Martonvásár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2024. (X. 22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíjáról és juttatásairól

Hatályos: 2024. 10. 24

Martonvásár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2024. (X. 22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíjáról és juttatásairól

2024.10.24.

Martonvásár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - kiterjed Martonvásár Város Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) tagjának (a továbbiakban: képviselő) és a Képviselő-testület bizottsága nem képviselő tagjának pénzbeli és természetbeni juttatásaira.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki a polgármesterre és az alpolgármesterre.

2. § A képviselő tiszteletdíja havi bruttó 130.000.-Ft.

3. § (1) A képviselőt a választást követő év költségvetési rendeletében meghatározott mértékű keretösszeg felhasználási joga illeti meg, mely a választási ciklus ideje és megbízatása fennállása alatt vehető igénybe, a jogosult Martonvásár város jegyzője (a továbbiakban: jegyző) részére írásban benyújtott kérelme alapján, informatikai eszközök (pl. hordozható számítógép, okostelefon, stb.) beszerzésére, melyek ezen időszakban a képviselő ingyenes használatába kerülnek.

(2) A képviselő és az állandó bizottság nem képviselő tagja részére feladatai ellátásához, megbízatása idejére korlátlan belföldi beszélgetést és internetes kommunikációt lehetővé tevő adathasználatra jogosító tarifacsomagot tartalmazó SIM kártya biztosítható a jogosult jegyző részére írásban benyújtott kérelmére.

(3) Az (1) bekezdés szerint beszerzett készülék rendeltetésszerű használatához szükséges alap szoftverek telepítéséről az önkormányzat gondoskodik, amennyiben azt az alap konfiguráció nem tartalmazza.

(4) A (2) bekezdés szerint biztosított SIM kártyán keresztül igénybe vett térítésköteles szolgáltatás vagy vásárlás költségét a jogosult az erre vonatkozó kimutatás alapján a tárgyhónapot követő hó 15. napjáig köteles megtéríteni.

(5) A jelen paragrafusban biztosított természetbeni juttatásokat a jogosult kizárólag személyesen használhatja, köteles az eszközöket rendeltetésszerűen használni és megőrizni, megbízatása megszűnését követő 8 napon belül leadni.

(6) A jelen paragrafus szerinti természetbeni juttatásként biztosított eszközök rendeltetésellenes használata, elvesztése esetén a jogosult teljes kártérítésre köteles.

4. § A 2. és 3. §-ban meghatározottakon felül a képviselő-testület bizottsága elnökének, bizottsága képviselő tagjának, valamint bizottsága nem képviselő tagjának tisztsége betöltéséért külön díjazás, tiszteletdíj, természetbeni juttatás nem jár.

5. § A tiszteletdíjról vagy annak egy részéről a jogosult a polgármesterhez címzett írásbeli nyilatkozattal mondhat le. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a lemondás kezdő és befejező időpontját, továbbá a lemondással érintett tiszteletdíj bruttó összegét.

6. § (1) A tiszteletdíj kifizetéséhez és a juttatás biztosításához szükséges adatokat és nyilatkozatokat a jogosult a jegyző részére köteles bejelenteni, aki a kifizetéshez szükséges személyes adatokat a megbízatás ideje alatt, ahhoz kapcsolódóan kezeli.

(2) A tiszteletdíjat – a hatályos jogszabályokban meghatározott, bevételt terhelő adó és járulék levonását követő összegben - havonta, átutalással kell kifizetni a jogosult bankszámla számára, legkésőbb a tárgyhót követő hó 10. napjáig. A kifizetésről a jegyző gondoskodik.

7. § Hatályát veszti az önkormányzati képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló 21/2019 (X.24.) önkormányzati rendelet.

8. § (1) E rendeletben foglaltakat 2024. október 1. napjától kell alkalmazni.

(2) Az e rendeletben meghatározott tiszteletdíj, természetben juttatás megválasztása napjától illeti meg az arra jogosultat.

9. § Ez a rendelet 2024. október 24-én lép hatályba.