Csór Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2020. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

A tanyagondnoki szolgálatról

Hatályos: 2021. 02. 06- 2021. 05. 25

Csór Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2020. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

A tanyagondnoki szolgálatról

2021.02.06.

Csór Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikkében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése 8a. pontjában kapott felhatalmazás, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (a továbbiakban: Sztv.) 60. § (3) bekezdése és a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I.7.) SzCsM rendelet 39. §-a értelmében a tanyagondnoki szolgálatról az alábbiakat rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) Csór Község Önkormányzata tanyagondnoki szolgálatot működtet e rendeletben meghatározott célok megvalósítása érdekében.

(2)1 A képviselő-testület Csór Község közigazgatási területén egy tanyagondnoki körzetet létesít, ellátási területei: Csór-Iszkaszőlőhegy, Belátó szőlőhegy, Baglyas.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed az életvitelszerűen tartózkodókra, akik szociális körülményeik, ezen belül koruk, egészségi állapotuk és egyéb élethelyzetük alapján esetenként vagy tartósan rászorulnak a tanyagondnoki szolgáltatás igénybevételére.

(4) A rendelet hatálya kiterjed továbbá az Önkormányzat intézményeire és egyéb szervezetekre is.

A rendelet célja

2. § (1) A tanyagondnoki szolgálat célja:

1. a település külterületén élő lakók hátrányainak csökkentése, életfeltételeinek javítása, a közszolgáltatáshoz való hozzájutásuk elősegítése;

2. az alapvető szükségletek kielégítése, a szociális alapellátáshoz való hozzájutás biztosítása, a települési funkciók bővítése;

3. a közösség fejlesztése, a helyi társadalmi, a civil szféra erősítése, jobb életminőség biztosítása elsősorban a külterületen élőknek;

4. elősegítse a rászoruló személyek szállítási problémájának megoldását.

A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok

3. § (1) A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok:

a) közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó alapfeladatok,

b) közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó kiegészítő feladatok,

c) önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások.

(2) A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó közvetlen személyes szolgáltatások körébe tartozó alapfeladatok:

a) étkeztetésben való közreműködés,

b) házi segítségnyújtásban való közreműködés,

c) közreműködés a közösségi szociális információk szolgáltatásában,

d) egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás segítése,

e) óvodáskorú, iskoláskorú, fiatalkorú gyermekek szállítása.

(3) A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó kiegészítő feladatok:

a) közösségi, művelődési, sport-és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,

b) egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

c) közreműködés az egyéb alapszolgáltatásokhoz való hozzáférésben

d) egyéb lakossági szolgáltatások biztosításában való közreműködés.

(4) Az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások:

a) a település ellátását, működését szolgáló anyag-, és árubeszerzés az önkormányzat és intézményei számára,

b) önkormányzati, intézményi információk közvetítése a lakosság részére (írásos anyagok, szórólapok terjesztése – a helyi hirdetőtáblákon való elhelyezés, illetve a szórólapok házhoz juttatása).

Étkeztetésben való közreműködés

4. § (1) Az étkeztetésben való közreműködés során a tanyagondnoki szolgálat biztosítja az önkormányzat szociális és gyermekvédelmi feladatok helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelete alapján biztosított szociális étkeztetést az étel házhoz szállításával az egyéb belterületi lakott településrészen elő ellátottak számára.

(2) Az ellátott a szociális étkeztetés díjaként az étkezési térítési díjak megállapításáról szóló önkormányzati rendelet alapján megállapított térítési díjat köteles fizetni.

(3) A szállítás térítésmentes.

Házi segítségnyújtásban való közreműködés

5. § (1) A házi segítségnyújtásban való közreműködés során a tanyagondnoki szolgálat az alábbi tevékenységek szükség szerinti ellátását biztosítja:

A tanyagondnok segítséget nyújthat a rászorultak fizikai erejét, vagy mozgásképességét meghaladó feladatok megoldásában:
a) ház körüli, szakképesítést nem igénylő feladatok (villanykörte, gázpalack, zár stb. cseréje),
b) kisebb, speciális szakértelmet nem igénylő javítások,
c) nehezebb tárgyak mozgatása, hó eltakarítás, fűnyírás megszervezése,
d) a napi életvitel fenntartásához szükséges alapvető élelmiszerek, vegyi áruk, fogyasztási cikkek stb. beszerzése,
e) idősek hozzátartozóival való kapcsolattartás,
f) számlák befizetése, postai küldemények feladása, felvétele (pl. villany, telefon, biztosítás befizetése, levél, távirat feladása).
(2) A tanyagondnok a bevásárlási kérelmeket írásban rögzíti, a vásárlás igénylőjétől előleget vesz át, és a kért árucikkeket helyben vagy az útja során érintett más településen vásárolja meg. A vásárlásról köteles nyugtát kérni, és a vásárolt árucikkekre az igénybe vevőtől kapott készpénzzel a bizonylat átadásával – a beszerzett áru átadásával egyidejűleg– elszámolni.

Közreműködés a közösségi szociális információk szolgáltatásában

6. § A szociális biztonság megteremtéséhez és a helyi közösségi életbe való bekapcsolódáshoz szükséges információk a külterületi lakott településrész lakói számára történő eljuttatása körében a tanyagondnok feladata: a helyben vagy a legközelebbi település(ek)en elérhető szolgáltatások igénybevételének lehetőségeire vonatkozó információforrások, információk felkutatása, és ezekről a lakosság tájékoztatása, ezen belül az önkormányzati, rendőrségi, bűnmegelőzési, polgárőri információk megosztása.

Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás segítése

7. § (1) A tanyagondnok közreműködik a betegek háziorvosi rendelőbe, egyéb egészségügyi intézményekbe történő szállításában gyógyszerek kiváltásában, illetve a gyógyászati segédeszközök beszerzésében.

Ezt a feladatát Csór Község Polgármestere (a továbbiakban: Polgármester) felhatalmazása alapján látja el.
(2) A szállítás engedélyezésekor figyelembe kell venni:
a) az igénylő egészségügyi állapotát,
b) az igénylő és családja szociális helyzetét.
(3) A tanyagondnok a betegszállítás tekintetében kompetenciáját nem lépheti át, a sürgősségi betegszállítást nem helyettesítheti, kizárólag járóbeteg-szállítást végezhet.
(4) Részt vesz a lakosság egészségi állapotának megőrzésével kapcsolatos tevékenységek szervezésében, tájékozódik és tájékoztatja a lakosságot a szűrővizsgálatok lehetőségéről, helyszínéről, időpontjáról.
(5) A betegszállítás biztonságos megoldása érdekében a tanyagondnoknak rendelkeznie kell az alapvető elsősegély-nyújtási ismeretekkel.

Óvodáskorú, iskoláskorú, fiatalkorú gyermekek szállítása

8. § (1) A tömegközlekedés hiányosságai miatt és gyermekek biztonságos közlekedése érdekében a tanyagondnoki gépjármű részt vehet a gyermekek szállításában. A gyermekszállítási feladatok pl. logopédiai és egyéb fejlesztő foglalkozások, úszásoktatás, stb. Idetartozik a gyermekek iskolai rendezvényekre, versenyekre, a fiatalok sportversenyekre való szállítása is.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott tevékenységet tanyagondnok a nevelési oktatási intézményvezetőjének felkérése alapján pedagógus kisérővel közösen látja el.

A közösségi művelődési, sport-, és szabadidős rendezvények szervezése, segítése

9. § (1) A tanyagondnoki szolgálat közvetlen, személyes szolgáltatásokon belüli kiegészítő feladatai, közösségi művelődési, sport- és szabadidős rendezvények szervezése, segítése.

(2) Feladatai körében gondoskodik:

1. helyi egyesületek tagjainak, nyugdíjasok szállításáról,

2. a rendezvények előadóinak szállításáról, ha szükséges továbbá a rendezvényekhez kötődő beszerzésekről, helyszín biztosításáról, berendezések helyszínre szállításáról.

Egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása

10. § (1) A tanyagondnoki szolgálat az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása feladat ellátása körében segítséget nyújt a lakosság hivatalos ügyeinek intézésében, amely történhet a szolgáltatást igénylők adott hivatalokba, intézményekbe történő szállításával, illetve az ügyek tanyagondnok által történő elintézésével.

(2) A tanyagondnok köteles a lakosságot érintő problémákat az Önkormányzati Hivatal felé továbbítani, valamint az önkormányzat intézkedéseit a lakossággal megismertetni, e körben a visszajelzéseket eljuttatni az érintettekhez. Feladatellátása során rendszeres kapcsolatban van a lakossággal, jelzéseiket, kérdéseiket meghallgatja.

Közreműködés a lakosság alapszolgáltatásokhoz való hozzáférésben

11. § (1) A tanyagondnoki szolgálat közreműködik az 1. § szerinti településrészen élők tömegközlekedéshez való hozzájutásának biztosításában. A tanyagondnoki szolgálat menetrendszerű járatot nem üzemeltet, a tömegközlekedéshez való csatlakozás biztosítása az alapfeladatokat nem akadályozhatja. A közlekedési szolgáltatásokhoz való kapcsolódás az egyedi eseteket előnyben részesíti (késői járatokhoz, iskolásokhoz közlekedéséhez való igazodás).

(2) A tanyagondnok munkája során folyamatosan figyelemmel kíséri a lakosság, és különösen a veszélyeztetett családok életkörülményeit.

Közreműködés az egyéb lakossági szolgáltatások biztosításában

12. § Egyéb lakossági szolgáltatások biztosításában való közreműködés feladatkörében a tanyagondnok ellátja -a korábban felsorolt feladatokhoz közvetlenül nem tartozó feladatokat-, így például:

1. esetenkénti, napi fogyasztású áruk beszerzése (a mindennapi megélhetéshez szükséges áruk, pl. alapvető élelmiszerek beszerzése és házhoz szállítása),

2. nagybevásárlás: az igénybevevők bevásárlóközpontokba való eljuttatásával vagy – megbízásuk alapján –

3. a tanyagondnok által, nagyobb tételben történő egyidejű beszerzések lebonyolítása, melyek egyik célja az ellátottak korlátozott anyagi lehetőségei folytán a gazdaságos vásárlás.

Közreműködés egyes önkormányzati feladatok ellátásában

13. § (1) A tanyagondnok – amennyiben ez nem az alapellátási feladat ellátásában, a személyes segítségnyújtás keretében történik – közreműködik azon önkormányzati feladatok megoldásában is, amelyeknek célja a település lakosságának minél magasabb színvonalon történő ellátása, tájékoztatása, de amely feladatokat nem személyesen és közvetlenül az egyes rászorulók, igénybevevők számára végez.

(2) Az (1) bekezdés szerinti feladatok a település ellátásával, működésével összefüggő anyag-, és árubeszerzések az önkormányzat és intézményei számára, az önkormányzati, intézményi információk közvetítése a 1. § szerinti lakosság részére (írásos anyagok, szórólapok terjesztése, a helyi hirdetőtáblákon való elhelyezés, illetve a szórólapok házhoz juttatása).

A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok rangsorolása

14. § (1) A tanyagondnoknak elsősorban az alapellátáshoz kapcsolódó szolgáltatási feladatokat kell ellátnia. A további kötelező feladatokat úgy kell ellátnia, hogy az ne ütközzön, illetve ne akadályozza az alapellátáshoz kapcsolódó feladatellátást.

(2) Az egyéb – nem kötelező – szolgáltatási feladatok csak akkor láthatóak el, ha a kötelező feladatok ellátását nem veszélyeztetik.

(3) A kötelezendően ellátandó feladatok rangsorolását a tanyagondnok végzi a Polgármester iránymutatása szerint.

A tanyagondnok együttműködési és kapcsolattartási kötelezettsége

15. § (1) A tanyagondnok feladatai ellátása során együttműködik a település közigazgatási területén működő:

1. háziorvossal,

2. családsegítő szolgálattal,

3. védőnői szolgálattal,

4. rendőrséggel,

5. és a polgárőrséggel.

(2) A tanyagondnok feladata a szociális alapszolgáltatások, valamint a gyermekjóléti szolgálat igénybevételéhez nyújtott segítség, az ezen intézményekkel, szakemberekkel való folyamatos kapcsolattartás, igény esetén a szakemberek szállítása.

A tanyagondnoki szolgáltatás igénybevételének szabályai

16. §

(1) A szolgáltatásról, az igénybe vételi lehetőségekről a lakosság a helyben szokásos tájékoztatási formák alapján értesül. A szolgáltatás igénybe vétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére, indítványára történik.
(2) Az a személy, aki 1. § szerinti településrészen életvitelszerűen tartózkodik, a szolgáltatás iránti igényeiket a tanyagondnoknál, vagy az Önkormányzati Hivatalban személyesen vagy telefonon jelezheti.
(3) A szolgáltatásra igényt tartó személy a településen belüli szolgáltatási igényét minimum 3 munkanappal előbb bejelentheti és egyeztetheti a tanyagondnokkal, a településen kívüli szolgáltatási igényét 5 munkanappal előbb kell bejelentenie és leegyeztetnie.
(4) A feladatellátás a bejelentés sorrendjétől, valamint a bejelentett probléma fontosságától függ.
(5) A tanyagondnoki szolgáltatások térítésmentesek.
(6) A szolgáltatásokkal és a felmerülő problémákkal kapcsolatban tájékoztatást munkaidejében a tanyagondnok és az Önkormányzati Hivatal nyújt. A tájékoztatás alapja a szolgálat szakmai programja.
(7) A tanyagondnok a szolgáltatás végzéséről "Tevékenységi naplót" vezet. A tevékenységi naplót az igénybe vevőnek minden esetben alá kell írnia.
(8) A tanyagondnok által biztosított ellátás megszűnik, ha:
a) az igénybevevő meghal,
b) a fenntartó a tanyagondnoki szolgáltatást megszűnteti,
c) az ellátás igénybevevő nem működik együtt a tanyagondnokkal az elvégzendő feladat
megoldásában és olyan magatartást tanúsít, ami lehetetlenné teszi a probléma megoldását,
d) megállapításra kerül, hogy az igénybevevőnek tartásra köteles és képes hozzátartozója
van,
e) ha az ellátottnak tartási vagy öröklési szerződése van, melyben vállalták ellátását.

A tanyagondnoki szolgáltatás külön eljárás nélkül és külön eljárás keretében történő biztosítása

17. § (1) Csór Község Önkormányzata külön eljárás nélkül köteles a személyes gondoskodást nyújtó ellátások bármelyikét biztosítani, ha valamely személy azonnali ellátása halaszthatatlan, a késedelem a rászorulónak életét, testi épségét, egészségét veszélyeztetné, vagy súlyos nélkülözésnek tenné ki. Az ilyen ellátás biztosításáról feljegyzést kell készíteni és az akadály megszűnését követő 8 napon belül az eljárást le kell folytatni.

(2) Csór Község Önkormányzata kivételesen – külön eljárás keretében – biztosíthatja az ellátást a következő esetekben:

1. a háziorvos, szakorvos szakvéleménye szerint soron kívüli szolgáltatás biztosítása indokolt;

2. az ellátott szociális helyzetében, egészségi állapotában olyan kedvezőtlen változás következett be, amely gyorsított ellátást igényel.

A tanyagondnoki szolgálat ellátása

18. § (1) A tanyagondnok feladata ellátásához az önkormányzat gépjárművet biztosít. Az önkormányzat a tanyagondnoki szolgálat feladatainak ellátásához szükséges gépjármű üzemképességét, illetve szükséges biztosításait, egyéb költségeit a gépjármű üzemeltetési szabályzat szerint biztosítja.

(2) A tanyagondnok feletti munkáltatói jogkör gyakorlója a Csór Község Önkormányzatának Képviselő-testülete. A tanyagondnok közvetlen irányítását, egyéb munkáltatói jogok gyakorlását a Polgármester gyakorolja.

(3) A tanyagondnoknak a feladatait a munkaköri leírásában és a Polgármester utasításainak megfelelően kell ellátnia.

(4) A feladatokat a személyi, személyzeti irataiban meghatározott munkarendben köteles ellátni. A munkarendet a feladatellátáshoz legjobban igazodó rend szerint kell megállapítani.

(5) A tanyagondnoki szolgálatot a tanyagondnok szabadsága, betegsége vagy egyéb távolléte (pl: továbbképzés) esetében helyettesíteni kell. A helyettesítés rendjét a Polgármester határozza meg.

(6) A tanyagondnok a tevékenységéről évente egy alkalommal beszámol a képviselő-testületnek.

(7) A tanyagondnoki szolgálat működtetésével, üzemeltetésével kapcsolatos költségvetési bevételeket, kiadásokat, egyéb költségvetési elszámolásokat az Önkormányzati Hivatal látja el.

(8) Az évenkénti tanyagondnoki költségvetés és beszámoló Csór Község Önkormányzata költségvetésébe épül be, külön kormányzati funkción és annak részét képezi.

Kiegészítő szolgáltatás

19. § (1) A tanyagondnok külön eljárás keretében, "Kiegészítő szolgáltatás” néven végezhet olyan, a település lakóinak érdekét szolgáló tevékenységet, mely nem az 1. § szerinti településrészen élő lakosságot érinti.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt szolgáltatás az 1. § szerinti településrészen kívül, Csór közigazgatási területén élő, ott bejelentett személy

a) egészségügyi ellátásra,

b) oktatási-nevelési intézménybe,

c) hivatalos ügyek intézésére, illetve

d) bevásárlás miatti szállításra.

(3) A "Kiegészítő szolgáltatás" engedélyezéséről a Polgármester dönt.

(4) A "Kiegészítő szolgáltatás"-ban érintett személy segítésekor a tanyagondnoknak külön Tevékenységi naplót kell vezetni.

(5) A "Kiegészítő szolgáltatás" finanszírozására az önkormányzat a mindenkori éves költségvetésében biztosít fedezetet.

Záró rendelkezések

20. § E rendelet 2020. szeptember 1-jén lép hatályba.

1

Az 1. § (2) bekezdését Csór Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2021. (II.5.) önkormányzati rendelete módosította.