Soponya Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XI. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődésről szóló 7/2020. (IX. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 09
a helyi közművelődésről szóló 7/2020. (IX. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet (továbbiakban: Jszr.) 51 § (1) bekezdése szerint Preambulum az Alaptörvény tervezetében és társadalmi, politikai szempontból jelentős törvény tervezetében alkalmazható. A Jszr. kommentárja alapján: „A preambulum tulajdonképpen a jogszabály előszava, amely röviden, tömören meghatározza a szabályozás jogpolitikai célját és tartalmazza a szabályozás legfontosabb általános elveit.”
Az idézett jogszabályi rendelkezés alapján, önkormányzati rendelet nem tartalmazhat preambulumot, nem határozhatja meg szabályozása jogpolitikai célját és általános elveit sem.
A Jszr. 52. § (2) bekezdés a) pontja alapján a rendelet bevezető része tartalmazza a jogszabály megalkotásához szükséges érvényességi kellékek felsorolását. A Jszr. 55. § (1) bekezdés szerint a bevezető részben a rendeletalkotásra felhatalmazást adó rendelkezés vagy az eredeti jogalkotói hatáskört megállapító rendelkezés után meg kell jelölni azt a feladatkört megállapító jogszabályi rendelkezést, amely alapján a jogszabályt kiadják. A Jszr. 55. § (5) bekezdése tartalmazza, hogy az önkormányzati rendelet bevezető részének a megszövegezésekor az önkormányzat feladatköreként az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés megfelelő pontját, a helyi önkormányzatokról szóló törvénynek a feladatkört megállapító rendelkezését vagy más törvénynek a feladatkört megállapító rendelkezését kell feltüntetni.
Tekintettel arra, hogy a helyi közművelődésről szóló 7/2020 (IX.25.) önkormányzati rendelet a fenti törvényi rendelkezéseknek nem felelt meg, a törvényesség helyreállítása érdekében a rendelet módosítása szükségessé vált.