Csór Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 24.) önkormányzati rendelete

A KÖZMŰVELŐDÉSRŐL

Hatályos: 2023. 01. 01

Csór Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 24.) önkormányzati rendelete

A KÖZMŰVELŐDÉSRŐL

2023.01.01.

Csór Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § Csór Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást, és a feladatok megvalósításában részt vevő intézmények és szervezetek támogatását.

2. A közművelődési rendelet célja

2. § (1) A közművelődési rendelet megalkotásával a képviselő testület célja, hogy a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek figyelembevételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – egységes alapelvek szerint határozza meg a közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit, a szakmai és a finanszírozási alapelveket, továbbá, hogy jogszabályi keretet teremtsen a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosításához, nemzeti és nemzetiségi hagyományainak ápolásához, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növeléséhez, a helyi értékek védelmének erősítéséhez, a helyi kulturális nyilvánosság és tájékoztatás fejlesztéséhez.

(2) A közművelődési tevékenységhez kötődő önkormányzati célok:

a) a település sajátos kulturális értékei jellegzetességeinek megőrzése, ezen értékek kutatása és közkinccsé tétele,

b) a lakosság közösségi és képességfejlesztő erőinek, törekvéseinek szolgálata, támogatása.

3. A rendelet hatálya

3. § Jelen rendelet hatálya Csór község közigazgatási területén a közösségi színtérre, működtetőire és alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevőkre terjed ki.

4. A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei és formái

4. § (1) A település minden lakosának és közösségének joga, hogy

a) megismerje a kulturális örökség javait és ezek jelentőségét a történelem alakulásában –a rendelkezésre álló eszközök útján- ezen értékeket védelmével kapcsolatos ismereteket megszerezze,

b) igénybe vegye az önkormányzati fenntartású közösségi szintér nyújtotta, valamint a közművelődési megállapodásokban szereplő szolgáltatásokat,

c) gyarapítsa műveltségét, készségét, közösségi, művelődési céljainak megvalósítása érdekében az önkormányzat közművelődési intézményétől és partnereitől színteret, szakmai, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon.

(2) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek és gazdasági társaságok közreműködését is igénybe veszi

(3) Az Önkormányzat a polgármester útján gondoskodik a település közművelődési feladatainak koordinálásáról.

5. Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

5. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait a civil szervezetekkel, az intézményekkel és a lakosokkal egyeztetve határozza meg.

(2) Az Önkormányzat a községben kialakult művelődési hagyományokra, a település fejlesztésének koncepciójára, valamint az intézmények, civil szervezetek és a lakosok tevékenységére alapozva, a közművelődés sajátos eszközrendszerével biztosítja a vállalt feladatainak ellátását.

(3) Az Önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása;

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése;

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása;

d) amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása.

(4) Az önkormányzat az (1) bekezdésben foglalt közművelődési alapszolgáltatásokhoz kapcsolódó konkrét közművelődési szakmai feladatokat és azok ellátásának módját, mértékét; a szolgáltatások igénybe vételi feltételeit a rendelet 2. melléklete szerint határozza meg.

6. Az Önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezeti keretei

6. § (1) Az Önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait közösségi színterében, közművelődési megállapodáson keresztül látja el. A közösségi szintér helye: Petőfi Sándor Művelődési Ház Közösségi Színtér (továbbiakban: Közösségi színtér) - Csór, Ady Endre utca 35.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott Közösségi színtér használatának szabályzatát e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása során együtt kíván működni:

a) a községben működő oktatási-nevelési intézményekkel, így a Csóri Csivitelő Óvodával és a Csóri Mátyás Király Általános Iskolával;

b) közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel;

c) közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel;

d) az egyházakkal;

e) a hasonló szakfeladatot ellátó országos, regionális, kistérségi, megyei intézményekkel,

f) Az önkormányzat a települési könyvtári ellátást a Vörösmarty Mihály Könyvtárral kötött közművelődési megállapodás alapján, a Petőfi Sándor Művelődési Ház Közösségi színtérben működő könyvtár, mint könyvtári információs és közösségi hely útján szolgáltatja.

(4) A közművelődési megállapodások megkötésére a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről 1997. évi CXL törvény 79-80. §-ban foglaltak-, valamint a képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester jogosult.

(5) A közművelődési megállapodás tervezetet e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

7. A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

7. § (1) A törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és egyéb jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

(2) Az önkormányzati fenntartású közösségi színtér munkájáról évente beszámol és egyúttal elkészíti a következő év éves munkatervét, benne a szolgáltatási tervvel. A szakmai beszámoló elfogadásáról a képviselő-testület dönt.

8. A közművelődési feladatok finanszírozása

8. § (1) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint a különböző pályázati utakon elnyerhető támogatás.

(2) Az Önkormányzat a központi költségvetési forrásból, a közművelődési feladatok támogatására biztosítandó pályázatokhoz a pályázat elnyeréséhez szükséges önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(3) Az Önkormányzat költségvetéséből finanszírozza:

a) a közösségi szintér üzemeltetésének alapvető műszaki, technikai feltételei megteremtésének, az épületek működőképessége megőrzésének, korszerűsítésének költségeit;

b) az intézmény alapfeladataiban meghatározott tevékenységek ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott szükséges közalkalmazotti személyi kiadások, továbbá személyi juttatások járulékait.

(4) Az intézmény önkormányzati támogatásának összege az ellátott alap- és nem alaptevékenységnek megfelelően minden évben felülvizsgálatra kerül és azzal összhangban az Önkormányzat mindenkori éves költségvetésében kerül meghatározásra.

9. Helyi civil szervezetek és önszerveződő közösségek támogatása

9. § (1) Az önkormányzat elismeri és támogatja azt a tevékenységet, amelyet a településen élő vagy dolgozó állampolgárok önszerveződő közösségei végeznek az önkormányzati közművelődési feladatok megvalósítása, a polgárok közéletbe való bevonása, a helyi kultúra és a hagyományok ápolása, a lakosság művelődése, szórakozása, illetve szabadidejének hasznos eltöltése érdekében.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt elvek megvalósítása érdekében a képviselő-testület a település anyagi lehetőségeitől függően évente, az éves költségvetésről szóló rendeletében keretet állapít meg a civilszervezetek, önszerveződő közösségek anyagi támogatása céljára.

(3) A támogatás évente, a képviselő-testület által meghirdetett pályázati eljárás keretében, támogatási szerződésben biztosított pénzügyi támogatás formájában történik.

(4) A pályázati felhívást legkésőbb minden év április 30. napjáig kell közzétenni, melynek tartalmaznia kell:

a) az igénylő nevét, címét, adószámát, bankszámlaszámát,

b) a kapcsolattartó személy nevét, elérhetőségét,

c) a támogatási cél megnevezését,

d) a támogatás céljának rövid leírását és megvalósításának tervezett időtartamát,

e) a támogatási cél megvalósításának költségvetését.

(5) A pályázatokról a képviselő-testület a pályázati határidő lejártát követő soron következő testületi ülésen - a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság javaslatát figyelembe véve - dönt.

(6) Csór Község Önkormányzat Képviselő-testületének az államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló 8/2018. (VII. 9.) önkormányzati rendelete alapján a támogatásban részesülők a támogatás felhasználásáról az Önkormányzat felé elszámolási kötelezettséggel tartoznak.

(7) A településen működő, az intézmény szolgáltatásait igénybe vevő, közművelődési tevékenységet is folytató, vagy azt hatékonyan elősegítő civil szervezetek, önszerveződő közösségek felsorolását a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

10. Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

11. § Hatályát veszti Csór Község Önkormányzat Képviselő-testületének a közművelődésről szóló 1/2020.(II.14.) önkormányzati rendelete.

2. melléklet2

Csór településen működő helyi civil szervezetek és önszerveződő közösségek

1. Civilszervezetek:

1.1. Jó Barátok Nyugdíjas Egyesület

1.2. Csóri Alkotó Közösség Egyesület

1.3. Csóri Polgárőrség Közhasznú Egyesület

1.4. Family Rock Club Egyesület

1.5. Csór-Truck-Trailer Football Club Egyesület

1.6. Jamboree Művészeti Egyesület

1.7. Levendula Természetjáró Egyesület

2. Egyházi szervezetek:

2.1. Református Egyház

2.2. Római Katolikus Egyház

3. Önszerveződő közösségek:

3.1. Csóri Fittek és Üdék Klub

3.2. Gerincesek Klub

3.3. Luna Jóga Klub

3.4. TRX Klub és Boksz Klub

3.5. Könyvtár Mozi

3.6. Jobb agyféltekés festőszakkör

4. Alapítványok:

4.1. Mátyás Király Általános Iskola Tanulóiért Tehetséggondozó Alapítvány

4.2. „Vigyázz Rám” Alapítvány a Csóri Csivitelő Óvoda Gyermekeiért

1

Az 1. melléklet a Csór Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 2. melléklet a Csór Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 3. melléklet a Csór Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.