek, és

b) akik a kérelem benyújtásának évében érvényes építési engedéllyel, építéshatóság által tudomásul vett bejelentéssel rendelkeznek, illetve lakóház megvásárlására adásvételi szerződést kötöttek és

c) ahol a két fél közül legalább az egyik a kérelem benyújtásának időpontjában valamint azt megelőzően folyamatosan, megszakítás nélkül 5 éve Aba közigazgatási területén lakóhellyel rendelkezik.

4. § (1) A lakásépítési-támogatás igénylésénél feltétel, hogy a fél építési szándékát a kérelem benyújtásának évében, vagy az azt megelőző három naptári éven belül kiadott építési engedély, építéshatóság által nyilvántartásba vett bejelentés bemutatásával igazolja.

(2) A lakásvásárlási-támogatás igénylésénél feltétel, hogy a fél vásárlási szándékát a kérelem benyújtásának évében, vagy azt megelőző három naptári éven belül megkötött adásvételi szerződés bemutatásával igazolja.

(3) A támogatás igényléséhez szükséges még a kérelmező személyes nyilatkozata arra vonatkozóan, hogy jelenleg, illetve korábban sem rendelkezett saját tulajdonú lakással.

(4) Élettársi kapcsolatban élők esetében további feltétel, hogy a támogatás tárgyát képező ingatlanra vonatkozóan mindkét fél tulajdonjoga hitelt érdemlően igazolásra kerüljön.

5. § (1) Aba Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a támogatási igényekről jelen rendeletben meghatározott feltételeknek való megfelelés vizsgálata alapján zárt ülésen dönt.

(2) A döntés a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

6. § (1) Aba Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az egy család részére nyújtandó, vissza nem térítendő támogatás mértékét egységesen 100.000,- Ft összegben állapítja meg.

(2) A támogatás megállapításánál jövedelemvizsgálat nem kerül lefolytatásra.

(3) Az egyszeri támogatás összegét az Abai Polgármesteri Hivatal közvetlenül utalja ki az érintetteknek a döntést követő 15. napon belül.

Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépéskor már iktatott, még el nem bírált ügyekben is alkalmazni kell.

(3) Ezen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az első lakáshoz jutó házaspárok, élettársi kapcsolatban élők lakásépítési- és vásárlási támogatásáról szóló 14/2009. (X.8.) önkormányzati rendelet.