Soponya Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XII. 2.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 10/2011.(IV.29.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Hatályos: 2021. 12. 03- 2021. 12. 04

Soponya Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XII. 2.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 10/2011.(IV.29.) önkormányzati rendelet módosításáról.

2021.12.03.

Soponya Nagyközség Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Ltv.) keretei között a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 10/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

2. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 10/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelet 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. § (1) Szolgálati lakás

a) Soponya Nagyközség háziorvosi körzetében a háziorvosi szolgálatot ellátó, háziorvos, illetve egészségügyi szolgáltató,

b) a Polgármesteri Hivatalnál és az önkormányzati intézményeknél közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyban (a továbbiakban együtt: szolgálati jogviszony) álló természetes személy,

c) az országos mentőszolgálattal, rendőrséggel, katasztrófavédelmi hatósággal szolgálati jogviszonyban álló természetes személy,

d) pedagógus munkakörben dolgozó közalkalmazott részére az erre irányuló írásbeli kérelem esetén juttatható.

(2) A szolgálati lakás iránti írásbeli kérelmet az igénylőnek – a munkáltatói jogkört gyakorló vezető véleményével együtt – a Képviselő-testülethez kell benyújtania. A szolgálati lakás iránti igény elévülése egy év. Az igény benyújtásától számított egy éven belül ki nem elégített igény a Képviselő-testülethez írt kérelemmel meghosszabbítható.

(3) A bérbeadásánál figyelembe kell venni az igénylő:

a) lakhatási körülményeit,

b) lakásigényének mértékét,

c) munkavégzését,

d) jövedelmi és vagyoni helyzetét,

e) szociális körülményeit,

f) családi viszonyait.

(4) A bérbeadásnál előnyben kell részesíteni azt az igénylőt, aki:

a) jelenlegi munkahelyén öt éves, vagy ennél hosszabb munkaviszonnyal rendelkezik,

b) kettő, vagy ennél több gyermeket nevel,

c) gyermekét (gyermekeit) egyedül neveli.

(5) Az elhelyezés határozott – legfeljebb öt évig terjedő – időre szólhat, mely a jogviszony fennállása alatt többször meghosszabbítható. A határozott idő lejárta után a bérlő köteles elhelyezési igény nélkül a lakást elhagyni. Amennyiben a szolgálati jogviszony a bérlő nyugdíjba vonulása miatt szűnik meg, Képviselő-testület a bérlő kérelmére a szolgálati lakásra vonatkozó bérleti jogviszonyt határozatlan idejű bérleti jogviszonyra változtathatja, ha a kérelmező legalább 10 év közszolgálati idővel rendelkezik az Önkormányzatánál, ideértve a jogelődnél eltöltött éveket is.

(6) A bérlő szolgálati jogviszonyának megszűnésével egyidejűleg megszűnik a bérleti jogviszony. A szolgálati jogviszony megszűnésétől számított 30 napon belül a bérlő köteles a szolgálati lakást rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó rendelkezésére bocsátani.

(7) A szolgálati lakás bérlője abban az esetben, ha elhelyezését a bérleti jogviszony fennállása alatt saját erejéből meg tudja oldani, ennek tényéről haladéktalanul köteles írásban tájékoztatni a Képviselő-testületet, a lakást pedig a kiköltözéstől számított 8 napon belül köteles rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban az Önkormányzat rendelkezésére bocsátani.”

3. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 10/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelet 7. alcíme a következő 9/A. §-sal egészül ki:

„9/A. § (1) Amennyiben a 9. § (1) bekezdés szerinti igénylő szolgálati lakásra vonatkozó kérelmet nem nyújt be, akkor a szolgálati lakás a 9. § (1) bekezdés b), c), d) pontjában meghatározott igénylők számára is biztosítható.

(2) A szolgálati lakásnak a 9. § (1) bekezdés b), c), d) pontjában meghatározott igénylőnek történő bérbeadása esetén, a bérleti szerződés a szolgálati lakás 9. § (1) bekezdés a) pontja szerinti igénylő részére történő bérbeadásáról szóló képviselő-testületi döntést követő 30. napon szűnik meg.

4. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 10/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelet 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„12. § (1) A Képviselő-testület a lakások bérleti díját a következők szerint állapítja meg:

1. Piaci alapon kiadott lakás összkomfortos 1000,-Ft / m2 / hó

2. Szolgálati lakás 110,-Ft / m2 / hó

3. Állami Támogatású Bérlakás Program keretében épület félkomfortos lakás 250,-Ft / m2 / hó

4. Állami Támogatású Bérlakás Program keretében épület komfortos lakás 270,-Ft / m2 / hó

(2) A Képviselő-testület a bérleti díjak összegét a mindenkori költségvetés tárgyalásával egy időben felülvizsgálja.”

5. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 10/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelet 4. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

6. § Ez a rendelet 2021. december 3-án lép hatályba.

1. melléklet

1. Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 10/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelet 4. mellékletében foglalt táblázat „Petőfi S. u. 189.” sora helyébe a következő rendelkezés lép:

Petőfi S. u. 189.

100

összkomfortos

szolgálati lakás