Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (VI. 15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének és elidegenítésének szabályairól és a lakbérek mértékéről szóló 25/2020. (X.29.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 06. 16- 2023. 06. 16

Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (VI. 15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének és elidegenítésének szabályairól és a lakbérek mértékéről szóló 25/2020. (X.29.) rendelet módosításáról

2023.06.16.

Aba Város Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

1. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének és elidegenítésének szabályairól és a lakbérek mértékéről szóló 25/2020.(X.29.) önkormányzati rendelet 9/A. § (4) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) Lakás szolgálati lakásként történő kijelöléséről a polgármester értesíti a 9/A. § (2) bekezdésében meghatározott szervezetek vezetőit.

(5) A bérbeadás iránti kérelmet e rendelet 2. számú melléklet szerinti formanyomtatványon, az abban meghatározott mellékletekkel együtt kell az Abai Polgármesteri Hivatal Hatósági, Munkaügyi, Szociális és Igazgatási Irodájához benyújtani.”

2. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének és elidegenítésének szabályairól és a lakbérek mértékéről szóló 25/2020.(X.29.) önkormányzati rendelet 18. §-a a következő (3) és (4) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A bérleti szerződés felmondása esetén Bérbeadó a Ltv. rendelkezései szerint köteles a bérlő részére cserelakást felajánlani bérleti jogviszony létesítésére.

(4) Bérbeadó és a bérlő megállapodhat egymással, hogy a bérbeadó a bérleti szerződésnek a (3) bekezdésben szabályozott felmondása esetén cserelakás felajánlása helyett a bérlő részére pénzbeli térítést fizet. A bérbeadó által fizetendő pénzbeli térítés mértéke legfeljebb a lakás – a bérbeadó által felkért, független ingatlanforgalmi értékbecslő által megállapított – forgalmi értékének 10 %-a. A fizetendő pénzbeli térítés a bérleti szerződés megszűnése napján esedékes.”

3. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének és elidegenítésének szabályairól és a lakbérek mértékéről szóló 25/2020.(X.29.) önkormányzati rendelet 20. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Ha a lakásbérleti jogviszony a bérlő halála miatt szűnik meg és nincs a lakásbérlet folytatására jogosult személy, az örökös köteles

a) a lakást 30 napon belül kiüríteni,

b) a lakás leadásáig a bérleti díjjal azonos lakáshasználati díjat megfizetni.”

4. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének és elidegenítésének szabályairól és a lakbérek mértékéről szóló 25/2020.(X.29.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„15/A. Bérbeadás másik lakásban való elhelyezési kötelezettség alapján

20/A. § (1) Gondoskodni kell annak a jogcím nélkül lakó személynek bérlőkénti elhelyezéséről (pl. másik lakás bérbeadásával), aki a bérlő halála után maradt vissza a lakásban, ha:

a) a bérbeadó a lakásba való befogadáshoz adott hozzájárulásakor erre kötelezettséget vállalt, vagy

b) a bérlő halálát megelőzően és legalább az Ltv. hatálybalépése óta állandó jelleggel a bérlő beleegyezésével a lakásban lakik.

(2) Nem adható másik lakás bérbe az (1) bekezdésben meghatározott feltételek fennállása esetén sem, ha

a) a lakásbérleti jog folytatására jogosult lakik a lakásban;

b) a visszamaradt személynek - kiskorú esetében szülőjének - bármilyen jogcímen a lakhatása megoldott, vagy legalább 1/2-ed hányadban lakástulajdona van.

(3) Az (1) bekezdés alapján másik lakás akkor adható bérbe, ha a jogcím nélküli használó olyan lakásban lakik, amely a rendelet mellékletében meghatározott lakásigényét meghaladja, továbbá a jogosult vállalja a lakásban lakó többi - másik lakás bérbevételére nem jogosult - személy lakásba történő állandó jellegű befogadását.

(4) Ha az (1) bekezdés alapján több jogosult van, részükre együttesen egy lakást lehet bérbe adni. A jogosultak kérésére a lakást bérlőtársi jogviszony mellett kell bérbe adni.

(5) A lakásigény mértékének megállapításánál a jogosulttal már a bérlő életében is állandó jelleggel együttlakó azon személyeket lehet figyelembe venni, akik a bérbeadó hozzájárulása nélkül is befogadhatók. Több jogosult esetén azonban annak a jogosultnak a hozzátartozóit kell figyelembe venni, akinek több hozzátartozója lakik a lakásban.

(6) Az (1) bekezdésben meghatározott személy részére az általa használt lakás is bérbe adható, ha az az (5) bekezdés alapján megállapítható lakásigénye mértékét nem haladja meg. A bérbeadás során a (2)-(4) bekezdés előírásait is alkalmazni kell.

(7) A bérlőkénti elhelyezésre való jogosultság megállapításához szükséges adatok és igazolások benyújtására a lakásban lakókat határidő megjelölésével fel kell hívni. Ha a határidő eredménytelenül telt el, az elhelyezésre vonatkozó jogosultságot nem lehet megállapítani.”

5. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének és elidegenítésének szabályairól és a lakbérek mértékéről szóló 25/2020.(X.29.) önkormányzati rendelet 29. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„29. § (1) A piaci alapon bérbe adott lakás lakbérének mértékét a Ltv. 34. § (5) bekezdésének figyelembe vételével kell meghatározni.

(2) A lakbér összege:

a) Komfortos lakás esetében 1.500,- Ft/m2/hó,

b) Komfort nélküli lakás esetében 500,- Ft/m2/hó.

(3) A garázs bérleti díja: 5.000 Ft – 10.000 Ft /hó/garázs.”

6. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének és elidegenítésének szabályairól és a lakbérek mértékéről szóló 25/2020.(X.29.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„21/A. A szociális intézményből elbocsátott személy elhelyezése

33/A. § A szociális intézményből elbocsátott személy, ha a lakásügyi hatóság javára a lakásbérleti jogviszonyról az intézménybe utaláskor pénzbeli térítés ellenében mondott le, akkor jogosult lakás határozott idejű, szociális alapon történő bérleti jogára, ha megfelel a szociális helyzet alapján történő bérbeadás e rendeletben meghatározott feltételeinek.”

7. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének és elidegenítésének szabályairól és a lakbérek mértékéről szóló 25/2020.(X.29.) önkormányzati rendelet 34. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az ingatlan értékesítése esetén a bérlőt elővásárlási jog illeti meg, számára a lakás vételára a forgalmi érték.”

8. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének és elidegenítésének szabályairól és a lakbérek mértékéről szóló 25/2020.(X.29.) önkormányzati rendelet 35. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Ha a lakást a vételi jog, illetve az elővásárlási jog jogosultja vásárolja meg, részére kérelmére 15 évi részletfizetési kedvezmény adható.

Ez esetben a vételár minimum 10 %-át egy összegben a szerződés megkötésekor kell megfizetni.”

9. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének és elidegenítésének szabályairól és a lakbérek mértékéről szóló 25/2020.(X.29.) önkormányzati rendelet 44. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) A helyiség vételára a bérbeadó által felkért, független ingatlanforgalmi értékbecslő által megállapított forgalmi érték.”

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.