Aba Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa kiosztásának szabályairól

Hatályos: 2021. 08. 17- 2022. 05. 15

Aba Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa kiosztásának szabályairól

2021.08.17.

Aba Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében eredeti jogalkotói hatáskörben, valamint Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. § és 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében és a 47. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Aba városban lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, és életvitelszerűen Aba településen élő szociálisan rászoruló személyekre terjed ki.

A támogatott személyek köre

2. § (1) Szociálisan rászorult az a személy, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedül élő esetén 450 %-át és aki

a) nyugdíjas, járadék ellátásban részesül,

b) háztatásában kiskorú gyermeket nevel,

c) háztartásában nappali tagozaton tanuló nagykorú gyermeket eltartásáról gondoskodik,

d) a kérelmező vagy háztartásában élő személy egészségkárosodott,

e) a kérelmező vagy házastársa, élettársa vagy háztartásában élő nagykorú családtagja munkanélküli,

f) a kérelmező veszélyes élethelyzetbe került.

(2) Előnyt élvez az a személy, aki

a) aktív korúak ellátásában, vagy

b) időskorúak járadékában részesül, vagy

c) lakásfenntartási támogatásban részesül, vagy

d) adósságkezelési támogatásban részesül, vagy

e) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

(3) A szociális alapon természetben nyújtandó tűzifa támogatásból azokban a háztartásokban élők részesülhetnek, akik fatüzelésű fűtési rendszerrel rendelkeznek.

(4) A kérelem benyújtásával egyidejűleg a jogosultsági feltételek meglétét, továbbá a kérelem elbírálásánál kiemelten kezelendő körülményeket a kérelmezőnek hitelt érdemlően igazolnia kell.

(5) A jövedelem számításánál az ingatlan valamennyi lakosát egy egységként kell kezelni.

A támogatás mértéke

3. § A támogatás mértéke: egy igénylőnek maximum 2 erdei m3 tűzifa adható.

A támogatás megállapításának szabályai

4. § (1) A támogatás megállapítása kérelemre történik, veszélyes élethelyzetbe kerülő személy esetén hivatalból is indítható megállapítása.

(2) A kérelmet folyamatosan, ügyfélfogadási időben, legkésőbb 2021. október 31-ig lehet benyújtani az Abai Polgármesteri Hivatalban, az 1. számú mellékletben szereplő adatlapon.

(3) A kérelmeket Aba Város Önkormányzat Szociális, Oktatási, Kulturális és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) bírálja el soron következő bizottsági ülésén.

(4) A Bizottság a tűzifa iránti igényeket az állami támogatás mértékéig tudja kielégíteni.

(5) Egy ingatlanról csak egy kérelem támogatható, függetlenül az ingatlanon élő személyek és háztartások számától, több kérelem beérkezése esetén a kérelmezők egyezségre való felhívásának eredménytelensége után, érdemi vizsgálat nélkül mindegyik beadvány elutasításra kerül.

5. § (1) A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során környezettanulmány készíthető.

(2) A szociális célú tűzifa támogatás kivételesen, méltányosságból is megállapítható rendkívüli élethelyet fennállása esetén.

(3) Amennyiben a jogosult az természetbeni támogatásként biztosított tűzifát értékesíti vagy nem a kérelemben megjelölt háztartás fűtésére hasznosítja, köteles a tűzifa bruttó árának, valamint a kiszállítás költségének visszafizetésére.

(4) A méltányossági jogkör gyakorlója, a rosszhiszeműen és jogosulatlanul igénybevett ellátás visszatérítésének elrendelője Aba Város Önkormányzat Szociális, Oktatási, Kulturális és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága.

Záró rendelkezések

6. § A Rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2022. május 15-ig kell alkalmazni, 2022. május 16-án hatályát veszti.