Pátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2016 (II.15..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről

Hatályos: 2016. 02. 15- 2017. 02. 22

Pátka Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében és Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdés szerinti eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a Pénzügyi, Gazdasági és Településfejlesztési Bizottság véleményével a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1.§ (1) A rendelet hatálya Pátka Község Önkormányzata Képviselő-testületére (továbbiakban: Önkormányzat), annak szerveire és az Önkormányzat irányítása alá tartozó intézményére terjed ki.

(2) E rendelet hatálya kiterjed az előirányzatokból részesülő magánszemélyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervekre.

A költségvetés bevételei és kiadásai

2.§ (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2016. évi költségvetését

a) 402.034.464 Ft bevételi főösszeggel, ezen belül

aa) 307.175.658 Ft költségvetési bevétellel

ab) 94.858.806 Ft finanszírozási bevétellel

b) 402.034.464 Ft kiadási főösszeggel, ezen belül

ba) 400.934.464 Ft költségvetési kiadással

bb) 1.100.000 Ft finanszírozási kiadással állapítja meg.

c) A költségvetési hiány finanszírozása a finanszírozási bevételeken és kiadásokon keresztül valósul meg.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban az 1.1., 1.2., 1.3. mellékletek szerint állapítja meg.

(4) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.


(5) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év(ek) költségvetési maradványának igénybevételét rendeli el.

(6) A felhalmozási hiány finanszírozása esetén a 10 millió forintot meghaladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére a Kormány hozzájárulása szükséges. A 10 millió forintot meg nem haladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet esetében szükség esetén a hiány külső finanszírozása fejlesztési hitelből, vagy az előző év(ek) költségvetési maradványának igénybevételével történik.

A költségvetés részletezése

3.§ A Képviselő-testület az önkormányzat 2016. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

(1) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3. melléklet részletezi.

(2) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat 2016. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 5.melléklet részletezi.


(4) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 6. melléklet szerint határozza meg.

(5) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 7. melléklet szerint részletezi.


(6) Az EU-s, TOP-os támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 8.melléklet szerint hagyja jóvá.

(7) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves (tervezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 9.1., 9.1.1., 9.1.2., 9.1.3., 9.2., 9.2.1., 9.2.2., 9.2.3. mellékletek szerint határozza meg.

(8) Az Önkormányzat a kiadások között 4.047.033 Ft általános, 63.457.591 Ft céltartalékot állapít meg.

A költségvetés végrehajtásának szabályai

4.§ (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.


(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) Az Önkormányzatnál és költségvetési szervénél jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem került tervezésre.

(5) Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.

(6) A költségvetési szerv vezetője e rendelet 10. mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa lejárt esedékességű elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.

(7) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(8) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

A rendkívüli bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos szabályok

5. § (1) A költségvetési szerv feladatainak ellátásához pályázatokat nyújthat be, közvetlenül pénzbeli támogatást, felajánlást fogadhat el. Pályázat csak olyan tevékenységi körbe tartozó célra nyújtható be, amit a költségvetési szerv alapító okirata tartalmaz. A vállalt cél nem veszélyeztetheti az alapellátás biztonságát. A pályázat benyújtásához minden esetben a fenntartó előzetes hozzájárulása szükséges.

(2) A hozzájárulás megadása a Polgármester hatáskörébe tartozik abban az esetben, ha a pályázati cél megvalósulása nem eredményez a költségvetési éven túli kötelezettség vállalást, és a pályázathoz nem kell önerőt biztosítani, vagy pályázathoz szükséges saját forrás a költségvetési szervnek a jóváhagyott költségvetésében rendelkezésre áll.

(3) A pályázatban való részvételhez történő hozzájárulás megadása előtt vizsgálni kell a pályázattal megvalósítandó cél kiadási vonzatát, annak többéves kihatását és szakmai hasznosságát.

(4) A többéves kihatással járó pályázatok elbírálása, engedélyezése és a hozzájárulás megadása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik, abban az esetben , ha a pályázatnak a következő években többletfinanszírozási igénye van.

(5) A közvetlen pénzbeli támogatásról, felajánlás elfogadásáról, a pályázat elbírálásának eredményéről, annak felhasználásáról a költségvetési szerv vezetője köteles tájékoztatni a Polgármestert, valamint a Képviselő-testületet a féléves és éves beszámolójában.

Az önkormányzat és költségvetési szervének gazdálkodása,

előirányzat módosítása

6 (1) Az Önkormányzat költségvetésének módosítása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(2) A Képviselő-testület a saját hatáskörű előirányzat-módosítás lehetőségét az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvényben foglalt rendelkezések betartásával engedélyezi. A költségvetési szerv által végrehajtott előirányzat-módosítás tartós kötelezettséget nem eredményezhet.

(3) A saját hatáskörű előirányzat-változtatásokról, valamint a központosított támogatásokról, az Önkormányzat számára biztosított pótelőirányzatokról a Polgármester a Képviselő-testületet 30 napon belül tájékoztatja, és negyedévenként, de legkésőbb a zárszámadási rendelet-tervezet Képviselő-testület elé terjesztéséig december 31–i hatállyal előterjeszti emiatt a költségvetési rendelet módosítását.

(4) Az Önkormányzat által nem tervezett és többletbevételként jelentkező forrásokat általános tartalékként kell kezelni és felhasználásáról a Képviselő-testület az előirányzat-módosítások során dönt.

7. § (1) A költségvetési szerv feladatainak változását a Képviselő-testület engedélyezi az alapító okirat egyidejű módosításával.

(2) Az intézménynél szakmai programok indításához, a feladatmutatót érintő fejlesztésekhez a Képviselő-testület előzetes hozzájárulása szükséges, melyet megelőzően vizsgálni kell annak költségvetési hatását.

(3) Az intézményi feladatok évközi változásáról – ami csoportok számának változásához, feladatmutató módosulásához kapcsolódik – a költségvetési szerv vezetője haladéktalanul köteles tájékoztatni a Polgármestert. A Polgármester az elmaradt feladatra jutó kiadási előirányzat zárolásáról azonnal intézkedik, és erről tájékoztatja a Képviselő-testületet.

A személyi juttatásokkal és munkaerővel való gazdálkodás, az önkormányzati alkalmazottak egyéb támogatása

8.§ (1) A személyi juttatásokkal az intézmény év közben önállóan gazdálkodik, a működés során keletkezett személyi juttatások maradványának felhasználásáról az intézményvezető köteles tájékoztatást adni a Polgármester részére.

(2) A költségvetési szerv létszámkeretének módosítása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(3) Pátka Község Önkormányzatánál, valamint intézményénél foglalkoztatott közalkalmazottak, a Munka Törvénykönyve szerinti munkavállalók (kivéve közmunka-programban résztvevők) béren kívüli juttatásként, személyenként nettó 96.000.,- Ft összegű támogatásban részesülnek.

(4) A főállású polgármester cafetéria keretében biztosított juttatása bruttó 200.000,- Ft.

(5) A Pátkai Csemetekert Óvoda közalkalmazottai részére a bankszámla hozzájárulás mértéke: 1.000Ft/hó/fő.

Felhalmozási, felújítási, karbantartási előirányzattal való gazdálkodás

9.§ (1) A beruházásra jóváhagyott előirányzattal az Önkormányzat gazdálkodik.

(2) Az intézmény nyári karbantartásának bonyolításában az Önkormányzat közreműködik.

(3) A költségvetési szerv a 2016. évi költségvetési előirányzaton felül többletbevételük, valamint pályázati úton elnyert forrásaik terhére eszközbeszerzéseket végezhetnek, erre a célra felhalmozási jogot kapnak.

(4) Az önkormányzati ingatlanok felújítási-beruházási előirányzatával az Önkormányzat gazdálkodik.

(5) A beruházások, felújítások, karbantartások előirányzat felhasználásánál figyelembe kell venni a közbeszerzési törvény eljárási szabályait és a költségvetési törvényben évente meghatározott érték-paramétereit.

(6) A felhalmozási, karbantartási feladatok teljesítésénél kötelező a jótállási, szavatossági igények érvényesítése.

A társadalmi, önszerveződő közösségek önkormányzati támogatása

10. § (1) A Képviselő-testület a helyi székhelyű társadalmi önszerveződő közösségek részére (egyesületek, valamint civil szervezetek, egyházak karitatív tevékenysége, stb.) a kiadási előirányzat mértékéig a civil szervezetek támogatásáról szóló 7/2015.(II.26.) önkormányzati rendeletben foglaltak szerint nyújt pénzbeli támogatást. A támogatás átadása előtt a támogatott szervezettel megállapodást kell kötni, amelyben szerepelni kell a támogatással történő elszámolási kötelezettségnek.

(2) A támogatások folyósításának további feltétele az előző költségvetési évben folyósított támogatásokról történő tételes elszámolás, valamint a támogatott nyilatkozata arról, hogy nincs 30 napon túli tartozása az adó-, járulék-, illeték-, és vámkötelezettsége tekintetében.

(3) A Pátkai Polgárőr Egyesület részére 2016. évben 250.000 Ft támogatást biztosít az Önkormányzat működésre.

(4) A Pátkai Sportkör részére 2016. évben 470.000 Ft céltámogatást biztosít az Önkormányzat.

Az önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatos egyéb előírások

11 (1) Az önkormányzatot megillető pénzkövetelésre fizetési halasztást, részletfizetést a jegyző a Polgármesterrel történő egyeztetést követően engedélyezhet, ez azonban nem veszélyeztetheti az önkormányzat gazdálkodását.

(2) A pénzkövetelés behajtásánál legalább a Polgári Törvénykönyv szerinti késedelmi kamatot érvényesíteni kell, ha jogszabály vagy szerződés ettől eltérően nem rendelkezik.

(3) Az önkormányzati intézmény jelen rendeletben jóváhagyott költségvetési támogatását az önkormányzat finanszírozási rendszer keretében folyósítja. Az áfa szempontból adóköteles tevékenységet végző önállóan működő intézmény a pénzeszközeiket a saját költségvetési elszámolási számláján köteles kezelni.

(4) Az önkormányzat és intézménye gazdálkodásának végrehajtó szerve a Zámolyi Közös Önkormányzati Hivatal Pátkai Kirendeltsége.

(5) A Polgármester a helyi önkormányzat gazdálkodásának első félévi helyzetéről 2016. szeptember 15–ig tájékoztatja a Képviselő-testületet. Az éves gazdálkodásról a Polgármester a Jegyző által elkészített zárszámadási rendelet-tervezetet a Képviselő-testület elé a költségvetési évet követő négy hónapon belül terjeszti be.

Pénzmaradvány megállapításának, elszámolásának és

felhasználásának szabályai

12. § (1) A pénzmaradványból, illetve előirányzat-maradványból a költségvetési szervet nem illeti meg:

a) a végleges feladatelmaradás miatti előirányzat maradvány;

b) meghatározott célra rendelkezésre bocsátott előirányzatok, ha áthúzódó pénzügyi teljesítési kötelezettségük nincs;

c) az az összeg, amelyet a tárgyévben, év közben engedélyezett feladattal összefüggésben a jóváhagyott előirányzatból részben vagy egészben nem használtak fel.

d) a munkaadókat terhelő járulékok előirányzatának költségvetési támogatással fedezett, illetve arányos részének maradványából azon összeg, amely nem kapcsolódik a személyi juttatások előirányzatának járulékköteles maradványához, kivéve, ha ezen maradványrészt terhelő járulékfizetési elmaradása van;

(2) Kötelezettségvállalással terhelt előirányzat-maradványnak kell tekinteni:

a) a tárgyévben szerződés alapján befolyt bevételt, ha az bizonyítottan a teljesítendő kiadásokra kerül felhasználásra a következő évben;

b) a kötelezettségvállalással terhelt azon maradvány, melyre a kötelezettségvállalás a tárgyévi előirányzat terhére történt, de a teljesítés a tárgyévben nem valósult meg.

(3) A kötelezettségvállalás dokumentumának kell tekinteni a kinevezési okiratot, aláírt szerződést, a megállapodást, a visszaigazolt megrendelést.

(4) A költségvetési szervnél a pénzmaradvány személyi juttatásokból származó része –a személyi juttatásokba tartozó tételeken túlmenően – a kiemelt előirányzatokba tartozó tételek előirányzatára is fordítható. A pénzmaradvány további része személyi juttatásokra nem használható. A pénzmaradvány terhére nem vállalható olyan tartós kötelezettség, mely költségvetési támogatási többlettel jár.

(5) Az Önkormányzat a költségvetési szervet a beszámolóról és a jóváhagyott pénzmaradványról a zárszámadási rendelet megküldésével értesíti.

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


13.§ (1) Az önkormányzat és költségvetési szerve ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért a jegyző felelős.

(2) Az Önkormányzat és költségvetési szerve gazdálkodásának szabályosságát az önkormányzat által megbízott belső ellenőr útján az elfogadott éves belső ellenőrzési terv alapján ellenőrzi.

Záró és vegyes rendelkezések

14.§ (1) A rendelet 2016. február 15. napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyó költségvetési kiadások tekintetében 2016. január 1. napjától kell alkalmazni.


(2) Hatályát veszti 2016. május 1. napján az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről szóló 3/2015. (II.13.) önkormányzati rendelet.



                          Nagy Dániel                                                                     Dosztály Csaba

                          polgármester                                                                            jegyző


Záradék:

A rendelet 2016. február 15. napján 21:00 órakor kihirdetve.


Pátka, 2016. február 15.



                                                                                                                     Dosztály Csaba

                                                                                                                           jegyző