Csór Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2015. (X. 5.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2017. 06. 27- 2018. 12. 27

Csór Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2015. (X. 5.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

2017.06.27.

Csór Község Önkormányzata Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. és 19. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A közszolgáltatás tartalma, közszolgáltatással ellátott terület határait területe

1. § (1) A közszolgáltatás tartalma a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek (a továbbiakban: szennyvíz) jelen rendelet 2. §-ban meghatározott Közszolgáltató általi begyűjtésére és az arra kijelölt szennyvíztisztító telepen való elhelyezésére terjed ki.

(2) A közszolgáltatással ellátott terület Csór község közigazgatási területén az ingatlanon történő vízfogyasztással érintett szennyvízcsatorna-bekötéssel nem rendelkező ingatlanaira terjed ki.

(3) Jelen rendelet alkalmazásában a fogalmak megegyeznek „a vízgazdálkodásról” szóló 1995. évi LVII. törvényben (a továbbiakban: Vgt.) és a „a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról” szóló 58/2013. (II. 27.) Korm. rendeletben meghatározott fogalmakkal, valamint a „helyi adókról” szóló 1990. évi C. törvény 52. § 20. pontjában meghatározott üdülőingatlan fogalmával.

2. A Közszolgáltató megnevezése, valamint annak a működési területnek a határai, amelyen belül a Közszolgáltató a közszolgáltatást rendszeresen ellátni köteles és az ártalmatlanítás céljából történő átadás helye

2. § (1) Csór Község közigazgatási területén a szennyvíz begyűjtésre kizárólagosan LIQUID PORTER Kft 1077 Budapest Bethlen Gábor utca 3. (a továbbiakban: Közszolgáltató) jogosult és köteles ellátni, a Csór Község Önkormányzatával (a továbbiakban: Önkormányzat) kötött közszolgáltatási szerződés alapján.

(2) A szennyvizet ártalmatlanítás céljából kizárólag a Székesfehérvári szennyvíztisztító telepre köteles elhelyezni.

(3) A Közszolgáltató a közszolgáltatást a 2014. március 1. napjától 2024. december 31. napjáig látja el.

(4) A Közszolgáltató a közszolgáltatást a 1. § (2) bekezdésében meghatározott működési területen látja el.

3. A közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettség, a közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei

3. § (1) A Közszolgáltató és az ingatlantulajdonos közötti jogviszony a 1. §-ban meghatározott szerződés megkötésével, valamint a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre.

(2) A szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a Közszolgáltatónál megrendelni.

4. § (1) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a Közszolgáltató az ingatlantulajdonost a helyben szokásos módon vagy felhívás közzététele útján tájékoztatja.

(2) A közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásokról a Közszolgáltató az ingatlantulajdonost, a változás bekövetkezte előtt 30 nappal, felhívás közzétételével értesíti.

4. Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

5. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező, közüzemi csatornahálózatba be nem vezetett szennyvizet „a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról” szóló 147/2010. (IV. 29.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: 147/2010. (IV. 29.) Korm. rendelet) meghatározott módon gyűjteni.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatást igénybe venni, e rendeletben megjelölt Közszolgáltatónak begyűjtésre átadni.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles legalább „a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység részletes szabályairól” szóló 455/2013. (XI. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: 455/2013. (XI. 29.) Korm. rendelet) 1. § (2) bekezdésében meghatározott alkalommal a közszolgáltatást igénybe venni.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatás elvégzéshez biztosítani az ingatlanán belül az időleges tárolásra szolgáló létesítmény megközelítését.

(5) Az ingatlantulajdonos köteles a Közszolgáltatónak 15 munkanapon belül írásban bejelenteni, ha tulajdonosváltozás vagy új építésű ingatlan használatbavétele folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik.

5. Az üdülőingatlanokra, az időlegesen használt és a nem használt ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályok

6. § Az időlegesen használt ingatlanok esetében az 5. § (1)–(5) bekezdésben foglaltak az irányadók.

7. § A Helyi Építési Szabályzatról szóló 8/2002. (IX.1.) önkormányzati rendeletben üdülő övezet nem került megjelölésre, ezért üdülőingatlanokra vonatkozó sajátos szabályozást nem állapít meg a képviselő-testület.

8. § Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha ivóvíz-bekötéssel az ingatlana nem rendelkezik, vagy ha a nem használt vagy beépítetlen ingatlanán háztartási szennyvíz nem keletkezik, és ennek tényét írásban bejelenti a Közszolgáltatónál.

9. § (1) A szüneteltetés alkalmanként legfeljebb hat hónap időtartamra kérhető. A kérelem korlátlan alkalommal megismételhető.

(2) A szüneteltetés feltételei:

a) a szüneteltetéssel érintett ingatlan vonatkozásában érvényes közszolgáltatási szerződés álljon fenn, és

b) a szüneteltetéssel érintett ingatlan lakatlan, vagy lakatlan beépítetlen ingatlan.

(3) Az ingatlan lakatlan, beépítetlen lakatlan mi voltját a kérelmező ingatlanhasználónak kell igazolnia, a települési önkormányzat által kiállított erre vonatkozó igazolás alapján.

(4) A szüneteltetésre vonatkozó kérelmet a rendelet 1. mellékletét képező nyomtatványon kell a Közszolgáltatónál benyújtani. A szüneteltetés együttes feltételeinek igazolása esetén a szüneteltetés joghatásai a kérelem benyújtásának napjával állnak be. A nyomtatványhoz mellékelni kell azt az igazolást, amely a szüneteltetés feltételeinek fennállását igazolja.

(5) A szüneteltetés fennállása alatt bekövetkező, a szüneteltetést érintő bármely változást a kérelmező ingatlanhasználó köteles a változás bekövetkezésétől számított 15 munkanapon belül a Közszolgáltatónál változás bejelentési eljárás keretében bejelenteni.

(6) Ezen címben nem szabályozott kérdésekben a lakóingatlanra vonatkozó általános szabályokat kell alkalmazni.

6. A Közszolgáltató jogai és kötelezettségei

10. § (1) A Közszolgáltató a közszolgáltatást Vgt. 44/F. § előírása szerint köteles ellátni.

(2) A Közszolgáltató köteles a közszolgáltatást a megrendeléstől számított 72 órán belül, az igénylővel egyeztetett időpontban elvégezni.

(3) A Közszolgáltató a szennyvíz minőségét az átadás helyén ellenőrzi.

(4) A Közszolgáltató az elszállítást megtagadja amennyiben megállapítja, hogy „a felszín alatti vizek védelméről” szóló 219/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet (a továbbiakban: 219/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet) 10. §-11. § meghatározottakat az ingatlantulajdonos megsértette, és kezdeményezi a Vgt. 47/J. § (1) bekezdésében foglalt eljárás megindítását.

(5) A Közszolgáltató által készítendő éves részletes költségelszámolásra a Vgt. 44/H. § (1) bekezdése, a Közszolgáltatóra vonatkozó jogszabályi előírások tekintetében a Vgt. 44/F. § (3) bekezdése és a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység részletes szabályairól szóló 455/2013. (XI.29.) Korm. rendelet az irányadó.

(6) A Közszolgáltatónak rendelkeznie kell ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátó szervezettel és a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszerrel.

(7) A Közszolgáltató a közszolgáltatást „a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekről” szóló 16/2002. (IV. 10.) EüM rendeletben meghatározottak szerint köteles ellátni.

7. A közszolgáltatásra vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

11. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételéről szóló szerződésben meg kell határozni:

a) a Közszolgáltató azonosító adatait,

b) a megrendelő ingatlantulajdonos adatait,

c) a közszolgáltatás igénybevételének napját,

d) a teljesítés helyét,

e) a felek jogait és kötelezettségeit.

f) a közszolgáltatási díját,

g) a közszolgáltatási díj megfizetésének módjáról,

h) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeiről,

i) az irányadó jogszabályokat.

j) szerződéskötés helyét, idejét

k) szerződő felek aláírását.

8. Az ingatlantulajdonost terhelő díjfizetési kötelezettség, az alkalmazható díj legmagasabb mértéke, megfizetésének rendje

12. § (1) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatásért e rendeletben meghatározott mértékű díjat köteles fizetni a Közszolgáltatónak.

(2) A fizetendő közszolgáltatási díj kéttényezős, mely kéttényezős díj alapdíjból és ürítési díjból áll.

(3) Az alapdíj összege 2000.- Ft + Áfa/ év

(4) Az ürítési díj az egységnyi díjtétel és a begyűjtendő szennyvíz m3-ben megadott mennyiség szorzatának összege.

(5) A közszolgáltatás egységnyi díjtételét 1 m3-ben határozza meg a következők szerint az ürítési díj: 1.496.- Ft + Áfa/m3

(6) Az ingatlanon elszállításra átvett szennyvíz mennyiségét a Közszolgáltató gépjárművébe beépített szintmérő alapján kell meghatározni.

(7) A szennyvíz mennyiségének meghatározásánál nem vehető figyelembe a 455/2013. (XI. 29.) Korm. rendelet. 16. § (4) bekezdésben foglaltak.

(8) Az ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díj összegét a Közszolgáltató állapítja meg az e rendeletben foglaltaknak megfelelően.

(9) Az ingatlantulajdonos az igénybevett és teljesített közszolgáltatás alapján számított közszolgáltatási díjat a Közszolgáltató által kiállított számla ellenében a helyszínen készpénzben vagy a számlán feltüntetett határidőig, átutalással köteles megfizetni. (10) Mentesül a díjfizetési kötelezettség alól 455/2013. (XI. 29.) Korm. rendelet. 16. § (4) bekezdésben meghatározott egyedi szennyvíztisztító berendezés üzemeltetője

9. A kedvezmények és a szolgáltatás ingyenességének esetei

13. § A képviselő-testület további kedvezményt és mentességet nem állapít meg.

10. Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

14. § (1) A Közszolgáltató a közszolgáltatás nyújtása céljából jogosult kezelni az ingatlantulajdonosnak „a személyazonosító jel helyébe lépő azonosítási módokról és az azonosító kódok használatáról” szóló 1996. évi XX. törvény 4. § (4) bekezdésében meghatározott természetes személyazonosító adatait, valamint a lakcímét.

(2) A Közszolgáltató az (1) bekezdésben meghatározott adatokat – amennyiben e rendelet kivételt nem tesz – a közszolgáltatási szerződés létrejöttének időpontjától a közszolgáltatási szerződés megszűnésének időpontjáig kezeli.

(3) A (2) bekezdéssel ellentétben, amennyiben az ingatlantulajdonosnak a közszolgáltatási szerződés megszűnésének időpontjában a Közszolgáltatóval szemben a Vgt. 44/E. § (1) bekezdése szerinti díjhátraléka áll fenn, a Közszolgáltató az adatokat a hátralék összegének megtérüléséig, de legkésőbb a Vgt. 44/E. § (6) bekezdés szerinti igazolás kézhezvételéig kezeli.

(4) Az adatkezelést a Közszolgáltató azon munkavállalói végzik, akiknek az adatkezelés és feldolgozás a munkaköri feladatai közé tartozik. Az adatkezelést végzők e tevékenységüket akként folytatják, hogy az adatokhoz az arra nem jogosult személyek ne férhetnek hozzá, ne ismerhessék meg.

(5) A Közszolgáltató a közszolgáltatás kapcsán rendelkezésére bocsátott adatokat kizárólag a közszolgáltatás biztosítása céljából használja fel, azokat harmadik személy részére tovább nem adja.

11. Változás bejelentési eljárás

15. § (1) Amennyiben a közszolgáltatási szerződéssel kapcsolatos jogviszonyban – különösen a nyújtott kedvezménnyel, vagy igényelt szüneteltetéssel kapcsolatban – változás áll be, akkor az érintett ingatlan ingatlanhasználója köteles azt, a változás bekövetkezésétől számított öt munkanapon belül bejelenteni.

(2) A változás bejelentés írásban, a rendelet 2. mellékletében meghatározott nyomtatványon történik.

(3) A változás bejelentésének az elmulasztása esetén:

a) az ingatlanhasználó nem jogosult mindazokra a kedvezményre, vagy szünetelésből fakadó előnyökre, amelyek a változás bejelentését megelőzően megillették és

b) az ingatlanhasználót a települési önkormányzat jegyzője a hulladékgazdálkodási bírság mértékéről, valamint kiszabásának és megállapításának módjáról szóló 271/2001. (XII.21.) Korm. rendelet 2. § (2)-(5) bekezdései szerinti bírsággal sújtja.

16. § A közszolgáltatás fennállása során az annak alapjául szolgáló tényeket a települési önkormányzat jegyzője ellenőrizheti, ennek érdekében az életvitelszerű lakhatás igazolása során figyelembe veszi a lakcímnyilvántartás adatait.

12. Záró rendelkezések

17. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Csór Község Önkormányzata Képviselő-testületének a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 5/2014 (III.21.) önkormányzati rendelete.

Csete Krisztián
polgármester

Dr. Kmetz Norbert
jegyző

1. melléklet a 13/2015. (X. 5.) önkormányzati rendelethez

Kérelem hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szüneteltetésére
Kérelmező ingatlanhasználó családi- és utóneve: ________________________________________
Kérelmező ingatlanhasználó lakóhelye: ________________________________________
Kérelemmel érintett ingatlan címe: ________________________________________
Kérelemmel érintett ingatlan jellege: ________________________________________
Szüneteltetés kezdő időpontja: ________________________________________
Szünetelés várható záró időpontja*: ________________________________________
Tudomásul veszem, hogy amennyiben a fent közölt adatokban a szüneteltetés joghatálya alatt változás áll be, annak tényét a Közszolgáltatónak a változás beállásától számított öt munkanapon belül köteles vagyok a Közszolgáltatónak változás bejelentési eljárásban bejelenteni.
Kérelemhez csatolandó igazolás: Az ingatlan lakatlan, beépítetlen lakatlan mivoltját, üdülő, valamint üdülőként használt jellegét igazoló, települési önkormányzat által kiállított igazolás.
Kelt: ______________________________________
Aláírás: _______________________________________
*Nem lehet hosszabb a kezdő időponttól számított 6 hónapnál.

2. melléklet a 13/2015. (X. 5.) önkormányzati rendelethez

Változás bejelentési nyomtatvány
Kérelmező ingatlanhasználó családi- és utóneve: ________________________________________
Kérelmező ingatlanhasználó lakóhelye: ________________________________________
Kérelemmel érintett ingatlan címe: ________________________________________
Kérelemmel érintett jogi tény: ________________________________________
Változás kezd időpontja: ________________________________________
Tudomásul veszem, hogy az általam közölt bejelentés a valóságnak megfelel.
Kelt: ______________________________________
Aláírás: _______________________________________