Szabadbattyán Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (X. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról

Hatályos: 2021. 11. 01
a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról
Végső előterjesztői indokolás
Indokolás
a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-a alapján
A rendelet tervezet címe: Szabadbattyán Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének …/2021. (…) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról
Általános indokolás:
Szabadbattyán Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a Fejér Megyei Kormányhivatal Vezetőjének FE/02/603-1/2021. szám alatt kelt törvényességi felhívása lapján felülvizsgálta a pénzbeli és szociális ellátásokról szóló 6/2015. (II.27.) önkormányzati rendeletét és a jogszabálysértő rendelkezések megszüntetése érdekében, továbbá e tárgykörben törvénybe foglalt jogalkotási kötelezettségének eleget téve új rendeletet alkot.
Részletes indokolás:
1. §
A rendelet személyi hatályáról rendelkezik
2.-3. §
A rendelet alkalmazása során használandó értelmező rendelkezéseket rögzíti.
5.-7. §
Hatásköri és eljárási rendelkezéseket tartalmazza.
8. §
A rendeletben foglaltak alapján jogosulatlanul igénybe vett támogatások visszafizetésére vonatkozó méltányossági eljárás szabályait tartalmazza.
9. §
Az önkormányzat által nyújtott ellátási formák felsorolását tartalmazza.
10.-11. §
Az ápolási támogatás megállapításának feltételeiről, a kérelem benyújtására, elbírálására vonatkozó eljárásrendről, a döntési hatáskör jegyzőre történő átruházásáról rendelkezik.
12.-16. §
A családvédelmi támogatás megállapításának feltételeiről, a kérelem benyújtásának, elbírálásának eljárásrendjéről, a döntési hatáskör jegyzőre történő átruházásáról rendelkezik.
17. §
A gyógyszertámogatás megállapításának feltételeiről, a kérelem benyújtásának, elbírálásának eljárásrendjéről, a döntési hatáskör jegyzőre történő átruházásáról rendelkezik.
18. §
Az önkormányzat által biztosított rendkívüli települési támogatások felsorolását tartalmazza.
19. §
A temetési támogatás megállapításának feltételeiről, a kérelem benyújtásának, elbírálásának eljárásrendjéről, a döntési hatáskör polgármesterre történő átruházásáról rendelkezik.
20.-21. §
A krízis támogatás és veszélyhelyzeti támogatás megállapításának feltételeiről, a kérelem benyújtásának, elbírálásának eljárásrendjéről, a döntési hatáskör polgármesterre történő átruházásáról rendelkezik.
22. §
Az eseti támogatás megállapításának feltételeiről, a kérelem benyújtásának, elbírálásának eljárásrendjéről, a döntési hatáskör polgármesterre történő átruházásáról rendelkezik.
23. §
Tüzelő támogatás megállapításának feltételeiről, a döntési hatáskör jegyzőre történő átruházásáról rendelkezik.
24. §
A köztemetés elrendelésének feltételeiről, a köztemetés költségeinek megtérítéséről és megtérítési kötelezettséghez kapcsolódó méltányossági jog gyakorlásának feltételeiről, a döntési hatáskör polgármesterre történő átruházásáról rendelkezik.
25. §
A szociális étkeztetés igénybevételének feltételeiről, a kérelem és mellékletei benyújtásának rendjéről, a döntési hatáskör polgármesterre történő átruházásáról rendelkezik.
26. §
A házi segítségnyújtás keretében biztosított ellátási formákat, az igénybevétel engedélyezésére vonatkozó szabályokat tartalmazza.
27. §
A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás biztosításáról, az ellátás módjáról rendelkezik.
28. §
A családsegítés ellátási forma biztosításáról rendelkezik.
29. §
A Helyi Szociálpolitikai Kerekasztal működtetéséről, tagjajról, ülésének szabályairól rendelkezik.
30. §
Hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.
31. §
A rendelet hatályba lépésére vonatkozó rendelkezést tartalmazza.
Szabadbattyán, 2021. október 12.
Dornyi Sándor
jegyző