Szabadbattyán Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (XI. 16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól

Hatályos: 2021. 11. 22

Szabadbattyán Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (XI. 16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól

2021.11.22.

Szabadbattyán Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete „a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről” szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a „Magyarország helyi önkormányzatairól” szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 7.pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Szabadbattyán Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete e rendeletben

a) a helyi társadalom művelődési és kulturális szükségleteinek figyelembevételével - a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján - egységes alapelvek szerint határozza meg az általa támogatandó közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit.

b) meghatározza a szakmai és finanszírozási alapelveket.

2. § A rendelet hatálya

a) a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevő állampolgárokra,

b) az önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményre és alkalmazottaira

c) azokra a magánszemélyekre, szervezetekre és intézményekre, amelyekkel az önkormányzat közművelődési megállapodást köt,

d)Szabadbattyán Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületére és szerveire terjed ki.

3. § (1) Az önkormányzat a helyi sajátosságok és rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (3) bekezdésében foglaltakra figyelemmel az általa kötelezően ellátandó közművelődési alapszolgáltatásokat körét az alábbiak szerint határozza meg:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása

b) közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása

d) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben foglalt közművelődési feladatainak ellátása céljából Szabadbattyáni Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár (8151 Szabadbattyán, Árpád u. 10.) megnevezéssel integrált közművelődési intézményt tart fenn és működtet.

4. § (1) Az önkormányzat a 3. § (1) bekezdésében meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokat a következő feladatok ellátásával biztosítja:

a) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak és kulturális értékeinek megőrzését, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását,

b) a helyi értékeket védő, gazdagító összefogásra építő kezdeményezések támogatását, ösztönzi a helytörténeti, településismertető kiállításokat, a helyi ünnepek, közösségi összejövetelek szerveződését, szervezését,

c) a helyi alapítványok, civil szervezetek közművelődési tevékenységének összehangolását,

d) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és kisebbségi kultúra megismertetését, gyarapítását, különös tekintettel a településen élő nemzeti és etnikai kisebbségek kultúrájára,

e) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődési közösségek tevékenységének Szabadbattyánban élő minden művészeti ágban tevékenykedő alkotók és alkotásaik megjelenési lehetőségeinek, bemutatkozásának támogatását (kiállítás, hangverseny stb.),

f) a település, a régió természeti, kulturális közösségi értékeinek közismertté tételét, kapcsolatépítést a határon túli települések kulturális intézményeivel, egyesületeivel, a kulturális turizmus támogatását,

g) a közösségi művelődéshez megfelelő környezet és infrastruktúra, közösségi színterek biztosítását.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben vállalt feladatokat az életkori sajátosságok figyelembevételével közművelődési szakkörök, amatőr alkotó és művelődési közösségek, ismeretterjesztő előadások, szórakoztató rendezvények formájában valósítja meg, valamint lehetőséget biztosít a nemzeti kulturális értékek megismeréséhez.

5. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik

a) a helyben működő közművelődési célú társadalmi szervezetekkel,

b) a helyben működő kulturális tevékenységet végző gazdasági társaságokkal,

c) a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,

d) az egyházakkal,

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott intézményekkel és szervezetekkel e rendeletben megállapított közművelődési feladatok megvalósítására közművelődési megállapodást köthet.

6. § (1) Az önkormányzat e rendeletében megfogalmazott közművelődési alapfeladatai ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet mindenkori éves költségvetésében biztosítja.

(2) Az önkormányzat közművelődési feladatai és rendezvényei finanszírozásához lehetőség szerint támogatókat keres, vagy pályázati támogatást igényel.

(3) Az önkormányzat anyagi lehetőségei szerint gondoskodik a saját fenntartású közművelődési intézménye működéséről, a tárgyi és személyi feltételek biztosításáról, illetve szakmai szolgáltatásai folyamatos fejlesztéséről.

(4) A feladatellátás pénzügyi szükségletét - a kiadást és bevételt - az intézmény költségvetésében megtervezi. A kiadás és a bevétel különbségét az önkormányzat támogatásként - a feladata ellátásához szükséges összegben - havonta biztosítja. A működési kiadásokon felüli esetleges beruházások és felújítások finanszírozását az intézmény saját költségvetésében tervezi és bonyolítja.

(5) A pályázati támogatások elnyeréséhez az önkormányzat költségvetésében biztosítja – anyagi lehetőségeinek függvényében - a szükséges saját forrást.

(6) A település kulturális életét gazdagító közművelődési feladatok megvalósítása érdekében a településért működő szervezeteket, egyesületeket, csoportokat az önkormányzat anyagilag támogatja.

7. § E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Szabadbattyán Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 35/2015. (XI.24.) önkormányzati rendelete.

8. § Ez a rendelet 2021. november 22-én lép hatályba.