Csór Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015.(IV.30.) önkormányzati rendelete

a „Rendezett falu – takaros ház ” elismerő cím alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2015. 05. 01

Csór Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 3 pontjában, kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésének meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. § (1) Csór Község Önkormányzatának Képviselő-testülete „Rendezett falu – takaros ház ” címet alapít a település esztétikus képének kialakítása, kulturált lakókörnyezetének fejlesztése céljából, a zöldfelületek bővítése, gondozása érdekében.

(2) A „Rendezett falu – takaros ház ”elismerő címre pályázhat, vagy jelölhető a település közigazgatási területén lévő lakóingatlan tulajdonosa vagy használója.


(3) A „Rendezett falu – takaros ház ” elismerő címet évente legfeljebb 6 pályázó, jelölt nyerheti el két kategóriában. Az egyik kategória a 2000 utáni újépítésű lakóingatlanok tulajdonosai, használói a másik kategória a 2000 előtti lakóingatlanok tulajdonosai, használói kategória.


(4) Az elismerés formája a „Rendezett falu – takaros ház ”feliratú, 20 cm x 30 cm nagyságú, a település címerét ábrázoló, falra szerelhető kerámia tábla; valamint az 1. helyezett 50.000 Ft, a 2. helyezett 30.000 Ft, a 3. helyezett 20.000 Ft díjazásban részesül az éves költségvetésben elfogadott keret terhére pénzbeli juttatásként.


(5) A (4) bekezdés szerinti kerámia táblát az elismerő címmel érintett lakóingatlannak közterület felé eső homlokzatára kell rögzíteni. A rögzítésről a lakóingatlan tulajdonosa, használója gondoskodik.

2. A Cím adományozása


2. § (1) A „Rendezett falu – takaros ház ” elismerő cím adományozható annak a lakóingatlan tulajdonosnak, használónak; akinek az ingatlanán található épület, kert, udvar (a beültetett virágok és növények vonatkozásában is) harmonikusan, esztétikusan illeszkedik a környezetéhez.

(2) A Képviselő-testület által megbízott 3 fős Bizottság helyszíni ellenőrzés után tesz javaslatot az elismerő cím adományozására.


(3) Az elismerő cím adományozásához és visszavonásához a Képviselő- testület minősített többségű döntése szükséges.

(4) Az elismerő címet elnyert lakóingatlan tulajdonosa, vagy használója a cím elnyerésének évét követő 5 egymást követő évben nem vehet részt a pályázaton az elismerő címmel érintett ingatlan vonatkozásában.


(5) Abban az esetben, ha az elismerő címmel érintett ingatlan a cím elnyerésének évét követő 5 egymást követő éven belül elidegenítésre kerül, vagy annak használója személyében változás történik, úgy az új tulajdonos, használó személyére a (4) bekezdésben foglalt korlátozás nem vonatkozik.

3. Eljárási szabályok


3. § (1) A „Rendezett falu – takaros ház ” elismerő cím elnyerésére a pályázatot e rendelet kihirdetésének évében május 31-éig, egyébként évente március 31-éig kell kiírni.


(2) A pályázatot a Polgármester hirdeti meg az Önkormányzat honlapján, valamint a Táci Közös Önkormányzati Hivatal hivatalos hirdetőtábláján (8041 Csór, Fő tér 10.).


(3) „Rendezett falu – takaros ház ”elismerő címre a pályázatot jelentkezőként a lakóingatlan nagykorú természetes személy tulajdonosa, illetve használója; jelölőként Csór községben lakcímmel rendelkező és ott életvitelszerűen lakó nagykorú természetes személy nyújthatja be.

(4) A pályázatot, illetve a jelölést e rendelet 1. melléklete szerinti jelentkezési-, jelölő lapon kell benyújtani a kiírást követő 30 napon belül személyesen, vagy postai úton Csór Község Polgármesteréhez (8041 Csór, Fő tér 10.).


(5) Az elismerő cím adományozásáról a Képviselő-testület dönt a 3 fős Bizottság javaslata alapján minden év augusztus 20-áig.

4.§ (1) Az elismerő címek évente egy alkalommal, az augusztus 20-ai rendezvény keretében kerülnek átadásra.


(2) Az elismerő címmel kitüntetettetek nevét közzé kell tenni az Önkormányzat honlapján és a Táci Közös Önkormányzati Hivatal hivatalos hirdetőtábláján (8041 Csór, Fő tér 10.).

5.§ (1) Az elismerő címet vissza lehet vonni, ha a kitüntetett erre érdemtelenné válik.


(2) A Képviselő-testület saját hatáskörében 5 évente vagy a hozzá érkezett kezdeményezés alapján felülvizsgálja az adományozott „Rendezett falu – takaros ház ” elismerő címet és dönt annak visszavonásáról.


(3) Érdemtelen az elismerő címre az, akit:

a) jogerős büntetőbírósági ítéletben elmarasztaltak, vagy

            b.)akinek az ingatlana, vagy az ingatlana előtti közterület rendezetlenné, elhanyagolttá vált, vagy parlagfűvel fertőzött lett.

6.§ Nem indulhat pályázóként, jelölést nem kaphat:

a) a polgármester,

b) az alpolgármester,

c) az önkormányzati képviselő,

d) a Képviselő-testület bizottságának tagja,

e) az a)–d) pontokban foglaltak Polgári Törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozója.

4. Záró rendelkezés



7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.





Csete Krisztián                                                                        dr. Kmetz Norbert

polgármester                                                                                    jegyző





Kihirdetési záradék:

E rendelet kihirdetve a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján

Csór, 2015. április 30.


dr. Kmetz Norbert

jegyző


1. melléklet a 10/2015. (IV.30.)

önkormányzati rendelethez



JELENTKEZÉSI-, JELÖLŐ LAP


Rendezett falu – takaros ház „elismerő cím elnyerésére



Beküldési cím: Csór Község Polgármestere

8041 Csór, Fő tér 10.

1) Nevezés időpontja:

……………………………………………………………………………………

2) Pályázatra jelölő (ajánló) neve, címe:

……………………………………………………………………………………

3) Önállóan pályázó/vagy jelölő által ajánlott* ingatlan tulajdonos/használó* neve:

……………………………………………………………………………………

4) Pályázattal érintett lakóingatlan címe:

……………………………………………………………………………………

5) Pályázó/jelölő* telefonszáma:

……………………………………………………………………………………

6) Pályázó/jelölő* e-mail címe:

……………………………………………………………………………………


7) A pályázaton „nevezni” kívánt lakóingatlan leírása, rövid indokolás:


……………………………………………………………………………………


……………………………………………………………………………………


……………………………………………………………………………………


……………………………………………………………………………………


……………………………………………………………………………………


……………………………………………………………………………………



Dátum: Csór, ……………………

……………………………..

aláírás

tulajdonos / használó/ ajánló*


* a megfelelő részt kérjük aláhúzással jelölni