Szabadbattyán Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 2.) önkormányzati rendelete

a közterület-felügyeletről

Hatályos: 2023. 05. 03- 2023. 06. 30

Szabadbattyán Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 2.) önkormányzati rendelete

a közterület-felügyeletről1

2023.05.03.

Szabadbattyán Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1. § (6) bekezdésben, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Értelemző rendelkezések

1. § (1) közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan állami, vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, ideértve a közterületnek közútként szolgáló, és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt részét, továbbá az a magánterület, amelyet azonos feltételekkel bárki használhat;

(2) közterületi rend: a közterület rendeltetésszerű használatára, igénybevételére vonatkozó jogszabályok megtartása;

(3) feltartóztatás: a felügyelőnek az a tevékenysége, amelynek során azt a személyt, aki a személyazonosságának igazolását megtagadja, vagy az igazolásra történő felszólításnak nem engedelmeskedik, továbbá, akitől felvilágosítást kér a felvilágosítás megadásának idejére, valamint a szabálysértés elkövetésén tetten ért személyt, a feltartóztatott jármű vezetőjét az intézkedés idejére, vagy a további intézkedés megtételéig a helyszín elhagyásában korlátozza, vagy a helyszín elhagyásában megakadályozza.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed Szabadbattyán település közigazgatási területén lévő közterületekre, az Önkormányzat fenntartásában működő intézményekre, az Önkormányzat tulajdonában, valamint használatában lévő vagyontárgyakra.

3. A felügyelet feladata és együttműködési kötelezettsége

3. § (1) A felügyelő ellátja a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvényben foglalt feladatokat.

(2) A felügyelő feladatkörébe tartozik még különösen:

a) a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletben, valamint

b) a közterület használat rendjének szabályozásáról szóló önkormányzati rendeletben

foglalt rendelkezések végrehajtásának ellenőrzése, betartásuk érdekében a hatáskörébe utalt intézkedések megtétele.

(3) A felügyelő intézkedési jogkörébe tartozik különösen az Önkormányzat tulajdonában, használatában lévő terület és vagyon

a) védelme,

b) a közbiztonsági szempontú ellenőrzése,

c) a képviselő-testület egyedi döntése alapján annak lezárása és őrzése,

d) a területre illetéktelenül belépni kívánó személyt igazoltatása, belépésének megakadályozása, az illetéktelenül ott tartózkodó eltávolítása.

(4) A felügyelő köteles feladatának teljesítése során fokozott figyelmet fordítani a lakosok jogos érdekeire, így különösen életük, testi épségük, egészségük és tulajdonuk védelmére.

4. § (1) A felügyelő feladatai ellátása során együttműködik a rendőrséggel, a hivatásos katasztrófavédelemi szervekkel, a nemzeti adó- és vámhivatallal, az egyéb állami ellenőrző, rendvédelmi és önkormányzati szervekkel, a helyi polgárőrséggel, valamint a feladatai ellátásához segítséget nyújtó egyéb szervezettel.

(2) A felügyelő a működéséről a jegyző útján ad részletes tájékoztatást az Önkormányzat részére az évenként esedékes hivatali működésről szóló beszámoló keretében.

4. A felügyelői szolgálat ellátása

5. § (1) A közterület-felügyelet létszáma egy fő.

(2) A feladatkörében eljáró felügyelő hivatalos személy.

(3) A felügyelő feladatát országosan egységes egyenruhában teljesíti.

(4) A közterület-felügyelő szolgálata teljesítésekor egyenruhájára kitűzve viseli az országosan egységes, egyedi azonosító számmal ellátott felügyelői jelvényt. A közterület-felügyelő a település jelképét az egyenruha bal felső karján viseli.

(5) A közterület-felügyelőt szolgálati igazolvánnyal kell ellátni, amellyel intézkedés előtt magát igazolni köteles.

(6) A szolgálati igazolvány tartalmazza a felügyelő arcfényképét, nevét, a munkáltató szerv megnevezését és címét, továbbá a felügyelői jelvény sorszámát.

5. A felügyelő eljárása

6. § (1) A felügyelő feladatának ellátása során köteles a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény, valamint a közterület-felügyelői intézkedések végrehajtásának módjáról és eszközéről szóló 43/1999. (XI. 26.) BM rendelet szerint eljárni.

(2) A felügyelői járőrszolgálat a közterület-ellenőrzés általános formája.

(3) A járőrszolgálatot teljesítő felügyelő általa előre meghatározott vagy a munkáltató által kijelölt útvonalon látja el feladatát.

(4) A felügyelő feladatainak ellátása érdekében rendszeres és folyamatos hatósági ellenőrzést végez illetékességi területén.

(5) A felügyelő az intézkedéssel érintett személyről, az intézkedés, vagy az eljárás szempontjából lényeges környezetről és körülményről, tárgyról kép-és hangfelvételt készíthet, amely kizárólag az adott eljárásban használható fel.

(6) A közterület-felügyelő felvilágosítást kérhet feljelentés megtétele, vagy egyéb jogszerű intézkedés céljából az érintettet személyazonosságának megállapítása érdekében igazoltathatja. Azt a személyt, aki személyazonosságát nem igazolja, a legközelebbi rendőri szervhez előállíthatja. A rendőrség megérkezéséig az érintett személyt a közterület felügyelő feltartóztatja.

7. § (1) A felügyelő köteles intézkedni, vagy intézkedést kezdeményezni, ha a feladatkörébe tartozó jogszabálysértő tényt, tevékenységet, mulasztást észlel, vagy olyan tényt, tevékenységet, mulasztást hoznak tudomására, amely a feladatkörébe tartozó ügyben beavatkozást tesz szükségessé.

(2) A felügyelő intézkedése nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljával. Több lehetséges intézkedés közül azt kell választani, amely az intézkedéssel érintettre a legkevesebb korlátozással, sérüléssel vagy károkozással jár.

(3) A felügyelő köteles a hozzáfordulóknak a tőle elvárható segítséget, valamint felvilágosítást megadni.

8. § (1) A felügyelő feladatkörében, feladatainak ellátásához személyes adatot kezelhet.

(2) Ha a kép- és hangfelvételen rögzített cselekmény miatt nem indult eljárás, a kép-és hangfelvételt legkésőbb a felvétel készítésétől számított harminc nap elteltével meg kell semmisíteni.

6. A feladat végrehajtásának eszközei

9. § (1) A felügyelő feladatának jogszerű ellátása során az életét, testi épségét veszélyeztető, vagy személyes szabadsága ellen irányuló támadás, valamint az ilyen támadással közvetlenül fenyegető magatartás elhárítása érdekében testi erőt, könnygázszóró palackot alkalmazhat. A testi erő alkalmazása során felhasználhatóak önvédelmi fogások is.

(2) A felügyelő - ha az eset körülményei lehetővé teszik - előzetesen köteles felhívni az érintett figyelmét a kényszerítő eszköz alkalmazására.

(3) Amennyiben a testi erő, a könnygázszóró palack alkalmazása következtében a jogszerű intézkedéssel szembeszegülő személy megsérül, a felügyelő – tőle elvárható módon – köteles gondoskodni a sérült személy elsősegélyben részesítéséről, szükség esetén annak orvosi ellátásáról.

(4) A testi erő, valamint a könnygázszóró palack alkalmazását, az intézkedést követően haladéktalanul jelenteni kell a jegyző útján a Székesfehérvári Rendőrkapitányságnak.

(5) A (4) bekezdésben foglalt eszközök alkalmazása támadásra, illetve védekezésre képtelen állapotban lévő személlyel, terhes nővel és tizennégy éven aluli gyermekkel szemben nem megengedett.

10. § Ez a rendelet 2023. május 3-án lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Szabadbattyán Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte 2023. július 1. napjával.