Soponya Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

Soponya Nagyközség közterületeinek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól

Hatályos: 2023. 05. 01

Soponya Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.01.
Soponya Nagyközség közterületeinek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) 18. § (1) bekezdése szerint a jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait, és az álláspontját az indokolás közzétételéről.
Soponya Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete megalkotta Soponya Nagyközség közterületei elnevezésének, valamint az elnevezés megváltoztatására irányuló kezdeményezés rendjéről szóló Soponya 9/2014 (V.9.) és a házszámozás rendjéről szóló 11/2014. (IX. 10.) önkormányzati rendeleteit.
A Fejér Vármegyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Osztálya 2022. évben tervezett ellenőrzési munkatervének megfelelően megvizsgálta a helyi önkormányzatok által alkotott – a közterületek elnevezésének szabályairól, illetőleg az elnevezésükre megváltoztatására irányuló kezdeményezés, valamint a házszám-megállapítás szabályairól szóló – önkormányzati rendeleteket. A vizsgálat alapján a kormányhivatal szakmai segítségnyújtást, a rendeletek felülvizsgálatára vonatkozó szakmai útmutatást készített.
A szakmai útmutató alapján sor került a tárgykörben hozott önkormányzati rendeletek felülvizsgálatára. Megállapításra került, hogy a hatályos rendeletek több pontban nem felelnek meg a törvényességi feltételeknek ezért átfogó módosításuk, - tekintettel arra, hogy a jogszabály megalkotására felhatalmazó és a feladatkört megjelölő a rendelet bevezető részében meghatározott rendelkezések nem pontosak – hatályon kívül helyezésük, ezzel együtt új rendelet megalkotása szükséges.