Aba Város Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2016.(VI.24.) önkormányzati rendelete

a gyermekszületési támogatásról

Hatályos: 2016. 09. 01- 2021. 08. 17

Aba Város Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2016.(VI.24.) önkormányzati rendelete

a gyermekszületési támogatásról

2016.09.01.

Aba Város Önkormányzat Képviselő-testülete - az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) 18. § (2) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) Gyermekszületési támogatásra jogosult azon gyermek szülője, törvényes képviselője, akinek gyermeke 2016. január 1. napon vagy azt követően született, és a szülő a gyermek születésekor és a kérelem benyújtásakor is életvitelszerűen Aba város közigazgatási területén él.

(2) A támogatásra való jogosultság további feltétele, hogy a gyermek születését megelőzően a szülők, törvényes képviselők valamelyikének legalább 1 éve megszakítás nélkül Aba város közigazgatási területén szerepel a bejelentett lakóhelye.

(2) A gyermekszületési támogatás gyermekenkénti összege 25.000,-Ft.

(3) A gyermekszületési támogatás megállapításánál a jövedelmet nem kell vizsgálni.

(4) A megállapított támogatás készpénzben, az Abai Polgármesteri Hivatal pénztárában vehető fel illetőleg a kérelmező által megjelölt fizetési számlaszámra utalható a kérelmező nyilatkozata alapján a megállapításról szóló határozat kézhezvételét követően.

(5) A gyermekszületési támogatás iránti ügyekben benyújtott kérelmek elbírálása - a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben - Aba Város Önkormányzata Szociális, Oktatási és Kulturális Bizottságának hatáskörébe tartozik.

(6) A gyermekszületési támogatás iránti kérelmet a gyermek szülője, törvényes képviselője e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon a gyermek születését követően számított 90 napon belül nyújthatja be. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(7) A gyermekszületési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, a gyermek és a szülő(k), ill. a törvényes képviselő lakcímet igazoló hatósági igazolványának másolatát, valamint a kérelmező nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a gyermeket saját háztartásában neveli.

(8) Bejelentett lakóhely alatt a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 5. § (2) bekezdésében foglalt fogalmat kell érteni.

Átmeneti és záró rendelkezések

2. § (1)

(2) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(3) Ezen rendelet 2. § (1) bekezdése 2016. szeptember 1-jén hatályát veszti.