Szabadbattyán Nagyközség Polgármesterének 7/2020. (V.22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat saját halottjává nyilvánítás szabályairól

Hatályos: 2020. 05. 23

Szabadbattyán Nagyközség Polgármesterének 7/2020. (V.22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat saját halottjává nyilvánítás szabályairól

2020.05.23.

Szabadbattyán Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete hatáskörében eljáró Szabadbattyán Nagyközség Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletre figyelemmel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében, továbbá az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva annak érdekében, hogy a községért végzett közéleti, szakmai, művészeti és egyéb tevékenysége miatt megbecsülésre érdemes elhunyt iránti megbecsülését méltó módon kifejezhesse, és osztozhasson a hozzátartozók gyászában a következőket rendeli el:

1. § E rendelet célja, hogy az önkormányzat – a községért végzett kiemelkedő közéleti, szakmai, művészeti és egyéb tevékenységére figyelemmel – az elhunyt iránti megbecsülését méltó módon kifejezhesse és osztozzon a hozzátartozók gyászában.

2. § (1) Szabadbattyán Nagyközség Önkormányzata – ha az az elhunyt végakaratával, illetve a legközelebbi hozzátartozók szándékával nem ellentétes – elhalálozása esetén saját halottjának tekinti azt a személyt:

a) aki elhalálozásakor az önkormányzat képviselő-testületének tagja,

b) akinek a képviselő-testület a „Szabadbattyán Díszpolgára” címet adományozta.

(2) Szabadbattyán Nagyközség Önkormányzata – ha az az elhunyt végakaratával, illetve a legközelebbi hozzátartozók szándékával nem ellentétes – elhalálozása esetén saját halottjának tekintheti azt a személyt:

a) aki legalább 20 éven át az önkormányzat által fenntartott intézmény vezető beosztású tisztviselője volt,

b) akit kimagasló szakmai, emberi, hivatásbéli vagy közéleti érdemeire, teljesítményére tekintettel a képviselő-testület minősített többségű határozatával erre érdemesnek tart,

c) aki halálakor legalább 25 éve az önkormányzat foglalkoztatásában állt.

3. § (1) A saját halottá nyilvánításról a 2. § (1) bekezdésének a)-b) pontjában meghatározott esetben a polgármester, a (2) bekezdés a)–c) pontokban meghatározott esetekben a képviselő-testület minősített többségű határozattal dönt.

(2) A saját halottá nyilvánítást kezdeményezheti:

a) a Polgármester

b) a Képviselő-testület tagja

c) a Jegyző.

4. § (1) Amennyiben a hozzátartozók igénylik, az önkormányzat saját halottjának temetésével, a kegyeleti feladatokkal kapcsolatos teendők – a közvetlen hozzátartozókkal egyeztetve – ellátásáról a polgármester gondoskodik.

(2) A polgármester az (1) bekezdésben foglalt feladatkörében

a) megteszi a temetéssel kapcsolatos átvállalt intézkedéseket

b) gondoskodik a sajtóközlemény elkészítéséről,

c) gondoskodik a gyászlobogó kihelyezéséről.

5. § (1) Az önkormányzat a saját halottja (számlával igazolt) temetési költségét bruttó 300.000.-Ft összeghatárig viseli, melyet a képviselő-testület általános tartaléka terhére biztosít.

(2) Ha az elhunytat más szerv is a saját halottjának tekinti, az önkormányzat a költségek megegyezés szerinti részét viseli. Az elhunytat saját halottjának tekintő másik féllel a költségek viseléséről szóló megállapodást a polgármester köti meg.

(3) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2020. május 1-től kell alkalmazni.