Csór Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 10. 12- 2024. 07. 30

Csór Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

2023.10.12.

Csór Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A támogatásra vonatkozó általános szabályok

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed Csór község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra

(2) A szociális célú tűzifa támogatást természetbeni ellátásként kell megállapítani.

2. A támogatás feltételei

2. § (1) Az Önkormányzat a rendelkezésre álló keret mértékéig a rászoruló személyeket, vissza nem térítendő természetbeni támogatásként háztartásonként legfeljebb 5 erdei m3 szociális tűzifa támogatásban részesíti. A támogatásért ellenszolgáltatást nem kér.

(2) A támogatás megállapításakor előnyben kell részesíteni azt, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban Szt.) szerint aki:

a) települési támogatásban részesül, vagy

b) aktív korúak ellátásában részesül, vagy

c) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, vagy

d) családjában halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel, vagy

e) időskorúak járadékában részesül, vagy

f) egészségkárosodására tekintettel részesül ellátásban és a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a szociális vetítési alap 400 %-át, vagy

g) 65 éven felüli egyedül élő személy és jövedelmének havi összege nem haladja meg a szociális vetítési alap 600 %-, vagy

h) háztartásában gyermeket nevel és az egy főre jutó jövedelem összege nem haladja meg a szociális vetítési alap 400 %-át, vagy

i) egyedülálló személyként neveli gyermekét és az egy főre jutó jövedelem összege nem haladja meg a szociális vetítési alap 500 %-át.

(3) A kérelmek elbírálásánál előnyt élvez a 2. §. (2) bekezdés a, b, c, d, e pont szerinti kérelmező.

(4) A tűzifa támogatás ugyanazon címen lévő ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg.

(5) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül az (1) bekezdésben meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, aki olyan ingatlanban él, amely a kérelem benyújtásakor tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(6) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, támogatás nem adható.

(7) A tűzifa támogatásban részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a jogosult a fát értékesítette, köteles a tűzifa támogatás ellenértékét megtéríteni és a további tüzelőanyag támogatásokból kizárható.

3. A támogatás igénylésének menete

3. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelmeket 2023. november hó 3. napjáig lehet benyújtani, az Önkormányzati Hivatalnál ügyfélfogadási időben (8041 Csór, Fő tér 10.).

(3) A kérelmek elbírálása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik, aki a támogatásról a kérelem benyújtási határidejét követő rendes ülésén, de legkésőbb 2024. február 15. napjáig dönt.

(4) A döntést követő 5 munkanapon belül a polgármester gondoskodik a tűzifa kiszállításáról.

(5) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

4. § (1) A támogatás kizárólagos forrása a Belügyminisztérium által az Önkormányzat számára megállapított 1.520 190,- Ft támogatás.

(2) A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 2. § meghatározott feltételeknek megfelelnek-e vagy a 3. § (2) bekezdés b) pontjában meghatározott határidőre érkeztek-e – el kell utasítani.

4. Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2024. július 31-én hatályát veszti.

Csete Krisztián
polgármester

dr. Kmetz Norbert
jegyző