Aba Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2020.(I.14.) önkormányzati rendelete

a rendkívüli települési fejlesztési hozzájárulásról

Hatályos: 2020. 02. 15- 2020. 03. 31


Aba Város Önkormányzat Képviselő-testületének

2/2020. (I. 14.) önkormányzati rendelete

a rendkívüli települési fejlesztési hozzájárulásról




Aba Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el: 




1. Általános rendelkezés, célmeghatározás


1. §


(1) Aba Város Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi adóról szóló 1/2019. (II. 20.) önkormányzati rendeltét a Kúria visszamenőlegesen hatályon kívül helyezte a 2019. szeptember 17-i határozatával. A hatályon kívül helyezett adórendelet alapján beszedett, 2019. évre vonatkozó helyi iparűzési adót kommunális adót és idegenforgalmi adót az adóalanyoknak, kérésükre vissza kell fizetni. Az adó visszatérítéssel Aba Város Önkormányzatára olyan pénzügyi teher hárul, amely a településen szükséges fejlesztésektől vonja el a forrásokat.


(2) Az előbbiek miatt Aba Város Önkormányzatának Képviselő-testülete rendkívüli települési fejlesztési hozzájárulás elnevezéssel egyszeri települési adót vezet be.


(3) A rendkívüli települési fejlesztési hozzájárulás az érintett jogi személyekre, egyéb szervezetekre és magánszemélyekre többlet anyagi terhet nem ró, mivel annak mértéke megegyezik a hatályon kívül helyezett helyi adórendelet miatt visszafizetendő adó mértékével.


(4) A rendkívüli települési fejlesztési hozzájárulásból beszedett források felhasználása kötött. Az kizárólag a településen megvalósuló fejlesztések és szociális ellátások finanszírozására használható fel.


2. §


(1) Aba Város Önkormányzatának területén 2024-ig lebonyolított fejlesztések és szociális ellátások finanszírozására egyszeri, rendkívüli települési fejlesztési hozzájárulást kell fizetni 2020 évben.


(2) A rendkívüli települési fejlesztési hozzájárulásból beszedett adóbevétel felhasználása kötött, azt csak a jelen önkormányzati rendelet melléklete szerinti célokra lehet felhasználni.



2. Az adó alanya, az adófizetésre kötelezett


3. §


(1) Az adó alanya az a jogi személy, egyéb szervezet és magánszemély amely/aki a helyi adóról szóló 1/2019. (II. 20.) hatályon kívül helyezett önkormányzati rendelet alapján 2019. évre vonatkozóan helyi iparűzési adót, kommunális adót és idegenforgalmi adót fizetett meg.


(2) A rendkívüli települési fejlesztési hozzájárulást az adóalany köteles megfizetni.



3. Az adókötelezettség keletkezése


4. §


Az adókötelezettséget a helyi adóról szóló 1/2019. (II. 20.) önkormányzati rendelet alapján 2019. évre vonatkozó helyi iparűzési adó és kommunális adó és idegenforgalmi adó 2019. évi megfizetésének ténye keletkezteti.



4. Az adó mértéke


5. §


(1) Az adó mértéke adóalanyonként változó. Az adó mértéke megegyezik a ….. számú önkormányzati rendelet alapján 2019. évben az adóalany által valósan megfizetett iparűzési adó, kommunális adó és idegenforgalmi adóval.


(2) Az adót az adóalany egy alkalommal fizeti meg. A megállapított egyszeri, teljes összegű adófizetéssel jelen rendelet alapján az adóalany adófizetési kötelezettsége teljesül, további adót jelen rendelet alapján nem kell fizetnie.



5. Adókedvezmény


6. §


A rendkívüli települési fejlesztési hozzájárulással kapcsolatosan adókedvezmény nem érvényesíthető.



6. Az adó megállapítása és megfizetése


7. §


(1) A rendkívüli települési fejlesztési hozzájárulással kapcsolatosan az önkormányzati adóhatóság jár el és látja el az adóztatási feladatokat.


(2) A fizetendő adót a 2. §-ban foglaltak szerinti adóalanyonként határozatban állapítja meg az önkormányzati adóhatóság.


(3) A megállapított adót a határozat jogerőre emelkedésétől számított 3 napon belül kell megfizetni. Az adót egy összegben kell megfizetni, részletfizetésre vagy az adófizetés időpontjára vonatkozó eltérés az adófizetésben nincs.



7. Az adó felhasználása


8. §


(1) A jelen rendelet alapján beszedett adót különösen a rendelet 1. mellékletben szereplő fejlesztési célok, valamint szociális ellátások finanszírozására kell fordítani 2024. december 31-ig. A szociális ellátások finanszírozásáról valamint a fejlesztési célok megvalósításának időbeni ütemezéséről, adott esetben módosításáról Aba Város Önkormányzatának Képviselő-testülete dönt.


(2) Az adó felhasználását az adott évre vonatkozó költségvetési beszámolóban, az előző évek felhasználását is tartalmazó összegző kimutatáson keresztül kell bemutatni a 2024. évre vonatkozó beszámolóig.


(3) Az adót elkülönítetten kell beszedni, de a beszedése után nem kell elkülönítetten kezelni.



8.  Záró rendelkezések


9. §


(1) A Rendelet 2020. február 15. napján lép hatályba.


(2) A Rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.



Aba, 2020. január 14.



  Dr. Mikula Lajos                                                       Eszterbauer Erzsébet

                                              polgármester                                                                   jegyző



Záradék:

A Rendeletet 2020. január 14-én kihirdettem.

Aba, 2020. január 14.



Eszterbauer Erzsébet

jegyző























     1. melléklet


Aba Város Önkormányzat Képviselő-testületének

2/2020. (I. 14.) önkormányzati rendelete

a rendkívüli települési fejlesztési hozzájárulásról





A rendkívüli települési fejlesztési hozzájárulás felhasználásához kapcsolódó szociális ellátások és fejlesztési célok


  1. kistérségi járóbeteg-ellátó intézet működtetéséhez szükséges pótlólagos források biztosítása
  2. a településen levő háziorvosi, fogorvosi, védőnői ellátás infrastruktúrájának fejlesztése, karbantartása
  3. az idős ellátást szolgáló infrastruktúra fejlesztése, karbantartása
  4. az óvodai-bölcsődei ellátást szolgáló infrastruktúra fejlesztése, karbantartása
  5. a közösségi célokat szolgáló épületek, építmények fejlesztése, karbantartása, felújítása és új közösségi terek létrehozása (Közösségi Ház, szabadtéri színpad, füves- és műfüves pályák, sport klubház, új központi játszótér)
  6. közterületek, közösségi használatú területek fejlesztése, karbantartása, parkosítása, az ehhez szükséges eszközök, infrastruktúra fejlesztése
  7. térfigyelő kamera rendszer fejlesztése Abán
  8. térfigyelő kamera rendszer kiépítése Bodakajtoron és Belsőbárándon
  9. a Fórum Étterem teraszának felújítása
  10. fedett, kamerával felügyelt kerékpártárolók kialakítása
  11. játszótér kialakítása Bodakajtoron és Belsőbárándon
  12. temető kerítés építése Belsőbárándon
  13. műfüves pálya építése Belsőbárándon
  14. a művelődési ház felújítása Belsőbárándon