Csór Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2014.(III.10.) önkormányzati rendelete

a civil szervezetek önkormányzati támogatásáról

Hatályos: 2014. 06. 10- 2018. 07. 08

Csór Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §(1) E rendelet alkalmazásában az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. tv. 2. § 6. pontjában meghatározott körbe tartozó szervezetek minősülnek civil szervezetnek.

(2) Az Önkormányzat a civil szervezetek helyi közéletben való részvételének ösztönzése érdekében támogatja a kultúra, a közművelődés, a hagyományok ápolása, a nevelés-oktatás, a szociális és karitatív tevékenység, az arra rászorulók megsegítése, az egészséges életmód a sportolás feltételeinek megteremtése, a természeti és épített környezet megóvása, a közrend és vagyonvédelem, továbbá az esélyegyenlőség megteremtése terén végzett tevékenységét.

(3) Az Önkormányzat anyagi lehetőségeitől függően – az éves költségvetésben elfogadott keret terhére- pénzügyileg is támogatja az Önkormányzat területén működő, az Önkormányzat céljait elősegítő civil szervezetek programjait.

(4) Az Önkormányzat a civil szervezetek részére pályázati úton pénzügyi támogatást e rendelet keretei között, azonos feltételek mellett biztosít.

2. § A rendelet célja a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának segítése, növelése, az Önkormányzattal való partneri kapcsolat előmozdítása, az önkormányzati feladatok hatékonyabb ellátása.

3. § (1) E rendelet alkalmazásában támogatható civil szervezet, az a bíróság által pályázatának benyújtása előtt legalább egy évvel nyilvántartásba vett egyesület, szövetség, alapítvány, amely az önkormányzat területén székhellyel rendelkezik, az önkormányzat területén folytat rendszeres tevékenységet, és helyi szervezete az önkormányzat területén működik, feltéve, hogy az alapító okiratának megfelelő tevékenységet folytat. Az Önkormányzat területén kívüli székhellyel rendelkező civil szervezetek csak kivételes esetben támogathatók, önkormányzati, vagy humanitárius érdekből.

(2) Nem minősül támogatható szervezetnek a politikai párt és helyi szervezete, az egyház, a szakszervezet, a munkástanács, a biztosító társaság, és a munkaadói és munkavállalói érdekképviseleti szervezet.

(3) E rendelet hatálya nem terjed ki az Önkormányzat kötelező feladatát feladat-ellátási szerződés, közoktatási megállapodás, közművelődési megállapodás alapján átvállaló civil szervezetek és a közösségi célú közalapítványok feladatellátására.

4. § (1) A civil szervezet akkor részesíthető támogatásban, ha azt pártpolitikától mentes közösségi célú feladat ellátására kívánja fordítani, amely a község lakosságának érdekeit szolgálja.

(2) A pénzügyi támogatásban részesíthető tevékenységi körök a következők:


a) nemzeti összetartozás erősítése, rendezvények, kirándulások szervezése, hazai, vagy határon túli magyar civil szervezetekkel együttműködve; programok szervezése, kiadványok készítése;

b) egészségügyi tevékenység, egészséges életmód propagálása, terjesztése, gyermekek üdültetése, táboroztatása, nevelési, oktatási tevékenység – elsősorban közösségi életre nevelés érdekében programok szervezése; ifjúsági és sporttevékenység, szabadidős sportolási feltételek javítása, bővítése,

c) közrend- és vagyonvédelem erősítése, az önkormányzattal és más közösségekkel együttműködve;

d) közösségi élet szervezése, kulturális és közművelődési tevékenység, hagyományok ápolása, természeti és épített környezet védelme, megóvása;

e) szociális, karitatív tevékenység, esélyegyenlőséget elősegítő programok,

f) önkéntes programok szervezése és lebonyolítása, civil szervezetek és az önkormányzat közötti önkéntes tevékenység előmozdítása.

(3) Nem nyújtható támogatás, a kérelmezőnek, ha azt üzleti gazdasági tevékenységre kívánja felhasználni.

5. § Az Önkormányzat éves költségvetési rendeletében biztosítja a civil szervezetek részére nyújtható vissza nem térítendő pénzügyi támogatás keretösszegét.

6. § (1) Pénzügyi támogatást pályázat útján e rendelet szabályai között lehet igényelni. Pályázat kiírására évente egy alkalommal kerül sor, a költségvetési rendeletben – e célkra biztosított  keret  felosztása céljából.

(2) A polgármester minden év február hó 28. napjáig írja ki a pályázatot, amelyben részletesen meghatározza a pályázati feltételeket.


(3) A pályázatot a helyben szokásos módon kell meghirdetni.


(4) Nem indulhat a pályázaton, illetve a pályázati eljárás során kizárandó az a civil szervezet, amely a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvényben meghatározott kizáró okok hatálya alá tartozik.


(5) Több pályázat egyidejű benyújtása esetén a pályázatokat külön-külön kell benyújtani a pályázati kiírásban meghatározott határidőre.

(6) A pályázatot az e rendelet 1. mellékletét képező Pályázati adatlapon és Költségvetési adatlapon kell benyújtani, amelyhez az ott felsorolt mellékleteket is csatolni kell.


(7) Amennyiben a pályázó a pályázatot hiányosan nyújtja be, a polgármester egy alkalommal írásban hiánypótlásra szólítja fel. A hiányt a felhívás kézbesítésétől számított 8 napon belül, jogvesztés terhe mellett pótolni kell, a mulasztás a pályázat elutasításával jár.

7. § (1) A pályázatokról az arra jogosult a pályázati határidő leteltét követő soros ülésen dönt.


(2) A pénzügyi támogatásról szóló Képviselő-testületi határozat tartalmazza:

a) a támogatás forrásának megjelölését,

b) a támogatás felhasználásának célját,

c) a támogatás összegét,

d) a támogatás kifizetésének határidejét,

e) a támogatás kifizetésének módját, ütemezését (egy összegben vagy meghatározott ütemezéssel),

f) a támogatási összeg felhasználásának kezdő és végső időpontját,

g) a támogatás elszámolásának határidejét.

8. § (1) Az Önkormányzat a támogatás összegét a támogatási szerződés aláírását követően az abban foglalt ütemezés szerint a civil szervezet számára, elsősorban a pénzintézeti számlájára való átutalással teljesíti.


(2) A támogatás csak a támogatási szerződésben meghatározott célra használható fel. A támogatás felhasználását az önkormányzati hivatal időközben is ellenőrizheti. Amennyiben az ellenőrzés során a céltól eltérő felhasználás tapasztalható,  visszafizetési kötelezettség érdekében intézkedni kell a (5)-(9) bekezdésben foglaltak figyelembevételével.

(3) A civil szervezet a támogatás összegének felhasználásáról, a pályázatban meghatározott program megvalósításáról a támogatási szerződésben meghatározott határidőig és az e rendelet 2. mellékletében foglaltak szerint köteles elszámolni.


(4) Az elszámolás a hatályos számviteli szabályok és az e rendeletben foglaltak szerint történik, amelynek elfogadásáról a Képviselő-testület dönt.


(5) Amennyiben a civil szervezet a támogatást nem a pályázati célnak megfelelően használta fel, vagy az elszámolás hiányos, az elszámolás benyújtásától számított 15 napon belül a támogatottat fel kell hívni az elszámolás kiegészítésére.

(6) Amennyiben a civil szervezet elszámolási kötelezettségének határidőben nem tett eleget, az elszámolási határidő leteltétől számítot 8 napon belül fel kell hívni a figyelmét a kötelezettség mulasztásra.


(7) Amennyiben a támogatott az elmulasztott elszámolást, vagy hiányos elszámolás kiegészítését a hiánypótlásra történt felhívás kézhezvételétől számított 8 napon belül nem nyújtja be az Önkormányzatnak

  1. az elszámolási kötelezettség elmulasztása esetén a támogatás teljes összegét,
  2. a támogatási szerződésben meghatározott céltól eltérő felhasználás esetén a támogatás elszámolással alá nem támasztott részét

köteles visszafizetni.

(8) Amennyiben visszafizetési kötelezettség keletkezik, azt az erről hozott döntést követő 15 napon belül kell teljesíteni oly módon, hogy a támogatási összeghez a kifizetés és a visszafizetés közötti időre eső, a Ptk. 301. § (1) bekezdésében meghatározott késedelmi kamatot is hozzá kell számítani.

(9) Az elszámolás elutasítása esetén az erre vonatkozó döntés meghozatalát, az elszámolás vagy a visszafizetés elmulasztása esetén a határidő elmulasztását követő három évben a civil szervezet nem nyújthat be pályázatot.


9. § Ez a rendelet 2014. március 10. napján lép hatályba.








                 Csete Krisztián                                                        Parajdi Cecília

                   polgármester                                                         jegyző

1. melléklet a 4/2014. (III.10.) önkormányzati rendelethez


Csór Község Önkormányzata                        A pályázat benyújtásának

8041. Csór, Fő tér 10.                                      határideje:                                                                                                                    

„PÁLYÁZAT CIVIL SZERVEZETEK TÁMOGATÁSÁRA”

PÁLYÁZATI ADATLAP

1./      A pályázó neve/megnevezése:                                                                                           

          Bírósági cégbejegyzés száma:                                      kelte:                                             

          A pályázó szervezet taglétszáma ___________________                        

           A pályázó szervezet / egyesület tagjainak tagdíj fizetési kötelezettsége:   van / nincs.


2./        Levelezési címe:_____________________________________________________________

            Telefon: _______________________ e-mail ______________________________________


3./        A pályázatért felelős, aláírásra jogosult személy

            Neve:                                                         Telefon/fax: _____________________________

            Levelezési vagy e-mail cím:____________________________________________________


4./        Pályázó szervezet jellemző tevékenységi köre: (kérjük aláhúzni)

            Közművelődés             Helytörténet                  Egészségügy               Szociálpolitika 

                        Bűnmegelőzés              Katasztrófavédelem

            Sport                                  Egyéb                                                                            



5./        A pályázat tárgya: ____________________________________________________________

            ___________________________________________________________________________

            Pályázati program (a program célja, rövid leírása, ismertetése):

            ___________________________________________________________________________

            ___________________________________________________________________________

            ___________________________________________________________________________

            ___________________________________________________________________________


6./        Az igényelt támogatás összege:                                   _____________________

            Saját erő összege                                            _____________________


7./        Pénzintézet megnevezése:                                ____________________________________

            Bankszámla száma:                                      ____________________________________

KÖLTSÉGVETÉSI LAP

A pályázó neve:__________________________________________________
______________________________________________________________


A pályázó címe:_________________________________________________


Tervezett bevételek:

1./ E pályázaton igényelt támogatás                   ……………………………Ft

2./ Saját forrás:                                                 ……………………………Ft

3./ Egyéb forrásból elnyert támogatás                 ……………………………Ft

4./ Egyéb bevétel                                               ……………………………Ft


Tervezett bevételek összesen:                            ……………………………Ft


Tervezett kiadások:


E  pályázathoz tervezett kiadások:


Bér- és bérjellegű költségek, járulékkal                 ………………………………Ft

(csak korlátozottan és tételes indoklás mellett

biztosítható támogatás)


Dologi kiadások összesen:                                  …………………………….Ft

       ebből: - kis értékű tárgyi eszköz, szakmai

                 - eszközbeszerzés                                       ……………………………Ft

     - készletbeszerzés:                                      …………………………….Ft

                 - bérleti díjak                                                …………………………….Ft

                 - útiköltség:                                                  …………………………….Ft

                 - szállás:                                                      …………………………….Ft

                 - egyéb: (kérjük megnevezni)

                        ……………………………………………   ……………………………Ft

Saját, egyéb forrásból elnyert támogatásból,

egyéb bevételből kiadás                                                   …………………………….Ft


Tervezett kiadások összesen:                                         …………………………….Ft

Dátum …………………………

                                                                                              …………………………………..

                                                                                                          pályázó aláírása

A pályázati ADATLAPHOZ a következő mellékleteket kell csatolni:


  1. az alapszabály másolata
  2. a bíróság általi nyilvántartásba vételt igazoló – 90 napnál nem régebbi – végzés másolata
  3. a pályázó döntéshozó szervének (közgyűlés, kuratórium,vezetőség, stb.) döntése a pályázaton való részvételről és megvalósítani kívánt célról
  4. igazolás vagy nyilatkozat arról, hogy a pályázó rendelkezik a pályázat által megkövetelt saját pénzösszeggel
  5. az adatlap melléklete szerinti NYILATKOZATOT
  6. az adatlap melléklete szerinti KÖZZÉTÉTELI KÉRELMET


Figyelmeztetés: Amennyiben a pályázó a pályázatához nem csatolja a felsorolt összes  mellékletet és a hiányt hiánypótlásra való felszólításra sem pótolja, a polgármester a pályázatot érdemi elbírálás nélkül  elutasítja.





Melléklet az Adatlaphoz

NYILATKOZAT

a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény 14. §-a alapján

Kérjük, szíveskedjen a nyilatkozatot olvashatóan, nagybetűkkel kitölteni! Olvassa el a hátoldalon található tájékoztatót a jogszabály tartalmáról!


1. PÁLYÁZÓ (KÉRELMEZŐ) ADATAI

Természetes személy tölti ki!

A) Természetes személy pályázó (kérelmező)

            neve:   __________________________________________________________________

            lakcíme:  ________________________________________________________________

            születési helye, ideje:______________________________________________________


Gazdasági társaság tölti ki!

B) Gazdasági társaság pályázó (kérelmező)

            cégneve: __________________________________________________________________

            székhelye: ________________________________________________________________

            cégjegyzékszáma:  _________________________________________________________

            adószáma: ________________________________________________________________

            képviselőjének neve:    _______________________________________________________


Gazdasági társaságnak nem minősülő egyéb szervezet tölti ki!

C) Egyéb szervezet pályázó (kérelmező)

neve:_____________________________________________________________________

székhelye: ________________________________________________________________

nyilvántartásba vételi okirat száma:_____________________________________________


nyilvántartásba

vevő szerv neve:_____________________________________________________________


képviselőjének neve:   ________________________________________________________

2. NYILATKOZAT

A közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény alapján velem szemben érintettség, összeférhetetlenség   ¨ fennáll.  nem áll fenn.

Az érintettség, összeférhetetlenség alapjául szolgáló körülmények leírása:

____________________________________________________________________________________________________

Nyilatkozom, hogy közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény rendelkezéseinek eleget tettem érintettségemmel kapcsolatban, illetve összeférhetetlenségem megszüntetése érdekében.

3. KITÖLTÉS DÁTUMA ÉS ALÁÍRÁS

Kitöltés dátuma:           év     hónap    nap

Aláírás:                ______________________________________________________________________________________

TÁJÉKOZTATÓ

a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvényben

foglalt érintettségi és összeférhetetlenségi szabályokról*


A törvény hatálya – az abban meghatározott kivételekkel - kiterjed az államháztartás alrendszereiből, az európai uniós forrásokból, a nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott egyéb programokból származó, egyedi döntés alapján nyújtott, pályázati úton vagy pályázati rendszeren kívül az államháztartáson kívüli természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetek –  ide nem értve a társasházat –  számára odaítélt, természetben vagy pénzben juttatott támogatásokra.


A törvény pályázatokra vonatkozó rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell a nem pályázati úton odaítélt támogatásokra is, azzal, hogy a pályázat fogalma alatt a támogatás odaítélésére irányuló kérelmet, a pályázati eljárás fogalma alatt pedig a támogatási döntés előkészítését és meghozatalát kell érteni. A nem pályázati úton odaítélt támogatásból nem részesülhet az, aki – ha a támogatási döntést pályázati eljárásban hoznák – a pályázati eljárásban nem vehetne részt pályázóként.


Összeférhetetlenség


Nem indulhat pályázóként, és nem részesülhet támogatásban:

a) aki a pályázati eljárásban döntés-előkészítőként közreműködő vagy döntéshozó;

b) a kizárt közjogi tisztségviselő (a Kormány tagja, a kormánybiztos, az államtitkár, a szakállamtitkár, a regionális fejlesztési tanács elnöke, a fejlesztéspolitikai ügyekben feladatkörrel rendelkező központi hivatal vezetője, a regionális fejlesztési tanács által törvény előírása alapján létrehozott társaság vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsága tagjai, illetve az Ágazati Operatív Programok Közreműködő szervezetei vezető tisztségviselői és ellenőrző szervének tagjai);

c) az a)-b) pont alá tartozó személy közeli hozzátartozója (a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér);

d) az a)-c) pontban megjelölt személy tulajdonában álló gazdasági társaság;

e) olyan gazdasági társaság, alapítvány, társadalmi szervezet, egyház vagy szakszervezet, illetve ezek önálló jogi személyiséggel rendelkező olyan szervezeti egysége, amelyben az a)-c) pont alá tartozó személy vezető tisztségviselő, az alapítvány kezelő szervének, szervezetének tagja, tisztségviselője, a társadalmi szervezet, az egyház vagy a szakszervezet ügyintéző vagy képviseleti szervének tagja;

f) az a társadalmi szervezet, egyház vagy szakszervezet, illetve ezek önálló jogi személyiséggel rendelkező azon szervezeti egysége,

fa) amely a pályázat kiírását megelőző öt évben együttműködési megállapodást kötött vagy tartott fenn Magyarországon bejegyzett párttal (a továbbiakban: párt),

fb) amely a pályázat kiírását megelőző öt évben párttal közös jelöltet állított országgyűlési, európai parlamenti vagy helyi önkormányzati választáson;

g) akinek a részvételből való kizártságának tényét az ennek közzétételére szolgáló honlapon közzétették.


Érintettség


Ha a pályázó

a) a pályázati eljárásban döntés-előkészítőként közreműködő vagy döntést hozó szervnél munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll;

b) nem kizárt közjogi tisztségviselő (a köztársasági elnök, az Országgyűlés által választott vagy a köztársasági elnök által kinevezett tisztségviselő, az országgyűlési és az európai parlamenti képviselő, a polgármester, az alpolgármester, a főpolgármester, a főpolgármester-helyettes, a helyi önkormányzati képviselő, a helyi önkormányzat képviselő-testülete bizottságának tagja, a központi államigazgatási szerv – kizárt közjogi tisztségviselők körébe nem tartozó - vezetője és helyettesei, a regionális fejlesztési tanács tagja);

c) az a)-b) pont alá tartozó személy közeli hozzátartozója (a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér);

d) az a)-c) pontban megjelölt személy tulajdonában álló gazdasági társaság;

e) olyan gazdasági társaság, alapítvány, társadalmi szervezet, egyház vagy szakszervezet, amelyben az a)-c) pont alá tartozó személy vezető tisztségviselő, az alapítvány kezelő szervének, szervezetének tagja, tisztségviselője vagy a társadalmi szervezet ügyintéző vagy képviseleti szervének tagja

köteles kezdeményezni e körülménynek a közzétételre szolgáló  honlapon történő közzétételét a pályázat benyújtásával egyidejűleg.

Ha az érintettséget megalapozó körülmény a pályázat benyújtása után, de a támogatási döntés előtt következik be, a pályázó köteles 8 munkanapon belül kezdeményezni e körülménynek a honlapon történő közzétételét. Ha a pályázó a közzétételt határidőben nem kezdeményezte, támogatásban nem részesülhet.


* FIGYELEM! Jelen tájékoztató nem azonos a törvény szövegével, a törvény a fentieknél részletesebb szabályokat tartalmaz. A törvény teljes szövege megtalálható a www.magyarorszag.hu oldalon, a „Jogszabályok” menüpont alatt.




N Y I L A T K O Z A T




Alulírott ……………………………………………………………………………………….. a ………………………………………………………………nevében nyilatkozom, hogy a pályázat költségvetési lapjára felvezetett………………..eFt saját erő a rendelkezésünkre áll.




 ………………………………………..





……………………………………………….

2. melléklet a 4/2014. (III.10.)  önkormányzati rendelethez


Az elszámolás rendje


Az elszámolást postán vagy személyesen kell benyújtani.

Az elszámolás három részből áll:

I. Szakmai beszámoló

II. Pénzügyi-számviteli bizonylatok

III. Összesítő táblázat


I. A rövid írásos szakmai beszámoló tartalmazza a támogatás céljának megfelelő, az adott időszakban, a támogatási összeg felhasználásával végzett tevékenységek leírását. 


II. A pénzügyi-számviteli bizonylatok köréből az alábbiak szükségesek az elszámoláshoz:


Az elszámolásban az igazolt és záradékolt számlákról, a pénzforgalmi bizonylatokról, a felhasználást illetve a használatbavételt igazoló bizonylatokról készült fénymásolatokat kell benyújtani. A fénymásolatok hitelességét a jogosult személynek igazolnia kell „A másolat az eredetivel megegyezik” szöveggel.


1.Számlák

Az elszámolás során csak a számviteli jogszabályoknak megfelelően kiállított számlák fogadhatóak el. Az eredeti számlákra felvezetve a jogosult személynek igazolnia kell a támogatás céljának megfelelő felhasználást. Az eredeti számlákra a jogosult személynek fel kell vezetni a „Kifizetve Csór Község Önkormányzattól  ….. számú Képviselő-testületi határozat alapján kapott támogatásból” záradékot. Ha a bizonylat adataiból nem derül ki egyértelműen a gazdasági művelet tartalma, akkor azt a jogosultnak bizonyító erejű dokumentummal igazolnia kell.


2. Pénzforgalmi bizonylatok

Pénzforgalmi bizonylattal igazolni kell az elszámolásra benyújtott számla kifizetését. Az elszámolásban a pénzforgalmi bizonylat másolatát a hozzá tartozó számla másolatához kell tűzni.


III. Összesítő táblázat

Az elszámoláshoz mellékelni kell egy összesítő táblázatot a támogatás céljának megfelelő és elszámolásra benyújtott számlákról. A táblázatnak tartalmaznia kell a sorszámot, a számla számát, a szállító (számla kiállító) nevét, a számla kiállításának dátumát, a gazdasági művelet rövid leírását, a bruttó számlaértéket, a teljesítés dátumát és a számlák összértékét. 

ÖSSZESÍTŐ TÁBLÁZAT


az önkormányzati közpénzből juttatott   ………....  szerződésszámú támogatás elszámolásához

(benyújtandó az elszámolási folyamat végén, annak utolsó elemeként)


Sorszám:

Számla száma

Kibocsátó megnevezése

Kiállítás dátuma

Szolgáltatás, áru megnevezése

Számla bruttó értéke (Ft-ban)

Kifizetés dátuma

1







2







3







4







5







6







7







8







9







10







11







12







13







14







15







Összesen:











Kelt: ……………., 20……..………………….



                                                                                    ………………………………………

                                                                                                            aláírás


Nyilatkozat


1. Alulírott kijelentem, hogy Csór Községk Önkormányzat ………………….…. keretéből  ……………………... célra kapott bruttó …………..… ,-Ft. összegű támogatást célhoz kötötten használtam fel.


2. A felhasználás során a hatályos számviteli jogszabályok rendelkezései szerint jártam el.


Kelt: ………….., 20….…………………



                                                                                       ………………………………….

                                                                                                            aláírás




név:…………………….………….

cím/székhely:..……………………

adószám:………………………….