Csór Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

az államháztartáson kívüli forrás átadására és átvételére vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2024. 03. 30

Csór Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.30.
az államháztartáson kívüli forrás átadására és átvételére vonatkozó szabályokról
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdése szerint a helyi önkormányzat képviselő-testülete az államháztartáson kívüli forrás átvételére és átadására vonatkozó rendelkezéseket rendeletben szabályozza.
A jogszabály értelmében az önkormányzat csak rendeletben szabályozott módon nyújthat támogatást, vehet át államháztartáson kívülről forrást, alapítványi forrás átadására, és átvételére kizárólag a képviselő-testület jogosult.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 48. §-a szerint az államháztartás alrendszerei terhére támogatás támogatói okirattal, vagy támogatási szerződéssel jogszabály vagy egyedi döntés alapján, pályázati úton, vagy pályázati rendszeren kívül nyújtható.
A kedvezményezettet beszámolási kötelezettség terheli a költségvetési támogatás rendeltetésszerű felhasználásáról.
A rendelet a támogatásokat működési célú és nem működési kategóriákba sorolja és ehhez biztosít pénzbeli támogatást.
Az önkormányzat tárgyévi költségvetési rendeletében határozza meg azon költségvetési előirányzatait, melyek terhére cél jelleggel támogatást nyújt.
A rendelet felülvizsgálata során pontosításra kerültek a kérelem benyújtásának szabályai továbbá a támogatás folyósítására megkötendő megállapodás tartalmi elemei is. Mivel a módosítás a rendelet szinte minden szerkezeti egységét érinti, javasoljuk a jelenleg hatályos rendelet hatályon kívül helyezését és új rendelet megalkotását!