Szabadbattyán Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2020. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól, és a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2020. 10. 01

Szabadbattyán Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2020. (IX.30.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól, és a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

2020.10.01.
Szabadbattyán Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a – Pénzügyi, Gazdasági Bizottság előzetes véleményével – a következőket rendeli el:

1. § E rendelet alkalmazásában:

a) alapszolgáltatás: a hivatali helyiségben hivatali munkaidőben történő házasságkötéssel összefüggő esemény;

b) hivatali helyiség: a 8151. Szabadbattyán, Csíkvár tér 1. sz. alatti Polgármesteri Hivatal Házasságkötő terme

c) hivatali munkaidő: a Szabadbattyáni Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend szerinti munkaidő;

d) többletszolgáltatás: hivatali helyiségen kívül vagy hivatali munkaidőn kívül, vagy hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötéssel összefüggő esemény.

2. § Többletszolgáltatás engedélyezéséhez a rendelet 1. melléklete szerinti kérelmet kell benyújtani a jegyzőhöz a házasságkötés szándékának bejelentésével egyidejűleg.

3. § (1) A hivatali helyiségben hivatali munkaidőn túl a házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja 20.000.-Ft + ÁFA, melyből a közreműködő anyakönyvvezetőt eseményenként bruttó 12.000,- Ft, az anyakönyvvezető mellett közreműködő köztisztviselőt bruttó 4.000 Ft díjazás illeti meg.

(2) A hivatali helyiségen kívüli történő házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja 50.000.- Ft + ÁFA, melyből a közreműködő anyakönyvvezetőt eseményenként bruttó 25.000,- Ft díjazás illeti meg.

(3) A hivatali helyiségen kívül, hivatali munkaidőn túli házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja az (1)–(2) bekezdésben meghatározott szolgáltatási díj együttes összege, melyből a közreműködő anyakönyvvezetőt eseményenként bruttó 37.000,- Ft díjazás illeti meg.

(4) A (2)–(3) bekezdésben foglalt díjak megfizetése alól a jegyző felmentést adhat, amennyiben a házasulók valamelyikének orvos által igazolt, közeli halállal fenyegető egészségügyi állapota vagy hivatalos okirattal igazolt, súlyosan mozgáskorlátozott vagy mozgásképtelen állapotot okozó betegsége miatt valamelyikük lakásán vagy gondozási helyén kérik a házasságkötés lebonyolítását.

4. § A házasságkötés lebonyolítása alatt a közreműködő anyakönyvvezető, és az anyakönyvvezető mellett közreműködő köztisztviselő alkalomhoz illő ruhában kell, hogy megjelenjen. A megfelelő ruházat beszerzésére a közreműködő anyakönyvvezetőt az illetményalap összegével megegyező, és az anyakönyvvezető mellett közreműködő köztisztviselőt az illetményalap 50%-a, mint ruházati költségtérítés illeti meg. A költségtérítés alkalomhoz illő ruha, illetve cipő vásárlására fordítható. A költségtérítés összegét a Polgármesteri Hivatal nevére szóló számlákkal kell elszámolni.

5. § A rendelet 3. §-ában meghatározott díjat az önkormányzat 11736006-15363073 számú költségvetési számlájára kell megfizetni, házipénztárba történő befizetéssel, átutalással vagy készpénz-átutalási megbízással legkésőbb a házasságkötés időpontját megelőző munkanapon.

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(2) Ezzel egyidejűleg hatályát veszti az a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, továbbá a fizetendő díjak mértékéről szóló 14/2017.(IX.6.) önkormányzati rendelet.

Szabó Ildikó
polgármester

Vigh-Tardi Valéria
jegyző

Záradék:
A rendeletet a Szabadbattyáni Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján kifüggesztéssel 2020. szeptember 30. napján kihirdettem.
Szabadbattyán, 2020. szeptember 30.
Vigh-Tardi Valéria
jegyző