Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi építési szabályzatról

Hatályos: 2022. 01. 01
a helyi építési szabályzatról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról
és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (továbbiakban Korm.R.) és a partnerségi egyeztetésről szóló helyi rendeletben foglaltak szerint a településrendezési eszközök egyeztetési eljárása megtörtént.
A Fehér Vártervező Kft által elkészített tervdokumentációt az érintett államigazgatási szervek és a partnerek véleményezték, a Képviselő-testület a véleményezési szakaszt a 64/2021. (IX.14.) számú határozatával lezárta.
A Képviselő-testület döntését követően a tervet megküldtük a Fejér Megyei Kormányhivatal Állami Főépítésze részére végső szakmai véleményezés céljából.
Az állami főépítész záró szakmai véleményét a FE/ÁF/000159-22/2021. számú levélben ismertette. A vélemény az előterjesztés 1. számú mellékletét képezi.
A záró szakmai vélemény 1-3. pontban fogalmaz meg észrevételeket, melyek megegyeznek a 2021. október 15-én megtartott egyeztető tárgyalás jegyzőkönyve szerinti észrevételekkel.
1. pont: a Fejér Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi hatáskörben adott észrevételei, melyek alapján a tervet a tervezők javították, kiegészítették.
2. pont: a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság észrevételei, melyek alapján a tervet a tervezők javították, kiegészítették.
3. pont: a Fejér Megyei Kormányhivatal állami főépítészi hatáskörben megfogalmazott véleményeit tartalmazza.
3.1 pontban az állami főépítész ismételten javasolja a jelentős, még fel nem használt gazdasági területeket csökkentését.
A véleményezési szakasz lezárásakor már tájékoztattam a T. Képviselő-testületet az alábbiak szerint: „a hatályos településrendezési eszközök valóban jelentős fel nem használt gazdasági területet jelölnek ki, melyet a felülvizsgálati terv sem csökkent. A gazdasági területeket továbbra is javasolom megtartani, mert a településfejlesztési koncepcióban meghatározott fejlesztési alapelvek közül a gazdaságfejlesztés is szerepel. A kijelölt gazdasági fejlesztési területek tulajdonosai nem kezdeményezték a fejlesztési terület más területfelhasználásba sorolását. A felülvizsgálati terv véleményezése során más államigazgatási szervek nem emeltek kifogást az ellen, hogy a hatályos terv szerinti rendelkezések változatlanul maradjanak.”
Továbbra is azt javasolom, hogy a gazdasági fejlesztési területek változatlanul maradjanak.
3.2. pontban az állami főépítész kérte felülvizsgálni a kijelölt településközpont vegyes területeket. Álláspontom szerint a településközponti területek kijelölése indokolt, javasolom azokat változatlanul megtartani.
3.3. pontban javasolta a Bodakajtor 1493 és 1483 hrsz-ú ingatlanok tervezett lakóterületi területfelhasználását felülvizsgálni. Javasolom a két ingatlant változatlanul falusias lakóterületbe sorolni.
3.4. pont: a rendszeresen belvízjárta terület övezetre vonatkozó rendelkezésekkel a tervezők a HÉSZ-t kiegészítették. A belvízzel veszélyeztetett területeken épületek építését megtiltottuk.
Kérem a javaslatot ilyen formában elfogadni.
3.5. pont: magasabbrendű jogszabály lehetővé teszi mezőgazdasági területen lakóépület építését, ezért javasolom az Má-1 és Má-2 övezetben a lakóterület építés lehetősége maradjon meg.
3.6. pont: Bodakajtor területén az Lke-1 és Lke-2 építési övezetbe tartozó területeket kialakultként javasolja szabályozni az állami főépítész. A tervezők szakmai véleménye, hogy amennyiben ezeket az építési övezeteket kialakultként szabályozzuk, úgy a fejlesztési lehetőség megszűnik és a jelenleg is szlömös terület állapota állandósul. Továbbra is javasolom a szabályozás megtartását.
3.7. pont szerinti rajztechnikai javítást a tervezők elvégezték.
A fentiek alapján javasolom a T. Képviselő-testületnek, hogy az előterjesztés 2. mellékletét képező településszerkezeti tervet és a településszerkezeti terv leírását határozattal fogadja el.
Javasolom továbbá, hogy az előterjesztés 3. melléklete szerint alkosson új rendeletet Aba Helyi Építési Szabályzatáról és szabályozási tervéről.