Pátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015 (II.13..) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 02. 13- 2016. 02. 15

Pátka Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikkely (1) bekezdés, a., f. pontja és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 142. §-ában kapott felhatalmazás, valamint az Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV törvény 23. § (1) bekezdésében kapott feladatkör alapján a következőket rendeli el:

1.§ A rendelet hatálya a képviselő-testületre és annak bizottságaira, Pátka Község Önkormányzatára és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.

2.§ (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi költségvetését:

a) 525.612 E Ft költségvetési bevétellel,

b) 525.612 E Ft költségvetési kiadással,

c)            0 E Ft költségvetési egyenleggel,

d) 209.311 E Ft működési kiadással,

e) 314.972 E Ft felhalmozási kiadással

f)      1.329 E Ft finanszírozási kiadással állapítja meg.

 (2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1. melléklet alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1.1. és 1.2. mellékletek szerint állapítja meg.

(4) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.

(5) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év (évek) költségvetési maradványának igénybevételét, továbbá a felhalmozási célú többletbevételek működési célú kiadásokra történő átcsoportosítását rendeli el.

(6) A felhalmozási hiány finanszírozása érdekében a 10 millió forintot meghaladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére a Kormány hozzájárulása szükséges. A 10 millió forintot meg nem haladó fejlesztési célú, adósságot keletkeztető ügylet esetében a hiány külső finanszírozása fejlesztési hitelből, vagy az előző év (évek) költségvetési maradványának, vállalkozási maradványának igénybevételével történik.

A költségvetés részletezése


3. § A képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

(1) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3. melléklet részletezi.

(2) Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését - az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához- a 4. melléklet tartalmazza.

(3) Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti, felújításonkénti részletezését az 5. és 6. mellékletek szerint határozza meg.

(4) Az Európai Uniós támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 7. melléklet szerint hagyja jóvá.

(5) Az önkormányzat 2015. évi előirányzat-felhasználási tervének alakulását a 8. melléklet mutatja be.

 (6) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati költségvetésének három évi kihatását a 9. melléklet, továbbá az engedélyezett létszám-előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként a 10. melléklet szerint határozza meg.

(7) Az önkormányzat a kiadások között 20.874 E. Ft általános, 48.385 E. Ft céltartalékot állapít meg.

A költségvetés végrehajtásának szabályai


4. §  (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester a felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében év közben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10 %-át, vagy a százötvenmillió forintot, az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.

(5) A költségvetési szerv vezetője e rendelet 11. mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa lejárt esedékességű elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően, a tárgyhónapot követő hónap 5-ig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.

(6) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik külön képviselő-testületi döntés alapján.

(7) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület gyakorolja.

Az előirányzatok módosítása


5.§ (1) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

(2) A képviselő-testület az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 300.000,- Ft összeghatárig – mely esetenként a 300.000,- Ft összeghatárt nem haladhatja meg – a polgármesterre átruházza. Egyéb esetekben a képviselő-testület a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát fenntartja magának.

(3) A (2) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2015 december 31-ig gyakorolható.

 A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


6.§ (1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetéséért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző a felelős.

(2) Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról társulás útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

Záró és vegyes rendelkezések


7.§ (1) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, de rendelkezéseit 2015. január 01. napjától kell alkalmazni.

 (2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Pátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről szóló 1./2014. (II.05.) önkormányzati rendelete, valamint az Önkormányzat 2014. évi költségvetéséről szóló 1/2014. (II.05.)önkormányzati rendelet módosításáról szóló 12/2014. (X.10.) önkormányzati rendelete.

                                       Nagy Dániel                                                            Dosztály Csaba

                                      polgármester                                                                  jegyző

Záradék:

A rendelet 2015. február 13. napján kihirdetve.


Pátka, 2015. február 13.


Dosztály Csaba

jegyző