Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (X. 11.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa kiosztásának szabályairól

Hatályos: 2022. 10. 12- 2023. 04. 15

Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (X. 11.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa kiosztásának szabályairól

2022.10.12.

Aba Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében eredeti jogalkotói hatáskörben, valamint Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. § és 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében és a 47. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Aba városban lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, és életvitelszerűen Aba településen élő szociálisan rászoruló személyekre terjed ki.

A támogatás forrása

2. § (1) A Belügyminisztérium, mint Támogató által kiadott támogatói okirat alapján a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 3. melléklet 2.2.1. pont szerinti települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó támogatására benyújtott igény alapján az Önkormányzat részére megállapított 3.729.909.- Ft támogatás, valamint, 345.440.- Ft önrész.

(2) A támogatás mértékén felül az önkormányzat vállalja a tűzifa szállításából származó költségek megfizetését.

A támogatott személyek köre

3. § (1) Szociálisan rászorult az a személy, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedül élő esetén 450 %-át.

(2) Előnyt élvez az a személy, aki

a) nyugdíjas,

b) egyedül élő és rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban, rokkantsági vagy rehabilitációs járadékban részesül,

c) háztatásában kiskorú gyermeket nevel,

d) háztartásában nappali tagozaton tanuló nagykorú gyermeket eltartásáról gondoskodik,

e) a kérelmező vagy háztartásában élő személy egészségkárosodott,

f) a kérelmező vagy házastársa, élettársa vagy háztartásában élő nagykorú családtagja munkanélküli,

g) a kérelmező veszélyes élethelyzetbe került.

h) aktív korúak ellátásában, vagy

i) időskorúak járadékában részesül, vagy

j) lakásfenntartási támogatásban részesül, vagy

k) adósságkezelési támogatásban részesül, vagy

l) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

(3) A szociális alapon természetben nyújtandó tűzifa támogatásból azokban a háztartásokban élők részesülhetnek, akik fatüzelésű fűtési rendszerrel rendelkeznek.

(4) A kérelem benyújtásával egyidejűleg a jogosultsági feltételek meglétét, továbbá a kérelem elbírálásánál kiemelten kezelendő körülményeket a kérelmezőnek hitelt érdemlően igazolnia kell.

(5) A jövedelemszámításánál tekintettel kell lenni a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (4) bekezdésében foglaltakra.

A támogatás mértéke

4. § A támogatás mértéke: egy igénylőnek maximum 2 erdei m3 tűzifa adható.

A támogatás megállapításának szabályai

5. § (1) A támogatás megállapítása kérelemre történik, veszélyes élethelyzetbe kerülő személy esetén hivatalból is indítható megállapítása.

(2) A kérelmet folyamatosan, ügyfélfogadási időben, legkésőbb 2022. október 31-ig lehet benyújtani az Abai Polgármesteri Hivatalban, az 1. mellékletben szereplő kérelem nyomtatványon. A határidő jogvesztő.

(3) A kérelmeket Aba Város Önkormányzat Szociális, Oktatási, Kulturális és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) bírálja el a soron következő bizottsági ülésén.

(4) A Bizottság a tűzifa iránti igényeket az állami támogatás mértékéig tudja kielégíteni.

(5) Egy ingatlanról csak egy kérelem támogatható, függetlenül az ingatlanon élő személyek és háztartások számától, több kérelem beérkezése esetén a kérelmezők egyezségre való felhívásának eredménytelensége után, érdemi vizsgálat nélkül mindegyik beadvány elutasításra kerül.

(6) A támogatásból vásárolt tűzifát kiosztásáról a Bizottság legkésőbb 2023. február 15. napjáig dönt.

(7) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervények aláírásával igazolja.

6. § (1) A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során környezettanulmány készíthető.

(2) A szociális célú tűzifa támogatás kivételesen, méltányosságból is megállapítható rendkívüli élethelyet fennállása esetén.

(3) Amennyiben a jogosult az természetbeni támogatásként biztosított tűzifát értékesíti vagy nem a kérelemben megjelölt háztartás fűtésére hasznosítja, köteles a tűzifa bruttó árának, valamint a kiszállítás költségének visszafizetésére.

(4) A méltányossági jogkör gyakorlója, a rosszhiszeműen és jogosulatlanul igénybe vett ellátás visszatérítésének elrendelője Aba Város Önkormányzat Szociális, Oktatási, Kulturális és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága.

Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2023. április 16-án hatályát veszti.