Szabadbattyán Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2016. (II.16.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről

Hatályos: 2023. 03. 17

Szabadbattyán Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2016. (II.16.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről

2023.03.17.

Szabadbattyán Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében és 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - a Szociális, Egészségügyi, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság előzetes véleményével, kikérve a fogyasztók területileg illetékes érdekképviseleti szerv véleményét - a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet területi hatálya a Szabadbattyán , Széchenyi utcában fekvő, 174. helyrajzi számú, Szabadbattyán Római Katolikus Plébánia tulajdonában lévő - a Szabadbattyán Római Katolikus Plébánia és Szabadbattyán Nagyközségi Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) között megosztva üzemeltetett - temetőben (a továbbiakban: Temető) található, annak bejáratával szemben jobbra elterülő, külön megállapodás szerinti területre, mint köztemetőre (a továbbiakban: köztemető), illetőleg az ott zajló kegyeleti közszolgáltatásra és temetkezési tevékenységre terjed ki.

(2) A temető többi részén - a katolikus temetőrészen - a Szabadbattyán Római Katolikus Plébánia által kiadott szabályzat rendelkezései irányadók.

2. § (1) A köztemető fenntartója és üzemeltetője az önkormányzat,illetőleg az e tevékenységgel külön megállapodás (kegyeleti közszolgáltatási szerződés) alapján megbízott vállalkozó közreműködésével gondoskodik.

(2) Az önkormányzat a köztemető fenntartásával, üzemeltetésével kapcsolatos feladatainak teljesítése érdekében kölcsönös érdekeken alapuló együttműködésre, megállapodásra törekszik a Szabadbattyán Római Katolikus Plébániával.

A köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek

3. § (1) Urnás vagy koporsós temetés céljára a két oldalról sorfásítással lehatárolt területrész szolgál, mely felett az önkormányzat jogosult rendelkezni a Temető üzemeltető egyházzal kötött megállapodás alapján.

(2) Urnás vagy koporsós temetés esetén a temetési hely - a Temető üzemeltető egyházzal egyeztetve - a köztemető területrészén soron következő sírhely, vagy újbóli megváltás esetén régi sírhely is lehet.

4. § (1) A köztemetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lenniük az elhaltak felravatalozására, gyászszertartásuk lebonyolítására és eltemetésükre, ugyanakkor meg kell felelniük az elhaltak iránti kegyeleti igényeknek, és lehetővé kell tenniük a temetkezési tevékenység, temetkezési szolgáltatás igények szerinti, korszerű eszközökkel, módszerekkel történő lebonyolítását.

(2) Vízvételi lehetőség a Temető részében biztosított.

(3) A temetőlátogatók részére nyilvános illemhely biztosított.

5. § (1) A köztemetőben hamvak szétszórására és bemosására alkalmas temetőrész nincs.

(2) A Temetőben a ravatalozó jogszabályi előírásoknak megfelelő létesítéséről, fenntartásáról, üzemeltetéséről és karbantartásáról a Szabadbattyán Római Katolikus Plébánia gondoskodik.

A köztemető használatának és igénybevételének szabályai

6. § (1) A köztemető folyamatosan nyitva tart. A köztemetőt - rendjének betartása mellett - bárki látogathatja. Kiskorú személy a köztemetőben csak nagykorú személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(2) A köztemetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről, továbbá megfelelő kezeléséről és ártalmatlanításáról az önkormányzat mindenkori költségvetésében meghatározott anyagi hozzájárulásával a Temetőt üzemeltető Szabadbattyán Római Katolikus Plébánia gondoskodik.

7. § A köztemetőben tilos:

a) az üzemeltető előzetes hozzájárulása nélkül építőanyagot, bontási anyagot szállítani, elhelyezni,

b) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt lerakni, a lerakott hulladékot elégetni,

c) hangoskodással, zajkeltéssel, oda nem illő egyéb magatartással a szertartások rendjét zavarni, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni,

d) fát, cserjét, bokrot az üzemeltető engedélye nélkül ültetni, kivágni,

e) a közízlést és a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit sértő síremléket, egyéb tárgyat elhelyezni,

f) a temetkezési, sírhelygondozási tevékenységhez nem kapcsolódó bármilyen egyéb anyagot elhelyezni, tárolni.

A temetési hely gazdálkodási szabályai

8. § (1) A köztemetőben a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő):

a)1 koporsós temetés, illetve rátemetés esetén 25 év,

b)2 sírbolt esetén 60 év,

c)3 urnafülke és urnasírhely esetén 10 év,

d)4 urnasírbolt esetén 20 év.

(2) Temetési hely jogszabályok szerint felnyitását megelőzően a köztemető üzemeltetőjét értesíteni kell. E tevékenység nem járhat az érintett és a szomszédos sírhelyekhez kapcsolódó kegyeleti jogok megsértésével, a sírhelyek szükségtelen megrongálódásával.

A sírhely méretezése, sírjelek alkalmazása, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, a sírgondozás szabályai

9. §5 A sírhelyek méretezését az 1. melléklet tartalmazza.

10. § (1) A temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles a temetési helyet rendszeresen, megfelelően gondozni. Amennyiben e kötelezettségének nem tesz eleget, erre a temető üzemeltetője ésszerű határidő tűzésével felszólíthatja.

(2) A temetési helyek gondozását úgy kell végezni, hogy a szomszédos temetési helyek kegyelete ne sérüljön, azokban kár ne keletkezzen. A 2 méter magasságot meghaladó, nem gondozott növényzetet, ültetvényt a köztemető üzemeltetője - ésszerű határidőt tűző eredménytelen felszólítást követően - eltávolíthatja.

(3) Sírjeleket, kegyeleti tárgyakat a sírhelyen úgy kell elhelyezni, hogy azok a sírhely határán túl ne terjedjenek, a szomszédos sírhelyek látogatóit ne zavarják.

(4) Sírjel, síremlék, temetési helyhez tartozó egyéb dolog megrongálódása, veszélyessé válása esetén a köztemető üzemeltetője haladéktalanul értesíti a sírhellyel rendelkezni jogosultat. A helyreállításig, javításig a temetési helyre további temetkezés nem történhet.

A kegyeleti közszolgáltatások feltételei, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díja, a temető fenntartási hozzájárulás díja, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díja

11. § (1)6 A kegyeleti közszolgáltatások feltételeit, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díjait, a temető fenntartási hozzájárulás díjait, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díjait a 2. melléklet tartalmazza.

(2)7

(3) A temetkezési szolgáltató kivételével a köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők számára temető fenntartási hozzájárulás díjának mértéke: 0 Ft.

(4) A temetőbe való behajtás díjának mértéke: 0 Ft.

(5) Az egyéb köztemetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj: 0 Ft.

12. § (1) A köztemetőben sírgondozás céljára a vízvételi lehetőség mindenki számára ingyenes.

(2) A köztemetőben sírok, sírhelyek gondozásával kapcsolatban keletkező koszorú, virágmaradvány, egyéb hulladék a Temetőben kijelölt lerakóhelyen minden látogató számára díjtalanul elhelyezhető.

(3) Az illemhely használata minden Temető és köztemető látogató számára ingyenes.

(4) A ravatalozó bérleti díjának mértéke: 0 Ft.

A temetési szolgáltatás, illetőleg a köztemetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje

13. § A temetési hely kialakítását, sírgödör kiásását, betemetését, és az ezzel járó egyéb munkákat a temetéssel megbízott temetkezési vállalkozó végezheti, egyeztetve a köztemető üzemeltetőjével. A munkavégzés során a szomszédos sírok sértetlenségét biztosítani kell.

14. § (1) Az üzemeltető a jogszabályokban és e rendeletben foglalt, a köztemető üzemeltetésével kapcsolatos feladatait kegyeleti közszolgáltatási szerződéssel, vállalkozó bevonásával látja el.

(2) A köztemető üzemeltetője:

a) a köztemetésre szolgáló területrészt és közvetlen környezetét rendeltetésszerű állapotban, tisztán tartja, gondozza és ápolja,

b) koordinálja a köztemetéseket,

Záró rendelkezések

15. § (1) Ez a rendelet 2016. március 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezésről szóló 3/2001. (II.15.) önkormányzati rendelet.

1

A 8. § (1) bekezdés a) pontja a Szabadbattyán Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 8. § (1) bekezdés b) pontja a Szabadbattyán Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 8. § (1) bekezdés c) pontját a Szabadbattyán Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

4

A 8. § (1) bekezdés d) pontját a Szabadbattyán Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

5

A 9. § a Szabadbattyán Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

A 11. § (1) bekezdése a Szabadbattyán Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

7

A 11. § (2) bekezdését a Szabadbattyán Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte.

8

Az 1. mellékletet a Szabadbattyán Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdése iktatta be.

9

A 2. mellékletet a Szabadbattyán Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése iktatta be.