Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 45/2023. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

A vendéglátó üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről

Hatályos: 2023. 12. 16

Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 45/2023. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

A vendéglátó üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről

2023.12.16.

Aba Város Önkormányzata Képviselő-testülete a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet személyi hatálya a (2) bekezdésben foglalt kivételekkel a vendéglátó üzletek üzemeltetőire terjed ki.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) szálláshely szolgáltatókra,

b) a vendéglátó üzletek tárgyév december 31. napján a tárgyévet követő év január 1. napján 06.00 óráig,

c) a vendéglátó üzletek pénteki és szombati nyitva tartására, mely napokon 23.00 óráig lehetnek nyitva

d) lakodalmak, esküvők helyszíneire,

e) Aba Város Önkormányzata és annak intézményei, a település bejegyzett társadalmi szervezetei, egyesületei által megtartott rendezvények helyszíneire

f) a településen működő intézmények által megrendezésre kerülő rendezvényekre, a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III.8.) Korm. rendelet hatálya alá tartozó rendezvénytartási engedéllyel rendelkező rendezvényekre.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) éjszakai nyitva tartás: a 22.00 óra és 06.00 óra közötti időszakban történő nyitva tartás,

b) panasz: a vendéglátó üzlet működésével szemben felmerülő egyedi reklamáció, amelyben a panaszos a vendéglátó üzlet működéséből fakadó zajhatásokat, az üzlet engedélytől eltérő nyitva tartását, vagy az üzlet környezetének tisztaságát kifogásolja,

c) szomszédos ingatlan: az érintett ingatlannal közvetlenül határos, valamint az azzal sarokkal érintkező, továbbá az utca átellenben lévő oldalán az érintett ingatlannal szemben lévő belterületi lakóingatlan. Az utca másik oldalán lévő ingatlanok közül azokat kell figyelembe venni, amelyek az utca figyelmen kívül hagyásával a vendéglátó egység által érintett ingatlannal közvetlenül, vagy sarokkal érintkeznének,

d) üzlet: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény szerinti üzlet,

e) vendéglátás: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény szerinti tevékenység.

3. Az éjszakai nyitva tartás szabályai

3. § A rendelet hatálya alá tartozó vendéglátó üzletek 22.00 óra és 06.00 óra között csak a jelen rendelet szerint kiadott, alkalmi éjszakai nyitvatartási engedély alapján tarthatnak nyitva.

4. § Az alkalmi éjszakai nyitva tartás engedélyezéséről átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

5. § Éjszakai nyitva tartás akkor engedélyezhető, ha:

a) az üzletet magában foglaló ingatlannal szomszédos lakóingatlanok tulajdonosai többségükben ahhoz írásban hozzájárultak, és

b) az üzlet működésével összefüggésben a kérelem benyújtását megelőző három hónapon belül megalapozott panaszt nem tettek, a rendezvény alkalmával rendőri intézkedésre nem került sor.

6. § (1) Az éjszakai nyitvatartási engedélyt vissza kell vonni, ha a 5. § a) pontja szerinti hozzájárulást visszavonják, illetve a 5. § b) pontja szerinti eset fennáll.

(2) Az éjszakai nyitvatartási engedély visszavonható, ha az üzlet működésével kapcsolatban több megalapozott panasz érkezik, vagy a hivatalból lefolytatott helyszíni ellenőrzésen tapasztaltak ezt indokolják.

7. § Az alkalmi éjszakai nyitva tartás iránti engedély iránti kérelem ugyanazon vendéglátó üzletre vonatkozóan havonta egy alkalommal adható, melyet az alkalmi rendezvényt megelőző 5. munkanapig kell benyújtani jelen rendelet 1. mellékletét képező nyomtatványon.

8. § Az éjszakai nyitvatartási engedélyt az üzemeltető köteles az üzletben tartani, és az ellenőrzést végző hatóság kérésére bemutatni.

4. Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

10. § Hatályát veszti A vendéglátó üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló 18/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelet.