Soponya Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a személyes gondoskodás keretében nyújtott szociális ellátások térítési díjairól szóló 1/2019. (I. 17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 01
a személyes gondoskodás keretében nyújtott szociális ellátások térítési díjairól szóló 1/2019. (I. 17.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A szociális intézmény fenntartójának kötelezettsége az intézményi térítési díj meghatározása, melynek tárgyév április 1-jéig kell eleget tennie. A személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások esetében az intézményi térítési díj nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltség mértékét. A családok terhelhetőségét figyelembe véve, az elmúlt évekhez hasonlóan a bölcsődei gondozásért térítési díj nem kerül megállapításra.
A képviselő-testületnek a tárgykörben rendeletalkotásra a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (2) bekezdés f) pontja, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 29. § (2) bekezdés e) pontja ad felhatalmazást. A személyes gondoskodás keretében nyújtott szociális ellátások térítési díjairól szóló 1/2019. (I. 17.) önkormányzati rendelet jelen módosítását a nyersanyagárak, ezzel együtt a szolgáltatási önköltség drasztikus emelkedése teszi indokolttá.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 115. § (1) bekezdése értelmében az intézményi térítési díj év közben egy alkalommal korrigálható. Erre figyelemmel az önkormányzati rendelet a térítési díjak összegét módosítja.